Last news in Fakti

9 Октомври, 2019 13:44 2 375 15

60 хотела по Южното Черноморие застрашени от фалита на "Томас Кук"

  • томас кук-
  • черноморие

Оздравителният период ще продължи от 3 до 5 години

60 хотела по Южното Черноморие застрашени от фалита на "Томас Кук" - 1
Снимка: EPA

Близо 60 хотела по Южното Черноморие са застрашени след фалитите на британския туроператор "Томас Кук" и неговата партньорска компания в България "Астрал Холидейз", съобщи БНР.

От туристическия бранш призовават правителството да вземе мерки за спасяването, както на хотелиери и доставчици, така и на сезон 2020 г.

Сериозен спад в туризма през следващите 3-4 години, прогнозират от Бургаската регионална туристическа камара.

Като най-критичния период в развитието на туризма от 30 години насам определи събитието председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов.

Два са вариантите след фалита на британския туроператор "Томас Кук" – банката да приеме изготвена от него оздравителна програма или да бъде назначен синдик, който заедно с българските хотелиери да разработи оздравителен план.

И в двата случая обаче оздравителният период ще продължи от 3 до 5 години. Затова сега министерствата на туризма и финансите в България трябва да предприемат спешни мерки, за да ограничат щетите за българския бизнес след фалита на „Томас Кук“, каза Иван Иванов:

„В момента Министерството на туризма на Република България и Министерството на финансите не правят нищо. На първо място Министерството на туризма трябва да разработи програма, която да подпомогне българските хотелиери чрез премахването на ДДС – то там, където е фактурирана туристическата услуга, а не е заплатено нищо. Вторият момент е от страна на правителството - трябва да бъдат отпуснати безлихвени кредити, за да се разплатят хотелиери и доставчици. В противен случай ще има масово фалити - и на доставчици, и на хотелиери“, обясни той.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El boko

    38 2 Отговор
    Тези Хотели по Южното Черноморие НЕ са ли на мутрите дето застроиха хубавия плаж? :(
  • 2 айде де

    34 1 Отговор
    А на мен държавата нема ли да ми изплати кредита към частна банка,демек „да ми помогне”?Алооо,то затуй се нарича частен бизнес,а не държавен....
  • 3 Туш за рисуване

    18 0 Отговор
    Томас Кук няма да ви върне парите поне не се надявайте колкото КТБ върна парите на измамените вложители.
  • 4 Ееее

    11 2 Отговор
    Юруш на евтините хотели.
  • 5 хахо

    14 1 Отговор
    Да фалирват и РДНСК да им съдейства за наемането на багери и фадроми.
  • 6 Миризлив пор

    18 0 Отговор
    Хем гонят бг-туриста за да печелят повече хем после "ама спасявайте ни" с парите от данъците на изгонените?
  • 7 Манго

    10 0 Отговор
    Най застрашен -Тиара бийч
  • 8 ПЕНКО

    6 0 Отговор
    ОБЕДИНЕНИЕ БЕ ТУРКОНСУМАТОРИ !!! НАПРАВЕТЕ ТУРИСТИЧЕСКА ФИРМА ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И С ВЕЧЕ ВАШИТЕ САМОЛЕТИ "ТОМАС КУК" И ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ПЕЧЕЛИТЕ !!!!!!!!!!!!!
  • 9 Хаха

    4 0 Отговор
    Фалирайте боклуци,на никой не му пука за Вас
  • 10 емо73канар

    5 0 Отговор
    Има само едно решение на проблема и то е, бутане на мутренските хотели и тотален фалит.
  • 11 незнайко

    5 0 Отговор
    Защо правителството ще ги спасява ??? Нали са частни да се спасяват САМИ !!!
  • 12 емо 73 канар

    5 0 Отговор
    Защото, скъпи ми незнайно, хотели те са на тия дето ни се водят правителство. Тоест, ще спасят своето, а народа кучета го яли.
  • 13 Всичко има край

    0 0 Отговор
    Да се оправят! Напечелиха се достатъчно, сега да понесат отговорността за безобразното застрояване на най-хубавите места по Черноморието ни. Да оставят хотелите за санаториуми, старчески домове и спортни бази за младежта! Ама не,,понеже
  • 14 Същия

    0 1 Отговор
    Понеже хотелите и заведенията са на много наши хора, пак ще плащаме ние. Под една или друга форма ще измъкнат от нас големи суми за обезщетение, без дори да разберем. Имат си доказани механизми. И всичко ще е за благото на народа.
  • 15 Сашо

    2 0 Отговор
    От туристическия бранш призовават правителството да вземе мерки за спасяването, както на хотелиери и доставчици, така и на сезон 2020 г. Ей алоууу, частниците, ЗАШО ДЪРЖАВАТА да ви спасява от алчноста и арогантноста ви, откъде накъде ще ви спасяват с пари на данъкоплатеца, аз искам да фалирате че да останат читавите, работливите и вежливите, а не като оня урко дето биешв турстките от Израел, ако има пари в бюджетада ги дадат на пенсионерите, защо на вас, не стига че криете обороти, предлагате фалшив алкохол, храната ви е всичко друго, но не и храна, а цените ви до небето, ай сиктир бе наглеци.