Last news in Fakti

27 Септември, 2019 13:46 14 576 41

Експерт: 10-30% отлив на туристи, но сезонът не е свършил (ВИДЕО)

  • черноморие-
  • туристически сезон-
  • димчо тодоров-
  • томас кук

Загубите от фалита на "Томас Кук" могат да достигнат 100 млн.

Експерт: 10-30% отлив на туристи, но сезонът не е свършил (ВИДЕО) - 1
Димчо Тодоров

Сезонът не стартира добре по ред причини: външна конкуренция, загуба на някои от нашите традиционни пазари, както и лошото време – първата половина на юли беше лошо времето, а той обикновено е от най-силните, поради което сезонът малко или много се изтегли към есента. И в момента има големи хотели, които имат гости и очакват гости до 10-15 октомври. Това заяви в студиото на ФАКТИ експертът, консултант и преподавател по туризъм Димчо Тодоров.

„Загубата на интерес към Българското Черноморие не е факт, но има някои негативни тенденции, които влияят върху туризма и върху резултатите. Има някои данни устни от Министерството на туризма, че сезонът съпоставен с 2018 г. е същият. По мои данни и на колеги също от Асоциацията на експертите в туризма, от 10 до 30% имаме спад на туристите по Черноморието (като цяло български и чуждестранни – бел. ред.).

Тук вече говорим за пазари – руският пазар е свит, немският пазар е свит, за сметка на българите и за сметка на румънците, които според някои хотелиери са спасили сезона“, каза Тодоров.

Дали българите на нашето море са били повече ще стане ясно при по-точната равносметка след средата на октомври.

Според експерта съпоставката на туристическия ни продукт със съседните и близки страни не е в наша полза, въпреки че по някои критерии „стоим по-добре“.

„Нашите хотели, нашата категорийна система, изискванията към хотелиерите са доста по-високи дори от една общопризната дестинация като Италия. Нашите хотели стоят по-високо, но са пренаселени, по-хубави са ни хотелите, но уплътнени, бетонирани. Цялата инфраструктура не се вписва в това да си на почивка, а по-скоро да си в „Младост“ или „Люлин“.

Мисля, че отдавна е време Слънчев бряг да бъде признат не като курортен комплекс, а като град. В него има магазини, включително за бяла и черна техника, може да си купите и кола, това е град.

Всеки един курорт има поемна способност, в курорти като Слънчев бряг и Златни пясъци инфраструктурата е отдавна претоварена“, коментира експертът.

„Изпуснахме времето, в което трябваше да се разграничат увеселителните места от местата за настаняване, това беше едно прекрасно време началото на 2000 г. - пътя за Слънчев бряг да бъде застроен с дискотеки, увеселителни заведения, таверни, които вдигат шум, а другите части да бъдат жилищни.

В момента се получава така, че ти почиваш, лягаш си в хубав хотел и изведнъж започва някаква ужасна музика. Валери Симеонов изготви наредба, с която малко или много започнаха да се съобразяват, и това беше глътка въздух. Ако тази наредба се обезсмисли или премахне, оплакванията и отлива от нашите курорти ще бъде факт“, обясни той.

„Обслужването е голяма тема, свързано с професионално обучен персонал. В момента са силно занижени критериите и на учащите, и на студентите – там е трагично. Кадрите, които произвеждаме или отиват в чужбина най-добрите за по-високо заплащане, или не се реализират в туризма. Държавата е принудена да внася служители. В това няма нищо лошо, но оттам нататък грижата на хотелиера да направи обучение виси със страшна сила. Никой не може да накара нашите хотелиери да дадат 2,3 или 5 хиляди за обучение на персонала, допълни той.

„„Томас Кук“ е колос в туристическото предлагане, с хотели в България. За щастие, няма толкова съществен дял у нас, за разлика от Гърция, Турция, Кипър, където загубите ще са много по-големи.

Проблемът обаче е голям, защото 50-60 дена след приключването на настаняването се заплаща за сезона. За август и за юли има хотели, които по сведения на министъра, очакват да си получат парите.

Загубите, грубо по изчисления на колеги от Института за анализи и оценки са около 100 млн. Пътищата винаги са два – оздравителен пакет или фалит“, каза още експертът.

Целия разговор с експерта и консултант по туризъм Димчо Тодоров гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jacques Yves Moineau

    34 2 Отговор
    10 или 30 процента? Има разлика......

