25 Септември, 2019 11:59 6 928 26

Дойде ли краят на безразборния туризъм?

  • венеция-
  • версай-
  • туризъм-
  • томас кук

Най-болезнени са последствията за самите туристи

Дойде ли краят на безразборния туризъм? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-опитният туроператор, този, който постави основите на индустриалния туризъм - Thomas Cook - фалира. Технически се стига до фалит, когато банките спрат да подкрепят губещия пари техен клиент. Най-болезнени са последствията за самите туристи. Над 600 000 са изоставените по света измамени почиващи. Част от тях са блокирани по различни аерогари, други са взети като заложници от хотелиери, изискващи парите си. На места се стига и до физически сблъсъци, защото пострадалите са принудени да спят на земята и не разполагат с храна. Стотици хиляди, платили бъдещата си почивка, няма никога да отлетят към мечтаната дестинация. Билетите и ваучерите им са изгубили стойността си. 22000 служители на компанията са безработни от днес.

Фалитът на Thomаs Cook ще има драматични последици по веригата. Нискотарифният бизнес е крехък като леда на езерото Ариана. Най-малката грешна стъпка и пропадането е неизбежно. Хотелиери, авиокомпании, автотраспортьори и подизпълнители няма да бъдат платени. Подобно на земетресение се очакват допълнителни трусове. Застрахователите поемат част от дълговете, но никога изцяло и никога бързо. Неизбежно ще последват други фалити и целият климат на доверие в професията ще се промени из основи. На първо време сроковете на разплащане между туроператори и доставчици на услуги със сигурност ще бъдат драстично съкратени. Застраховките ще поскъпнат, а заедно с тях в цялата индустрия на туризма предстои жизненоважна ревизия.

По същото време с Thomas Cooк, две нискотарифни самолетни компании също обявиха фалит - Aigle Azur и XL Airway. Техните клиенти също спят на пода и чакат някой да ги върне обратно по домовете им.

Туристическата индустрия беше досега може би най-интересната инвестиция. Със среден годишен растеж от 6% тя гарантираше редовна и сигурна възвращаемост, почиваща върху предварителното плащане от страна на клиента и отсроченото разплащане към подизпълнителите. "Дърветата не растат до небето" - казва френска поговорка.

Стремежът към печалба, чрез нискотарифния транспорт и ниските цени на услугите, насочи професията към търсене на бройката. И бройката не спря да расте. Тя позволи на милиони хора да посетят места, за които техните родители изобщо не са и мечтали. Количеството и качеството обаче са взаимно зависими. Бисери от световната култура внезапно станаха достъпни за хора с ограничени доходи. Вероятно и с ограничени познания. 10 милиона годишно посещават Версай. Всички са чували за Людовик XIV-ти, без да са сигурни, за кой от кралете е била омъжена Мария Антоанета. Кой от тях знае, че огромните и многобройни прозорци са в основата на френската индустрия? Че фонтаните са доказателство за зависимостта между скачените съдове и театъра на Версай, с първата въртяща се сцена е създаден специално за Молиер? Туристите, стоварени от автобуси, буквално се блъскат пред входа от тъмно до тъмно, подканвани от екскурзоводи да побързат.

Най-потърпевша от индустриалния туризъм е Венеция. 20 милиона посетители от цял свят годишно, препускат между гарата и площада Сан Марко. Малцина ползват "Вапорето", от страх да не "изпуснат" нещо. А те със сигурност изпускат. И едните и другите. Венеция е извора на съвременната европейска цивилизация. "Ренесансът", който побеждава средновековното мракобесие, се ражда там. Майсторите на багрите - Белини, Тинторето, Каналето и десетки други са оставили безценни стенописи във венецианските църкви. Кой от слизащите на гарата Санта Лучия влиза в театъра „Голдони“ или се интересува от историята на Ла Фениче? Да посетиш Венеция за един ден е равносилно да видиш „Лувъра“ за един час. Истинско кощунство е достъпа на огромните круизери в близост до двореца на Дожите. Последствията от замърсяването на лагуната и повдигане на нивото на водата са изключително вредни. Всичко това, за да не плащат хотел за преспиване в града. Достатъчно им е да снимат от палубата Византийската базилика, без да са стъпили в нея..

В развитието на туристическата индустрия, туроператорите пренебрегнаха местните хора. Какво печелят венецианци от ордите, които минават пред тях всеки ден? Продават няколко дрънкулки и сандвичи? Все по-малко се спират за пица или "спагети вонголе". Всяка сутрин планини от пластмасови шишета и мръсни салфетки будят възмущението на жителите на Венеция. Подобно на тях, гражданите на Версай буквално нищо не печелят от нискотарифните посетители. Няколко скъпи ресторанти са пълни редовно, но това са друг вид клиенти. Те със сигурност имат бъдеще. В отговор на туристическите скакалци, кметът на Венеция подготвя мерки за защита на града. Търсят се различни начини за ограничаване на тълпата от безпарични посетители. Гърците също взимат мерки. Претовареният от туристи остров Санторини ограничава достъпа на посетители на 8000 на ден, вместо 12000 до скоро. Познатият като скъпа дестинация остров Миконос е пример за подражание. Ценовото сито подбира качеството за сметка на количеството. Бриджит Бардо заяви навремето - Сан Тропе не е за всеки!

