Отидете към основна версия

33 969 101

Румен Гечев пред ФАКТИ: Инициативата срещу Божков е дело на Бойко Борисов

  • румен гечев-
  • бсп-
  • лили маринкова-
  • факти-
  • васил божков-
  • бойко борисов-
  • хазарт-
  • румен радев

Според ''червения'' депутат финансовият министър и чиновниците надолу по веригата са неспособни на самоинициатива спрямо милиардера Васил Божков

Снимка: ФАКТИ

''Аз слушах с голямо внимание обръщението на президента. Буквално се подписвам лично под всяка една от неговите констатации и неговите аргументи. Защото позицията на президента е позиция на българската общественост, но не и на по-голяма част от българските медии, които обслужват, за голямо съжаление, вече твърде дълго управляващите. Но няма как да бъде излъган българският народ'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ депутатът от БСП Румен Гечев.

''На практика най-важният въпрос в момента е: кое е парламентарното мнозинство на управляващите? Нали по законите на демокрацията едно правителство управлява, докато има подкрепата на своето парламентарно мнозинство. Те загубиха парламентарното си мнозинство, тъй като ''Атака'' беше изгонена от тяхната коалиция. Вътре в самата коалиция, те по ключови въпроси имат различия, ето в това число и по Закона ''СЕТА'', уж с Канада, а то е със Съединените американски щати, което също е потенциален удар по българските производители и също е прехвърляне на национален икономически суверенитет в друга посока. Понеже правителството е поставено в ъгъла при тези скандали, то кой каквото си поиска от това правителствто, от Изток или от Запад, го получава. Каквото и да се поиска от тях, стоят прави на телефона и моментално решават въпроса в полза на чужди икономически и геополитически интереси'', заяви още Гечев.

''Защо господин Борисов хвърли 2 млрд. лева бюджетни пари, за да правим изолация на частни апартаменти? По принцип изолацията е хубаво нещо. Харчим 2 млрд., за да вдигаме цената на частни апартаменти, вместо 2 млрд. да ги бяхме вложили ние да си направим тръбата и да си прибираме ние парите, а не Саудитска Арабия. След това, другото прехвърляне на национален суверенитет, чудо на чудесата. Ще ви дам един пример със самолетите F-16 Block 70: за първи път една страна купува чертежи. Но.. Борисов стои прав на телефона, от Козяк му се обаждат, той целува телефона и превежда човекът 2,5 млрд. за самолети, които са на чертожната дъска. Никоя нация не е правила такова нещо. Обърнахте ли внимание, че сега Полша купува пето поколение F-35 самолети. F-16 Block 70 е четвърто поколение. Ами, то цената на F-35 на поляците е 140 млн. щатски долара с въоръжението. Тоест, Борисов, неговото правителство, вкарва българския народ да купува чертежи с остаряла стока. Пише го, данните са в интернет'', коментира ''червеният'' депутат.

''Той е кандисал на всякакви условия, кой каквото иска, само и само да стои на власт. Защо? Защото и с двата крака са вътре. Така както сега прокуратурата рови тук и там, тия ''юнаци'' ще трябва да обясняват какво става с рушветите в България и потоците от стотици милиони. Този половин милиард? Има ли някое дете, даже от трети клас нагоре, което ще повярва, че правителството, че премиерът, че министърът на финансите, цялата Комисия по хазарта, НАП, има ли някой, който ще вярва, че половин милиард лева са изтекли, а те са пляскали отстрани с ръце? Не. От тези потоци от половин милиард няма как да не са захранвани факторите, които държат чадъра над разбойниците'', добави той.

Румен Гечев коментира и в конкретика сагата с хазартния бос Васил Божков: ''Тази история е отключена, най-вероятно, можем да гадаем, от някакви политически фактори. Първо, нека да кажем, че всеки е невинен до доказване на противното. Няма как този бизнес, ако твърди държавата, а аз вярвам на този доклад на АДФИ, че е възможно това да бъде към половин милиард лева, няма как да стане без чадър. За да има чадър, ако това е вярно, той си е плащал на съответните политици. Въпросът е, че не само той.

Логиката сочи, че инициативата срещу Божков няма как да не е направена от премиера г-н Борисов. Министърът на финансите, а пък да не говорим за служителите, колкото и да са квалифицирани в Агенцията за държавна финансова инспекция, вие мислите ли, че те ще посмеят да доближат имението на Божков, този милиардер? Те на 100 километра от имението няма да припарят, те не биха си помислили, не са си и помисляли до момента. И как да си помислят, след като гледат по Националната телевизия, че главният прокурор и премиертът, заедно се подхилват с господин Божков. В кабинета на кого? На премиера на Република България. Борисов е изпратил проверката, той е поръчал на АДФИ. Това е моя хипотеза, която почива на здравия разум.

Имаше едно посещение в Съединените щати на новия главен прокурор и на стария главен покурор, някак си нещата съвпадат. Те отидоха до Съединените щати, там можем да предполагаме, че им е даден някакъв списък, по някакви причини, и те са започнали да отстрелват по списъка. Това е причината. Иначе управляващите, които отговарят за хазарта, най-вероятно са си получавали парите. Няма как да не са получавали.''

''Прави ли ви впечатление за тези бегълци? Първо, прокуратурата в България пуска беглеца с частния си самолет да излезе - г-н Цветан Василев. Много интересно. След което започва да го търси. Сега същото с г-н Божков. Три дни го заплашва г-н Борисов с доклада пред ултрасите в неговия кабинет. Тръска доклада и му казва: ще се носи отговорност. Което означава: Божков, грабвай самолета и си отивай. Самолетът на Божков напуска териториалните пространства на България и новият главен прокурор започва да го търси. Всеки третокласник ще каже: господа, вие кого лъжете, бе? Какво се прави? Първо се щракат белезниците и след това излизаш по телевизията да обясняваш'', каза още той.

Вижте целия разговор във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 84 гласа.

Свързани новини