3 Февруари, 2020 10:12 7 232 43

Започва изземването на колекцията на Васил Божков, каква ще е съдбата ѝ

  • васил божков-
  • колекция

Колекцията се състои от над 3 000 археологически материала и включва паметници от различни материали

Започва изземването на колекцията на Васил Божков, каква ще е съдбата ѝ - 1
Снимка: БГНЕС

Изземането на античните предмети от колекцията на Васил Божков ще започне днес,съобщава БНТ, позовавайки се на свои източници. Само 212 от близо 3000 артефакта са регистрирани по Закона за културното наследство, сочи справка на Министерството на културата.

Какво прави тази колекция толкова ценна и каква ще бъде съдбата ѝ? Мнението си дава на проф. Иван Маразов. Тракологът е сред консултантите на Божков в периода, когато бизнесменът се сдобива с най-ценните находки в своята колекция.

Една от най-забележителните колекции не само в България, но и в света, по оценка на експерти. Ритони, антични съдове за вино и единствените сребърни вази с изображението на митичния Орфей са част от сбирката.

"Той успя да набави страшно много предмети, някои от които просто нямат аналози в музейните експозиции на света", коментира проф. Иван Маразов.

Няколко изложби представиха великолепието на колекцията през годините. Днес тя е предмет на разследване, което трябва да установи произхода на предметите. По закон той трябва да бъде посочен при регистрацията им. За 2700 от тях тя е започнала преди близо 10 години, но и досега не е приключила.

"Доколкото аз съм информиран, голяма част са купени на аукциони и няма да забравя, един път той каза: да им кажеш на твоите приятели, че ето сега, тази ваза, аз съм я купил на аукцион като наддадох повече от Ермитажа", уточнява експертът.

По-голямата част от тези предмети са сребро. Среброто много бързо корозира, когато стои дълго в земята. То променя структурата си, поради това то е много крехко, лесно се троши. И всяко едно местене на предметите сигурно е съпроводено с някакъв риск.

Колекцията на Васил Божков се състои от над 3 000 археологически материала и включва паметници от различни материали, датирани между 4 000 г. пр. Хр. до днес.

От Министерството на културата увериха, че за съхранението им са подготвени депата на Националния исторически музей и Националната галерия. Препоръката на специалистите, които познават колекцията отблизо обаче е, тя да остане в сградата, където се намира и до днес под наблюдението на полицията.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    43 1 Отговор
    Каквато е съдбата на иззетите културни ценности от КТБ , без разлика!
  • 2 Някой си

    36 2 Отговор
    Колекцията не е на Божков, а на фондация “Тракия”, ако не се лъжа.
  • 3 Тракололог

    42 1 Отговор
    Комекцията е над 6000 артефакта не над 3000 нещо се губят около 2000+ артефакта? Да не се окажат скоро зад граница продадени?

    Коментиран от #24

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Професора

    17 1 Отговор
    Сега ще ги пипат плебеите докато ги товарят в пликове и кашони!
  • 6 Асан

    2 21 Отговор
    Само Шериата щени спаси Аллах Акбар
  • 7 Съдията Дред

    38 1 Отговор
    Защо ще ги местят, да не би Васил да дойде през ноща да ги премести 6000 артефакта?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Музеен уредник

    42 1 Отговор
    Заглавието да се промени в– " Започва пладнешкото разграбване на колекцията на Божков" Експонатите ще бъдат разпределени по право и заслуги между"нашите хора", за балъците ще осигурим имитации.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Отново бързи 10 коментара от тролове??

    35 5 Отговор
    Срам и позор ще съсипат колекцията! Лично съм я виждал и гарантирам че държавата няма да се грижи за нея така като Божков! Пълен срам и резил!!