    Коментиран от #9

  • 2 смок

    37 3 Отговор
    Сезонът не е свършил! - казал оня дето падал от 10-я етаж ...
  • 3 Eee

    55 1 Отговор
    Скоро ще има на пазара голямо предлагане на хотели и най-лошото ще е ,че няма да има кой да ги купи.
  • 4 абе

    33 2 Отговор
    Всичко отива по-дяволите
  • 5 гост

    35 2 Отговор
    По-големи глупости от тези може да ''реди'' само Румен Драганов...като чете човек подобни простотии, веднага му става ясно защо туризмът ни е на този хал.И не мисля че недоразумението Ангелкова е най-големия виновник за това положение.Самия факт че в туризма има над 250 браншови организации и сдружения е достатъчно красноречив...
  • 6 Дидо

    12 3 Отговор
    „„Тoмac Кук“ e кoлoc в туриcтичecкoтo прeдлaгaнe, c хoтeли в Бългaрия. Зa щacтиe, нямa тoлкoвa cъщecтвeн дял у нac, зa рaзликa oт Гърция, Турция, Кипър, къдeтo зaгубитe щe ca мнoгo пo-гoлeми

    Интересно ми е дали тарикатите маляки са си застраховали вземанията от Томас Кук или дори са си изискали парите предварително или и там са били слепи да видят потъващия колос
  • 7 аюжгажг

    24 36 Отговор
    Продължават с постоянното облъчване против българския туризъм, всяка година се казва колко е лошо, всяка година се пускат снимки на празни плажове в разгара на сезона, говори се за бетон и т.н... Някога да сте чули плюнки за най-големия летен курорт в Европа Палма Де Маьорка в Испания? ТАм бетона е в пъти повече и Сл.Бряг ще ви се стори като девсвено място пред него. А плажа на Сл.Бряг е само 1000 пъти по-хубав, по-хубава плажна ивица, широка с по-хубав пясък.. А хотелите? ХОтел 4звезди в Гърция,Испания и Турция се равнява на хотел 2-3 зведи в Сл.Бряг, който е виждал го знае, другото са приказки от омраза, да се плюе всичко Българско и родно.

    Коментиран от #13

  • 8 TУрист

    41 1 Отговор
    Признавате го вече - не ставаме за нищо. Лошата туристическа услуга, липста на нормална инфраструктура в градове и курорти, нечитавите и нескопосани закони и правила, алчността и некадърността на собственици и персонал, кражбите - всичко това в купом доведе до сегашното положение с тренд да задълбочи трагичното състояние и за напред с непредвидим период и резултат.
  • 9 Ооо

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Jacques Yves Moineau":

    И “сезона не е свършил” на 27.09.... те за хотелите свърши щото. Затворени са !
  • 10 Коко

    14 0 Отговор
    Ето нас в Люлин пак са ни дали за пример 😄😄😄😁. Искат да ни набутат като на слънчака - гъз до гъз, прозорец до простор на комшията ...
    Ей слънчака - спрете се бе... че не се диша вече в Люлин от гъч. Пак ще сме повече и пак ще сме отгоре :)
  • 11 Дух

    11 3 Отговор
    Руснаци ще свьршат следваща години.Има кой д напоави това.
    И министьркк ДА НЕ СТЬПВА в Москва за туристическа изложба!
    Да ходи при чичо Сэм!

    Коментиран от #18

  • 12 Реалист

    36 1 Отговор
    Българските хотелиери и без това редовно декларират пред НАП , че работят на загуба .Откъде дойдоха тези пропуснати печалби ?
  • 13 Ооо

    26 2 Отговор

    До коментар #7 от "аюжгажг":

    Много си се объркал, мой... ама много!
    Била е хубава... и морето е било по чисто... и хотелите са били по-по.... сега не са!
    Дори глупавите квартални кръчми да сравняваш, пак гръцките ще те бият . И по вкус и като настроение и като обслужване! За хотели не говори....
  • 14 Дидо

    26 13 Отговор
    Не ми хвали Гърция, миналото лято бях там. Да няма такова строителство като у нас, ама в хотел 3 зведи, няма климатик, банята в стаята 1 кв. метър а душа на височината на кроста, клекнали се къпахме, пясъка на плажа беше едър като чакъл. Хайде стига с тая Гърция, че като се сетя още се ядосвам.

    Коментиран от #15

  • 15 еш па тоа

    19 5 Отговор

    До коментар #14 от "Дидо":

    Дидо,и къде точно беше в Гърция,та пишеш тия глупости?Сигурно и море е нямало?!
  • 16 Всичко е Криминална Брутална Ръгня !