Low Cost превозвачите са под въпрос. Надпреварата към по-ниски цени вероятно е към края си. Тези които работят с по 20-30 самолета са обречени. Ще оцелеят само тези, които разполагат с флота от 300 - 400 самолета. Когато малките отпаднат, големите ще вдигнат цените. Може би леко, но ще ги вдигнат, за да започнат истински да печелят, без никой да им пречи. Туроператорите също ще оредеят. Това е безпощадния закон на пазарната икономика. От тяхна страна между агенциите предлагащи туристически услуги ще останат само специализираните по дестинации. Тези, които познават, съветват и препоръчват местата за посещаване. Клиентелата няма да е същата. Тръгване за някъде слепешката приключи. И вместо 15 дни, ще се летува седмица, или вместо седмица - един дълъг уикенд. По-малко снимки, но по-стойностни. Така познанията ще бъдат по-богати, а спомените по-ценни.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    26 12 Отговор
    Пълен тъпанар!
  • 2 плевен

    31 11 Отговор
    Много приказки за да ни обясни, че на елита ще му е по-удобно без нас. Дразнят ме елементарните въпроси за Версай и Мария А.. Та това всеки го знае. Явно не си познава сънародниците.

    Коментиран от #10

  • 3 777

    8 0 Отговор
    оо италия венеция пицца лювов аморее
  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    26 3 Отговор
    Манифестацията от туристи по световните забележителности е само върхът на айсберга! Всичко си върви в комплект: Семейни начала, ин витро-процедури, джендърска философия, глобализъм, Евровизия, конкурси на дупаретки, фешън визия, поп-музика, здравна каса...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Госあ

    14 13 Отговор
    Съгласен съм Чеков ! Много хубаво определение " туристически скакалци" . Едни от виновниците за глобалното затопляне ! Тия същите скакалци определят и т.нар. "демокрация" а прасетата трупат мазнини от нея.
  • 7 Тато ви

    23 6 Отговор
    На годината два пъти почиваше моят народ, и тогава нямаше този Кук

    Коментиран от #24

  • 8 von Manstein

    13 11 Отговор
    Пълен глупак.... ти ли ще ми кажеш къде да ходя, какво да правя и какво да гледам бе хахах И наклон ще дава..... да, за замърсяването Ок, но дотам. Чак пък и на интелигентен ми се прави с малоумни факти от гугъл... във Венеция не е лошо/бях там преди месец/, но освен да се изнервиш от тълпите друго малко може да те впечатли, а вапорето си е чиста загуба на време и пари...
  • 9 Eleonora

    14 6 Отговор
    Венеция нямаше да бъде Венеция без "мракобесното средновековие", тъй като и площада и катедралата св. Марко, и замъка на Дожите, и моста на въздишките, и лагунните острови Мурано и Бурано(известни с произведенията си от стъкло), и моста Риалто, и Gallerie dell'Accademia(където изложените картини датират основно от "мракобесното средновековие")....с една дума най- важните и основни венециански забележителности са построени или основани именно през (уж) "мракобесното средновековие".... И тримата майстори на багрите са родени и творили през "мракобесното средновековие"....все пак и то("мракобесното......") ни е оставило не съвсем малко и не съвсем лошо наследство......! Това, че ние не сме способни да го "стопанисваме" разумно и с респект....е друг въпрос, който добре сте засегнали в публикацията си....
  • 10 Емил

    10 7 Отговор

    До коментар #2 от "плевен":

    Човекът пише за "културен" елит, а не за "финансов" - двете неща (в 90% от случаите) са несъвместими! Опитва се да каже, че не е необходимо да се плюска култура, а да се "храним" с култура, ама...

    Коментиран от #15

  • 11 божидар чеков

    5 4 Отговор
    До Елеонора. Много ми е приятно да прочета коментар от човек, който не е профучал през Венеция за един ден. Не е "мракобесието" което ражда Ренесанса, а хората, които отхвърлят това "мракобесие", чрез живописта, музиката, театъра и карнавала. Следващия път като посетите града на Дожите, пийте едно питие в бара на Хемингуей за мое здраве.

    Коментиран от #13

  • 12 Радо

    11 0 Отговор
    По една карта от НОИ-то и на Вършец - хем хубаво, ем ефтино....венеции, менеции....айде холан.
  • 13 Eleonora

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "божидар чеков":

    Да, но и хората не биха могли да "родят" Ренесанса(а и той също не би могъл да се развие без фундамента си от Средновековието), ако не са имали идеалната християнска почва, дадена им от Средновековието! Когато съм пак в "Хемингуей" ще се сетя за Вас😉.....