    Коментиран от #18, #20

  • 13 Анонимен

    24 3 Отговор
    Не искат да е оставят където е сегс щот искат да е окрадат.След време някой артефакти ще бъдат уж загубени или ще са откраднати незнайно кога и от кой. А и Черепа все още не е осъден за да конфискуват нещо си.
  • 14 Спиро

    21 1 Отговор
    Като на пушките на Батето. К'вот можаха, гепиха, другото ... за скрап.
  • 15 Факт

    10 13 Отговор
    Хе хе кухият череп Божков вече не е най богатия българин!!!!!!"

    Коментиран от #17

  • 16 АНЕНЕРБЕ

    32 2 Отговор
    На въпросите които си задавате - НИЕ ВИ ОТГОВАРЯМЕ:

    Съдбата на тази безценна колекция ще е като на ПАНАГЮРСКОТО СЪКРОВИЩЕ.

    В НИМ размахват някакъв дубликат подобен на този на БРАТЯТА АНГЕЛОВИ, а част от оригинала вероятно е в колекцията на АШМОЛСКИЯТ музей в Оксфорд на Н Б Кралицата.

    Спомням си как БОЙКОВИЯ ЦАР пренесе в дар на сватбеното семейство два от предметите на съкровището.
    Някой мисли ли , че КРАЛИЦАТА приема нещо различно от ОРИГИНАЛИ?!

    ЗА СЪЖАЛЕНИЕ БЪЛГАРИЯ СЕ РАЗДЕЛИ С ЕДИН ВЕЛИК ПРОЕКТ РОДИЛ СЕ В ГЛАВАТА НА БОЖКОВ - да првърне ТЕЛЕФОННАТА ПАЛАТА В МУЗЕЙ, КОЙТО ПО ЕКСПОЗИЦИИТЕ СИ НЯМА ДА ИМА АНАЛОГ В СВЕТА, и пред който музеи като Ешмолския , като този на собственика на БТВ- Лаудер в Манхатън "СОЛОМОН ГИГЕНХАЙМ" изглеждат като ЖП гари.

    НЕ МУ ПОЗВОЛИХА ДА ПОКАЖЕ БОГАТСТВОТО НА НАШАТА ИСТОРИЯ , НАРЕЖДАЩО НАРОДА НИ ПРЕД РАЗНИ БОГОИЗБРАНИ ПЛЕМЕНА.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Някой си

    0 5 Отговор

    До коментар #12 от "Отново бързи 10 коментара от тролове??":

    “Трол” е на майка ти сина!
    Никой не ти е виновен, че си бавен :)
    Коментират обикновено на прима виста по заглавието, после четат :)
    И така се получават най-хубавите коментари:)
  • 19 Анонимен

    22 1 Отговор
    Чудя се защо Гешев се изявява като съдия и все едно Черепа е осъден? Нали уж сме правова държава според Гешев? Не трябва ли първо съда да се произнесе и чак тогава ако има нередности да се действа? Това ли било "демокрацията"
  • 20 Въпрос ?

    9 17 Отговор

    До коментар #12 от "Отново бързи 10 коментара от тролове??":

    А защо Божков има права да има антики бе ? Според закона всичко по старо от 100 години трябва да е регистрирано А всичко по старо от 300 години е напълно незаконно за притежание ! Как Божков има 3000 антики бе ???? Как ?

    Коментиран от #27, #28, #42

  • 21 Факт

    14 3 Отговор

    До коментар #17 от "АНЕНЕРБЕ":

    Боков може да не влезе в затвора в БГ но със сигурност ще ходи в гроба до края на 2020 г твърде много мръсни пари водят винаги до гроба

    Коментиран от #35

  • 22 Така мисля

    20 1 Отговор
    Фондация Тракия има закупена сграда за музей ! Може да се продължи обогатяването на колекцията с доброволни дарения и откупки ! Вижте фондация Пол Гети как работи ! Този начин на изземване е варварски ! Аз съм дарявал много на националния музей и съм видял безхаберието им ! Колекцията Тракия беше нещо голямо ! Не го унищожавайте !
  • 23 dsсса