    19 1 Отговор
    Няма държава а има Мафия наша родна Коза Ностра и наш Дом Корлеоне. И Майкъл 1. , И Майкъл 2 , и три.Пеевски ,. Домусчиев и окръжните и регионални Заптии ! Кой бесеше въстаниците по турско - Чорбаджиите ни Знатни и родни. Като че ли нищо не се е променило и сега !?
  • 17 хахаха

    17 0 Отговор
    На уволненията и съкращенията вече оздравителен пакет ли им викат:) Когато в България започнат да ти взимат по 10лв за 2 шезлонга + чадър и изчезнат киселите физиономии на сервитьорите, тогава може и туристите да се завърнат (особено българските)!
  • 18 хахаха

    3 18 Отговор

    До коментар #11 от "Дух":

    Изтребвали сте ни па вие русняците и без това файда от вас няма, пазарувате само в магазините и не влизате в кръчма, сакън да не дадете пари, я си отивайте у Крим, нали си е ВАШ:)

    Коментиран от #22

  • 19 Станко Тенев

    12 11 Отговор
    И аз не съм доволен от Гърция, първия път на Ханиоти. И да, уж правих проучване и дори мои познати ми го препоръчаха. Най-вече плажът ме интересуваше и уж тук бил хубав с пясък и т.н. а то само каманаци, втори път пак, този път на Атон, пак каманаци, строших си краката, третия път на Лефкада и там камъни и си казах, че повече няма да ми стъпи кракът там. Само да вметна, че и трите места ми бяха силно препоръчани от приятели. Вече имам чувството че всеки се е прекарал в Гърция и тука от срам, че е прецакан лъже колко било хубаво.
  • 20 Селянина с колелото

    12 3 Отговор
    дано 100% да станат и бетонния възел да умре.....скоро ..скоро... ще давате 2 стаи за лев.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Дух

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "хахаха":

    Именно,-Крим,Байкал,Алтай,Сочи,Кавказ.
    Газете вие гьольове си!Успех.
  • 23 Да да

    12 0 Отговор
    Резултатът от назначените бизнесмени. В конкурентна среда се давят.
  • 24 Балкантурист

    8 0 Отговор
    Когато има отлив на моите приходи някой да го е еня? Никой. Обаче сега мен ми е голям кахър.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Mehmet Türkoğlu Bayazid Efendi

    0 7 Отговор
    Българите не са толкова задоволят турист, като турци. Ето защо за тях никой не пътува. Хаммама - не, масаж - също не.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бълхарина не е стопанин

    6 5 Отговор
    И не може да развива нищо разберете го тука вирее само измама кражба рекет далавера 😂😂😂нищо смислено не може да бъде произведено щото гена ви е такъв
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 агент08

    4 1 Отговор
    Чудесно! Дреме ми на сайдера!
  • 34 ???

    6 0 Отговор
    Как пък все когато вали им било най-силното време.Винаги съм мислил,че е август.Ама какво ли разбирам аз нищо,че цял живот живея на морето.Щом казва.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 емо

    7 1 Отговор
    Преди 3-4 години посетих Слъчев бряг ( много години останах в чужбина и знам Слънчев бряг от преди ) не можех да повярвам напълно бетониран даже на първа линия построен огромен хотел а останалите за да отидат до плажа обикалят в лабиранти а един идиот построил хотела на пясъка и плувен басейн това е пълна простащина, свинщина и бай-гановщина ти да построиш върху пясъка никъде подобно не съм видял .Мой- познат( не е българин) ми каза "тук няма ли държава мафия ли управлява тук" нищо не казах.Навсякъде бариери,синджири,табели улици затварени.Не мисля, че втори път ще отида там .
  • 39 Кой68

    1 0 Отговор
    Какъв "експерт"е тоя мишок с такава разлика 10-30%?Сезона е тотал щета въпреки евтенията и алкохолния туризъм/който е вече като герб/..Добре че тия от "КУК" фалираха та нашите дебили да имат оправдание?
  • 40 МНОГО ДОБРЕ

    1 1 Отговор
    Туризмът трябва да е на загуба така че добре е станало ! Който желае да печели пари трябва да работи . Не да търгува или да експлоатира другите . Туризмът е същото ! Той не произвежда а изчерпва национален ресурс и експлоатира работниците като им плаща символично !
  • 41 Домбито

    0 1 Отговор
    От години не стъпвам на морето в БГ. Гърция, Италия, Испания - няма база за сравнение. Който е ходил знае за какво става въпрос....