    Коментиран от #14

  • 14 Eleonora

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Eleonora":

    За да избегна недоразумения- "Harry's Bar" разбира се.....
  • 15 плевен

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Емил":

    Приятелю, ти си единствения човек в сайта, с когото съзнателно не разговарям. Като изключим темата "Русия", двамата мислим еднакво за всичко останало. Но! За мен ти си представител на мутренската част от туристическия бизнес в Рила. За това...
  • 16 Дон Медичи

    3 5 Отговор
    Абсолютна истина. Точно поради тези причини никога не съм бил във Венеция и на други пълни с тълпи места.Българинът ходи само ,за да може да каже,че е бил в чужбина,а там се държи като хун.
    Видя малко пари и започна да пътува все едно е студент.А работещите там наши роби? Те всъщност май също се определят за туристи.

    Коментиран от #22

  • 17 Veneziamia

    6 3 Отговор
    За пръв път бях във Венеция 1996-а със жена си. Спяхме в 3 звездно хотелче, но в самият град, над едно миризливо каналче.. и то првз март, още не бяха тръгнали китайците по Италия, нямаше много туристи... много хубаво беше, похарчих 700 долара за един уикенд.. от тогава много пъти съм бил там, и музея Гугенхайм посетихме и Фениче... Но последните години наистина е ужасно с тези тълпи туристи.. грозно. Не ми се ходи повече там.
  • 18 Гост

    3 3 Отговор
    Адски тъпа статия! Публикувано във факти.бг: "..20 милиона посетители от цял свят годишно.." Хайде сметни по 1евро /за по-лесно да е на автора/ на човек туристическа такса. Това са 20 млн. евро годишно! Малко ли Ви се струва, Авторе?!
    Отделно, по Вашата логика, кой трябва да определя къде ще ходят и какво ще посещават хората?! Може би Вие?! Ако искате, можете да направите визи за достъп, като едно време?! Аре, бягайте, че ме изнервихте!

    Коментиран от #21

  • 19 и чрез туризма също

    3 0 Отговор
    АЛЪН ФОСТЪР ДЪЛЕС бивш директор на ЦРУ


    /авторът е брат на Джон Ф. Дълес/

    Ще свърши войната. Всичко някак си ще улегне, ще се утаи и уреди. И ние ще хвърлим всичките сили, всичкото зло на САЩ, цялата материална сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората. Човешкият мозък, съзнанието е приспособено към промяна. Посявайки там хаос, ние незабелязано ще заменим човешките ценности с фалшиви, в които да вярват. Как? Ние ще намерим наши единомишленици, наши съюзници и помощници в самата държава. Епизод по епизод ще се разиграва грандиозна по своя мащаб трагедия към гибелта на непокорния народ, окончателното необратимо угасване на неговото самосъзнание.
    От литературата и изкуството ние например постепенно ще изтръгнем тяхната социална същност. Ние по всякакъв начин ще поддържаме и издигаме така наречените художници, които ще започнат да насаждат и втълпяват в човешкото съзнание култ към секса, насилието, садизма и предателството – с една дума, каквато и да е безнравственост.
    В управлението на държавата ще създадем хаос и бъркотия. Незабелязано, но активно и постоянно ние ще съдействаме за безпринципността на чиновниците, рушветчийството, всичко, което води до онова, им скимне да правят. Бюрократизмът и недобросъвестната работа ще бъдат издигнати в добродетел. Честността и почтеността ще се осмиват и ще станат никому ненужни, ще се превърнат в отживелица на миналото. Простащината и наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинс
  • 20 Чичо Гошо

    6 0 Отговор
    Глупости
  • 21 Чичо Гошо

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Във Венеция всички улични чешми за затапени. Шише вода половин литър е 3 евро. Е нищо не печелят........
  • 22 Чичо Гошо

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Дон Медичи":

    Защо се изказваш неподготвен? Последните 5 години обиколих всички по големи градове, музеи, забележителности в над 12 страни в Европа. Основно самоорганизират и с евтини полети. Стой си в къщи. Какво да ти кажа. Не е жубаво...ха ха ха
  • 23 Телевизора на Елвис

    1 0 Отговор
    Идва време на поредната финансова криза в световен мащаб, която ще преподреди консумацията на двукраките боклуци, т.е.- нас. Много "големи играчи" в различни бизнеси ще глътнат вода и може да изчезнат във вида в който са. Много малки също. Като цяло концепцията за тотална глобализация с цел безогледно печалбарство ще се регулира и преразгледа. Ако не го направим ще го направи природата. Неизбежно е
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 браво

    1 1 Отговор
    Страхотна статия , отнасяща се за голяма част от долу коментиращите. Затова са тези плювни по автора.
  • 26 Е, да де, ама...

    1 0 Отговор
    ...Ренесансът не се ражда във Венеция, а във Флоренция, където е покровителстван от прочутата фамилия Медичи: Козимо и Лоренцо. Венеция е градът на късния италиански ренесанс, т.е. на неговия залез. А люлката на европейската цивилизация все пак е Гърция. ...Аз посетих тези места именно като нискотарифен турист, - иначе нямаше да мога, - и се радвам, че ги видях. ...Така че "браво" на автора, самият той не много наясно с историята на европейската култура; надменното обобщение за "безполезния и "неграмотен нискотарифен турист" явно е заради печалбите.