Отидете към основна версия

13 886 94

Ивайло Мирчев, „ДБ“, пред ФАКТИ: Разбираме защо е квиченето на Бойко Борисов

  • ивайло мирчев-
  • демократична българия-
  • иван тодоров-
  • герб-
  • да българия-
  • народно събрание-
  • парламент

„ГЕРБ вече нямат контрол върху ЦИК и ще бъдат много по-затруднени в изборния процес“, каза народният представител от „Демократична България“

Ивайло Мирчев, снимка: ФАКТИ

„Въобще не става дума за едни 100 лева, а за това, че ГЕРБ стана много по-агресивен през последните дни. Очевидно Бойко Борисов, виждайки политическия край, реши да прибегне до използването на много лъжи в серия. Те бяха десетки само във вчерашните пресконференции, което показва страх, показва политическа немощ пред това, което очевидно предстои”. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ народният представител от „Демократична България“ Ивайло Мирчев. Казаното от него е по повод обвинението от ГЕРБ, че собственикът на „Сиела Норма“ – Иван Тодоров, чиято фирма е доставчик на машините за провелия се парламентарен вот през април, е дарил 100 лева на ПП „Да, България“, която е част от обединението ‚Демократична България“. Впоследствие се оказа, че става въпрос за съвсем друг гражданин, казващ се Иван Тодоров.

„Концентрираната му атака към „Демократична България“ за нас е странна (б.р. на Бойко Борисов). В крайна сметка ние сме само 27 души в парламента, пета политическа сила, и би трябвало Бойко Борисов да има партии по-големи опоненти, които да атакува по този начин. Аз чувствам като гражданин дискомфорт от това, защото Бойко Борисов преди всичко все още е премиер на тази страна, че той има подобно отношение към политическите си противници. Не може премиерът в официална пресконференция да изтъпани такива откровени лъжи. Още повече, те са много лесно проверими с три клика в интернет. Очевидно някой в ГЕРБ не си е направил извода, че е възможно в България да има повече от един човек, който да се казва Иван Тодоров“, добави Мирчев по темата.

„Те очевидно нямат какво друго да изкарат срещу нас. Връщат се към това – на кой какъв бил баща му, на това, че един със същото име е дарил 100 лева. Тъй като ние нямаме някакви други зависимости, които да атакуват, те по никакъв начин не могат да ни уязвят. Хубавото е, че когато те излъжат и си измислят, ние излизаме, показваме фактите и опровергаваме. За съжаление, това е нормалният ритъм и политическа действителност днес в България. Това въобще не говори добре и за политическата класа, и за обществото ни“, заяви още Ивайло Мирчев за откровените лъжи на ГЕРБ.

Народният представител от „Демократична България“ припомни последователната политика на обединението по отношение на машините за гласуване, изтъквайки това, че от „ДБ“ са били за одит на машините, с които гласувахме на последните избори и с които ще гласуваме и на следващите избори. „Това, на което ние държим като политическа партия, като хора, които представляват интересите на част от обществото, е да сме изключително сигурни, че тези машини не могат да бъдат манипулирани. За да стане това, ни трябва този одит“, уточни той.

„Машинното гласуване не е универсално решение. Напротив! Истината и решението се нарича електронно дистанционно гласуване. То игнорира и машините, игнорира и вота с бюлетини. Ние го предложихме в това Народно събрание, но то не беше прието. Депутатите от повечето политически сили не са на нашето мнение. Да напомня, че имаше референдум точно за електронно дистанционно гласуване през 2015 г., тогава близо 2 милиона го подкрепиха. Ние тогава бяхме в Инициативен комитет „Гласувай без граници“, написахме закона на депутатите, приеха го след огромен обществен натиск и през 2019 г. по еднолично решение на Бойко Борисов то беше отменено“, коментира депутатът, а след това допълни, че в настоящите времена на коронавирусна пандемия можеше да сме много облагодетелствани, ако имаме електронно дистанционно гласуване за избори.

„Трябва да сме честни, това Народно събрание не успя да свърши много, ако изключим Изборния кодекс, който сме далеч от мисълта, че е съвършен. Той е „Ябълката на раздора“, защото ГЕРБ вече нямат контрол върху ЦИК и ще бъдат много по-затруднени в изборния процес да работят на избори, както са свикнали – с корпоративен вот, в някои махали да имат огромно мнозинство. Знаете, г-жа Фандъкова е с 90% избрана във Факултета. Така че, разбираме това квичене на Бойко Борисов по пресконференции защо е“, каза Мирчев, а след това добави:

„Този Изборен кодекс е много далеч от това, което трябва да бъде. Въпреки това, той е по-добър от стария. Имаме още много работа, ако искаме да направим такъв Изборен кодекс. Въобще това е една много малка стъпка, за да може в тази страна изборите да протичат по някакъв нормален начин“.

Народният представител от „Демократична България“ коментира и законопроекта на обединението за закриване на Специализирания съд и прокуратура: „Надяваме се да влезе в пленарна зала и да бъде гласувано, защото намеренията ни са много ясни. Освен това, ние очакваме да видим как останалите партии ще се позиционират спрямо това. Дали ще мине на второ четене зависи в много по-голяма степен от президента, от това кога той ще назначи служебно правителство и ще бъде разпуснат парламента, ако приемем, че утре БСП върне мандата. Има опасност второто четене да не може да приключи в този парламент“, изрази опасенията си той и припомни за желанието на „ДБ“ да отстрани Иван Гешев от поста главен прокурор. „В ситуации, в които стане дума за Гешев, партиите стават рязко чувствителни. Това „голямо мнозинство“ в парламента, за което Бойко Борисов обича да говори, рязко се стопява. Надявам се хората, които симпатизират на нас или на други партии, много добре да наблюдават сегашния парламент, много добре да наблюдават поведението на депутатите, на отделните партии и да си направят изводите в началото на юли за коя от политическите сили да дадат гласа си“, отбеляза Ивайло Мирчев.

„В тази кампания ние ще трябва да убедим хората, че ние сме тези, които могат да изведат страната на следващо ниво. Много по-трудна задача е да ги убедим точно в това, след като те, трябва да си кажем честно, 30 години са се нагледали само на лъжи, една и съща сценка и цикъл на всички избори“, коментира той предстоящата предизборна кампания за предсрочните парламентарни избори, които трябва да се проведат през юли.

„Разбирам аргументите на „Има такъв народ“. С 92 гласа, колкото имаме „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, нищо не може да се направи. Виси се или на гласовете на ДПС, или на гласовете на някоя друга от партиите. Подкрепата на ДПС е излизала на България винаги скъпо. Подкрепата на ДПС роди хора като Делян Пеевски и уродливата Тройна коалиция, която практически пое инерцията от предното управление и страната застина в края на 2008 г.“, заяви депутатът за отказа на ПП „Има такъв народ“ да опита да състави правителство.

„Надеждата ни е да си свършим работата, да убедим хората в тази кампания, че трябва да ни подкрепят, и да направим всичко възможно в следващия парламент да има силно правителство, без да влизаме в цикъла на Израел от серия предсрочни избори. Това би било изключително лошо за страната. Да не говорим, че партиите нямат откъде да финансират толкова кампании една след друга“, каза към края на участието си Ивайло Мирчев.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 74 гласа.

Свързани новини