Отидете към основна версия

9 757 112

Методи Лалов пред ФАКТИ: БСП са част от причината да имаме Гешев

  • методи лалов-
  • демократична българия-
  • бойко борисов-
  • бсп-
  • иван гешев-
  • всс-
  • боян магдалинчев

"БСП са част от причината да имаме такъв Висш съдебен съвет, Цацаров и преди това кой ли не друг", категоричен бе политикът от "Демократична България"

Методи Лалов, снимка: ФАКТИ

"Видях, че в социалните мрежи има неразбиране. Аз не защитавам Бойко Рашков по ред причини, но основната - юридическата, е, че той може по частен ред да се защити срещу такива изявления (б.р. конкретно от това на Бойко Борисов). Моята цел беше да сезирам институциите, да има институционална реакция спрямо едно хулиганско по моему поведение (б.р. на Бойко Борисов), изразяващо се във вулгарни, цинични фрази, изрази и думи - нещо, което е наблюдаваме години наред". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ общинският съветник в Столичния общински съвет от "Демократична България" - Методи Лалов. Думите му са по повод скандалните обиди на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов спрямо служебния вътрешен министър Бойко Рашков. По случая Методи Лалов сигнализира Районната прокуратура в Бургас, тъй като на територията на Бургаска област Борисов изрече обидните думи спрямо Рашков.

"Ако Борисов е символ на овладяната държава на задкулисието, той е символ и на просташкия език в публичното говорене в обществено-политическия живот. Трябва да има реакция към това. Не може да оставим не просто политиците, а всеки един гражданин, една публична фигура да дава такъв пример. Така ли възпитаваме децата си - на такъв език, какъвто има Борисов? Дълги години го търпяхме, това обаче не означава, че не трябва да има реакция", добави Лалов.

"При всички случаи езикът на Борисов е недопустим. Когато говорите публично на форум в едно село, когато това се отразява медийно и имате такъв език, означава, че не зачитате добрите порядки, добрия ред, културата, уважението, добрия език, аргументирания дебат, политическия дебат. Да наричаш един човек "пияница", да казваш там със задните си части какво щял да мачка, да го наричаш "нещастник", това по никакъв начин не допринася към политическия дебат. Тези изявления не съдържат информация за определено поведение, не са критика. Това е изключително вулгарно поведение, показно, че Борисов не го интересува как ще бъде възприеман, той прави каквото си иска, той ще говори както си иска, той ще говори оскърбително, а ние, гражданите, трябва да поемаме това и освен това младите да вземат да му подражават. Не мога да търпя това и като юрист, и като гражданин", категоричен бе той.

"Не по-малко важно е институциите да реагират по разследванията, които доведоха до този обществено-политически упадък, в който се намира България. Делата за чекмеджетата, за кюлчетата, за пачките, за обществените поръчки, за еврофондовете, за Доган и "Росенец", за Доган и Варна - и езерото, и теца, за "Автомагистрали, за тези "in house" процедури, чрез които са дадени милиарди. Това е Борисов. Но Борисов освен задкулисие и обвързаности, или поне данни за това, е един истински невъзпитан, груб, циничен човек, който няма абсолютно никакви задръжки да има такова поведение. Наказателното право е част от възможностите да се регулира такова поведение. Ако Борисов бъде санкциониран за това поведение, не само той ще се поправи и ще знае, че не трябва да прави така, тъй като ще има последици за него, но и останалите граждани ще приемат, че това е недопустимо и е поведение, което се санкционира. Това беше моята цел. Борисов трябва да бъде санкциониран. Ако за чекмеджета и записите все още не е изяснено дали го е казал Борисов, дали е казал точно това и няма някакъв монтаж, тези изявления са от първо лице, пред очите на хората", каза още по темата общинският съветник, който е юрист с дългогодишен опит, включващ председателстването на Софийски районен съд.

Лалов изказа възмущението си от това, че по сигнала му прокуратурата "тупа топката", тоест не върши работа по същество. "Такава прокуратура повече обществото ни не трябва да издържа - прокуратура, обслужваща Борисов".

"Гешев няма да бъде отстранен от тези 20 човека, които гласуваха за него. Те са подчинени нему, те са изградили такова мислене през годините", коментира той опита за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев през процедура във Висшия съдебен съвет.

