Отидете към основна версия

38 403 125

Октай: Формацията на Слави Трифонов разваля абсолютно схемата на задкулисието (ВИДЕО)

  • осман октай-
  • парламентарни избори

Президентът да се готви да назначава служебно правителство след изборите, каза пред ФАКТИ политическият анализатор

В България продължават Алековите герои да подготвят избори. В нормалните демократични общества политиците не се страхуват от своите избиратели и правят всичко възможно да им създадат условия нормално да гласуват и по всякакъв начин да им помогнат да осъществят своето право на глас. При нас действията са само как да се попречи на хората да гласуват по всевъзможни начини. Това заяви в студиото на ФАКТИ политическият анализатор Осман Октай.

"Не говоря само за номерата им със секциите в чужбина - първо да ги ограничат, второ партийно да наложат секционните членове. Днес изтича срокът за подаване на заявления за гласуване на карантинираните - каква пародия и гавра с избирателите. На приказки всички партии са за висока изборна активност, а изведнъж партиите отказват да излъчват свои представители в тези подвижни секционни комисии под предлог, че нямало желаещи - страхували се. Блокират изпълнението на закона, ЦИК също си измиват ръцете", каза той.

"Гласове се купуват на местни избори. Но за парламентарните избори контролът е различен. Има тревожност последните дни, че се активизират цели контингенти. Цял квартал гласува за определена партия. Това се организира със съдействието на полицейските и прокурорските служби. Органите на реда не противодействат, а съдействат да се случи това. Другото, което се прави - дописаните в списъците - т. нар. "мъртви души", хора, които изобщо не са в България или са починали. На много места, където партиите си сътрудничат - от статуквото - ГЕРБ, БСП, ДПС и други гравитиращи около тях, попълват си взаимно списъците. Това е причината толкова години да не бъдат елиминирани толкова години мъртвите души от списъците.

При нас така е направен ИК и законите, че няма никакъв шанс да бъдат оспорени изборните резултати. Единственото напрежение след изборите може да остане при ниска избирателна активност следващото правителство да е нелегитимно. Но партиите няма как да докажат аномалии извън ИК и извън законите ни", каза Октай.

"Борисов е на дузпата още от снимките с кюлчетата гол, а следващият, който ще бъде премахнат като посредник на задкулисието е Иван Гешев", смята той.

"Формацията на Слави Трифонов разваля абсолютно цялостната схема на задкулисието за програмно експертно правителство, за което се говори. Имам три варианта според избирателната активност. Първи вариант: избирателна активност над 55%, очаквам такава висока активност, влизат 5 партии. Ако е между 50 и 55% влизат 6 политически формации. Ако е под 50% активността - 7.

Демократична България ще реализира между 20-25 мандата при първия вариант. Единствено величината на резултата на "Има такъв народ" варира, но той не само ще влезе в парламента, не само ще бъде трета политическа сила, но може и да изненада с изравняване с първите две партии. Той ще обере наказателния вот. ГЕРБ и БСП не могат да съберат повече от по 70 мандата. Единствена възможност за програмно правителство в този мой първи вариант е Слави да се продаде и да се обедини с ГЕРБ - нещо, което е невъзможно, познавайки бизнеса му.

Във втори вариант с влизането на "Изправи се! Мутри вън!" и ВМРО на първите две партии ще има паднат резултатите. Това означава президентът да се готви да назначава служебно правителство след изборите. Това е най-вероятният вариант", каза той.

Целия разговор с Осман Октай гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 126 гласа.

Свързани новини