    12 2 Отговор
    Какво е основанието? Има ли съдебно решение? Ако властта действа така срещу една толкова влиятелна личност като Божков, как ли ще действа срещу нас?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ми, каква съдбач

    13 0 Отговор
    Следва подялба и разграбване. Стар български обичай. По време на соца - национализация. После, завод за ЕДИН ЛЕВ. След това "бонове" за забогатяване. Божков - нов вид за "чужда" сметка. Всичко тече, всичко се променя, само лапни-шараните оставаме.
  • 26 778

    1 10 Отговор
    Мястото на колекцията е в залите на НИМ! Вождала съм колекцията няколко пъти по изложби, никъде не пише произход.
  • 27 Зоги

    14 1 Отговор

    До коментар #20 от "Въпрос ?":

    В България има такъв синдром да се *Оглозга*всичко от Лешоядите/защо да не покажем на Света какво е направил Един Българин за нашата Родина за България'Има хора във властта и извън нея които не искат да разберат че Божков пострада от своя УСПЕХ и стои над Всички.
  • 28 dsсса

    8 11 Отговор

    До коментар #20 от "Въпрос ?":

    Как има е въпрос. Но той не е длъжен да ти отговори на тебе. Има компетентни служби - следствие и прокуратура. Те доказаха ли нещо нередно? Доказателствата им издържаха ли в съда?
    Кой е този закон, за 100-те и 300-те години, който споменаваш? И откъде знаеш, дали антиките не са регистрирани по законния ред. Но това за 300-те години много ме впечатлява. Сигурен ли си? В ЕС има няколко хиляди човека, които притежават сгради на повече от 300 години. Лично съм спал в сграда над 300 години в Брашов, която стопаните и даваха като хотел. Съвсем близо е до най-тясната улица в света, там имаше още доста сгради от онова време, които си бяха частна собственост. Ти си се захванал тука с някакъв си шлем. И повечето от екземплярите на Бошков не са с произход България, така, че той ги е купил отнякъде. Дали ги е внесъл по законен начин и платил таксите (ако въобще са необходими), това трябва да се разследва. Ако има престъпление, ТО ТРЯБВА ДА СЕ ДОКАЖЕ! Ако не се докаже, някой от властта ще ти хареса я жилището, я колата, я жената и ще ти ги обсеби.

    Коментиран от #32

  • 29 Васил

    3 0 Отговор
    Експоприация на ЕКСПОПРИАТОРИТЕ в стил КОТОВСКИ! КАКВО СЕЕ СЛУЧИЛО С НЕО? ТОЙ Е С БЪЛГАРСКИ КОРЕНИ ОТ БЕСАРАБИЯ, НЯКОЙ ЯКО НАМЕРИ НЕГОВА СНИМКА ЩЕЕ ХУБАВО ДА ГО ВИДИМЕ КАК Е ИЗГЛЕЖДАЛ.
  • 30 между артефакти

    2 2 Отговор
    Не бой се, няма да артисаме.
  • 31 123

    12 3 Отговор
    Ще изчезне от България някои им е хвърлил око и на нея
  • 32 Фактите говорят

    11 6 Отговор

    До коментар #28 от "dsсса":

    Закона за движимото културно наследство с актуализация от 2014 година !!!!! Къщите не са движимо културно наследство а спадът към паметниците Докато нещата на Божков са антични предмети с висока степен на културно наследство!!!! И те са напълно незаконни за частна фирма като е фондация "Тракия" Не знам колко рушфети е бутал Божков толкова години за да може шефовете да си затворят очите за неговите "творби" ама вече няма да става както той го иска и вече закона е на власт а не Божков !!!

    Коментиран от #39

  • 33 Хънта -мънта

    10 6 Отговор
    Преди няколко месеца на аукцион в САЩ бе продаден медальо на кан Омуртаг.Куповача бе анонимен.А днес се раграбва най голямата колекция от тракиския период.България вече няма древна история,защото няма как да докаже съществуването си през този период. Нека излезем по площадите и да спрем ограбването не само на всичко човешко в душите ни а и на най-ценното народно богатство Народ без история не е народ.
  • 34 💀 Е най достойния българин за 2020г

    11 9 Отговор
    Как ще е незаконно човека е давал толкова много пари и е копувал ценни предмети свързани с античната българска история.Запазил и съхранил и е направил цял музей с тях.А вие кво сте направили.Хабите тоалетна хартия в кенефа.