"Хора като Магдалинчев са обида за съдебната система. Този човек е един от страшните в съдебната система. Неслучайно е защитник на Гешев - един от най-отявлените, неслучайно е по студията, и то не защото е говорител. Това е Боян Магдалинчев. Нека хората помнят неговото име, а и на останалите - Наимова, Кояджиков, Гроздев. Не ги забравяйте. Списъкът го има на сайта на Висшия съдебен съвет, следете тези хора, защото тези хора ще се върнат в съдебната система и ще правораздават. Страшното не се свършва с тяхната смяна. В съдебната система има много магдалинчевци, които правораздават по конкретни дела и които със същата тепигьощина, която проявяват публично, решават делата. Тези дела не са във фокуса на общественото внимание, а сега ги гледа цялото общество и виждате за какви безобразници става въпрос. Ами по делата? Там не ги виждате, виждат ги двете страни", описа част от картината в съдебната ни система Лалов.

"Няма място за отстъпление. Политическите сили в Парламента трябва да бъдат изключително решителни по отношение на съдебната реформа. Наистина трябва реформа, трябва реподбор, включително стриктни критерии за преценка качествата на съдиите, за тяхното повишаване, за тяхната несменяемост, за техните възнаграждения. Това е изключително голяма по обем и сложност работа. Нека обществото да се готви за задълбочен дебат на специалисти, нека изисква този дебат да не се води по партийните централи и по разни кабинети", призова авторитетният юрист.

Водещата Лили Маринкова повдигна темата за бягането от отговорност на БСП по темата "представители във ВСС". Социалистите бягат от отговорност за своите представители, които несъмнено са част от статуквото, което стоеше зад Цацаров, а сега стои зад Гешев като главен прокурор.

"БСП са част от причината да имаме Гешев, БСП са част от причината да имаме такъв Висш съдебен съвет, Цацаров и преди това кой ли не друг - Черния Красьо. Съдебната система е само една от прогнилите части на държавната ни система. Така че БСП да не бягат от отговорност. БСП бяха формална опозиция", коментира от своя страна Методи Лалов.

"Основните на тази игра са поставени още в началото на прехода. Неслучайно имаме Конституция, в която Прокуратурата е изведена като безконтрола и безотчетна власт. Неслучайно през целия преход Прокуратурата е основният мотор на това задкулисието да има защита от гражданското общество".

"Борбата на доброто и злото, на задкулисието и публичността, и отчетността, е вечна. Въпросът е кой доминира. В сегашното ни общество доминира задкулисието и правилата, определени от него. Време е гражданите да си вземат властта в своите ръце - чрез своите политически представители, които трябва да държат под око постоянно. Няма представител на някого, който ако бъде оставен безконтролно, да не се самозабрави в някаква степен. Дали ще е немърливост, дали ще е мързел, дали ще е интереси някакви други... За това основната отговорност е на нас гражданите - трябва да следим политиците. Това, което заявяваха като предизборни обещания, трябва да бъде изпълнявано. Гражданите трябва да са готови. Във всеки един момент, в който видят, че политическите им представители по една или друга причина отстъпват от своите заявки, трябва да бъдат готови да им го покажат. Най-лесният, най-демократичният начин това да бъде показано е чрез граждански протест. Но говоря за масов протест, не говоря за 100-200 човека, защото това делегитимира всеки един такъв протест", заяви още Методи Лалов.

"Бойко Рашков е реагирал добре, но нима няма по-добри? Нима няма хора с необременено минало? Хора, които не казват: "Ние не се справихме някога с Борисов". А защо? Просто е неумения или е нещо друго? Така че да не издигаме чак толкова на пиедестал. Бойко Рашков беше и депутат от БСП. БСП - онази, която създаде Цацаров, която създаде Гешев, или беше част от създаването, която избираше в задкулисно съгласие инспекторите на Висшия съдебен съвет, които не дават информация на председателя на ВКС и които са с изтекъл мандат. От над година и половина имаме нелегитимен Инспекторат", даде своя коментар политикът от "Демократична България" за личността на служебния министър на вътрешните работи - Бойко Рашков, изразявайки сериозен скептицизъм относно него.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 32 гласа.

Свързани новини