Отидете към основна версия

20 122 59

Иван Петрински пред ФАКТИ: Голяма част от колекцията на Божков е добита чрез заплахи

  • иван петрински-
  • археолог-
  • лили маринкова-
  • факти-
  • васил божков-
  • колекция

''От 3000, може би има 10 предмета, които наистина са купени'', констатира археологът

Снимка: ФАКТИ

''Винаги съм се борил срещу частните колекции. Имам много статии написани по този въпрос, излизал съм много често в медиите срещу това, още след като Конституционният съд 2006 г., в късната есен, премахна едни преходни разпоредби и откри широко вратата за разграбване на българското културно-историческо наследство. Още тогава беше ясно кой от властимащите е във връзка с колекционерите. Те силно натискаха (бел. ред. колекционерите) и успяха да си купят закон, напазаруваха си министри и зам.-министри. В късната есен на 2006 г. бяха премахнати преходни разпоредби към Закона за културното наследство, което на практика откри пътя към разграбването на националното ни историческо наследство чрез създаването и узаконяването на престъпно добити частни колекции.'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ археологът Иван Петрински.

''От 3000, може би има 10 предмета, които наистина са купени. Останалото е добито чрез заплахи, по престъпен начин. Не бих могъл да гарантирам за това, че е вярно, но до нас стигат, ние работим с хората в страната, ако не друго... приказки, слухове... става въпрос за сериозни престъпления, за най-тежките престъпления в Наказателния кодекс'', коментира Иван Петрински колекцията на бизнесмена Васил Божков, която сега се изземва от държавата.

''Основната част от тази колекция, специално говорим сега за тези 3000 предмета на Васил Божков, тя е от нашите земи, тя е добита по престъпен начин, част от тези предмети са опръскани с кръв, но те бяха легализирани. Сега на какво основание ще му ги вземат? Тя държавата му каза: не ни интересува ти откъде си ги взел, защото това е решението на Конституционния съд, има частна собственост, ползвай се от тях'', добави археологът.

''25 години и повече, той е близък с всички властимащи (бел. ред. Васил Божков). Той си купува закони, народни представители, министри, заместник-министри особено, черноработници, които да му копаят, той е абсолютно необезпокояван. Изведнъж се случва нещо, нямам представа какво, и той става издирван. Сега някой друг ще им каже нещо на властите и те ще кажат: ами, да, добре, всичко е наред'', заяви още Иван Петрински по адрес на Васил Божков.

''Ако се спре разпада на българската държавност, за първи път в България имаме такава ситуация за всичките почти 1349 години - в България има ярък разпад на държавността. Това е страшно. След като анализирах цялото ни развитие, се оказа, че няма друг такъв период в нашата история, не XIV в., не Иван Шишман, ние сме в период на разпад на държавността в нашата история. Ярък разпад. И ако този разпад спре, тогава се очаква да бъде положително решен въпросът с частните колекции и те да отидат в музеите, където им е мястото'', каза още той.

Целия разговор вижте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 23 гласа.

Свързани новини