    Коментиран от #41

  • 35 АНЕНЕРБЕ

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "Факт":

    От интервюто на Маразов в сутрешния блок става ясно , че това което пишеш вероятно вече се е сбъднало.

    МАРАЗОВ ГОВОРЕШЕ ЗА БОЖКОВ В МИНАЛО СВЪРШЕНО ВРЕМЕ.

    НЯМАМ НИЩО ПРОТИВ ВАСИЛ БОЖКОВ И АКО Е ЖИВ БИХ МУ ПОЖЕЛАЛ ДА СБЪДНЕ МЕЧТАТА СИ - да направи музея в ТЕЛЕФОННАТА ПАЛАТА.
    Пред положените в него артефакти биха онемели и Н.В. Кралицата и собственика на музея СОЛОМОН ГУГЕНХАЙМ и най вече ВАТИКАНА !!

    ДАЙ БОЖЕ ДА НЕ СИ ПРАВ!
  • 36 Бай Иван

    7 1 Отговор
    По-крадливо племе от българите няма!
  • 37 аман от димни завеси

    6 1 Отговор
    Стига са ни замазвали очите с тези безобразия, кажете за влизането в еврозоната и как това ще се отрази катастрофално на и без това дистопичния стандарт на живот у нас
  • 38 Поел инициатива

    8 0 Отговор
    Гешев. Търсете причината!
  • 39 Koko

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Фактите говорят":

    Явно се лъжем, че мутрите, тъмнозелените, ритнитопковците и моделките са най-тъпите същества по нашите ширини
  • 40 Зайко Байко многознайко

    1 0 Отговор
    Едни крaдци, екcпроприирaт открaднaтото от други тaкивa! Иcториятa cе повтaря a ние не cи прaвиме cъответните изводи! Колкото и велики дa ни изглеждaт cегa някои иcторичеcки фигури, по времето в което ca живяли може и дa ca били извеcтни, но не ca имaли възможноcтa дa cе рaдвaт нa популярноcт в медиите, кaкто в днешно време. Зa дa cе зaтвърди някой по оновa време е трябвaл дълъг период, днеc обaче е друго, човек още не cе покaзaл нa врaтaтa нa Миниcтерcки cъвет , Пaрлaмент или Президентcтвото веднaгa тълпи от журнaлиcти го проcлaвят или низвергвaт. Божков cи е чиcтa пробa измaмник, уше, но умен и уcпешен. Товa което е нaпрaвил е че cи е купил един вид индулгенция c тези фондaции, музеи и т.н. Зa вaжни и не дотолковa вaжни личноcти е вaжно, кaк вcичко товa ще рефлектирa в cъзнaнието нa плебca!
  • 41 Зайко Байко многознайко

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "💀 Е най достойния българин за 2020г":

    Пише cе кУпувaм a не кОпувaм. О негрaмотни юроде, що cе не нaпънеш дa пишеш прaвилно?
  • 42 Зайко Байко многознайко

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Въпрос ?":

    Иди дa питaш Боян Рaдев! Боян Рaдев и Вacил Божков ca глaвните изкупвaчи нa вcичко cвързaно cъc cкъпи aнтики, кaртини , монети и вcякaкви имaнярcки открития у нac!
  • 43 Оцелял от "градежа" СДС-арски българин

    0 0 Отговор
    Нещо ми подсказва, че скоро съкровищата Божкови ще станат съкровища Шишкови, а Божков най-вероятно ще се възнесе по същия начин, както се възнесе Мишо Бирата и много знайни, и не чак толкова знайни за нас простите люде.