3 Август, 2021 18:40 9 070 58

Методи Лалов пред ФАКТИ: Кога Борисов ще бъде разследван?

  • методи лалов-
  • сигнал-
  • бойко борисов-
  • районна прокуратура — бургас

"Помните онзи запис с "Ало, Ваньо". Получиха ли отговор тези случаи? Не. Но няма и как, когато имате Цацаров и Гешев", каза политикът от "Демократична България"

Методи Лалов пред ФАКТИ: Кога Борисов ще бъде разследван? - 1
Снимка: ФАКТИ

"Към днешната дата проверката в информационния сайт показва, че развитие няма. Единствено се смени съобщението - от "очакваме материали от друг орган", след това имаше "преписката е при прокурор", а днес отново очакват материали от друг орган. Това може да са типови съобщения в информационната система и да не отразяват правилно движението на преписката. Вече над 10 дни не се случва нищо особено".

Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ политикът от "Демократична България" Методи Лалов, който наскоро сигнализира Бургаската районна прокуратура за недопустимия език на Бойко Борисов, изречен именно в Бургаско и преди всичко насочен срещу служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

"За образуването на едно дело по такъв сигнал, нищо повече не трябва от няколко часа преценка на прокурора - да прочете, да се позамисли, да направи справка със съдебната практика и да прецени. А тук фактите са ясни - прокурорът може да изгледа клипчето в интернет. Разбира се, когато образува производство след това ще трябва да бъде събрано по реда на НПК това видео като доказателство, но това е в следващ етап. Към днешната обаче - нищичко. Самият извършител Борисов трябва да даде обяснение по това дело - той ли е на този клип, казал ли е това и т.н.", заяви още той по темата със сигнала срещу бившия премиер. "Този случай ще покаже способността или неспособността на прокуратурата, желанието или нежеланието на прокуратурата да работи по определени случаи. За съжаление гражданите са потърпевши от хиляди, стотици хиляди такива случаи", допълни Лалов.

"И знаете ли в крайна сметка какви подигравки ще отнесе Прокуратурата - тя не видя чекмеджетата, не видя обществените поръчки, и ако види този простичък малък случай... В много тежка ситуация са. Ако бездействат - лошо, ако действат - лошо. Така е, когато институцията годините наред има двоен стандарт и не прилага законите еднакво. Ако Прокуратурата действаше адекватно и системно по приложение на закона, нямаше да има нито страх, нито проблем с обществената реакция", анализира политикът.

В контекста на ниската избирателна активност на изборите на 11 юли, Методи Лалов заяви следното: "Обществото все още е апатично, обществото все още е объркано, обществото все още чака някакъв спасител, а трябва да разбере, че спасението е в собствените му ръце".

"В блато и омагьосан кръг сме. Имаме медии, които възпроизвждат войнстващата простотия, и те се доминират от задкулисие. Това се насажда и възпитава в гражданите. Много трудно се излиза от този омагьосан кръг, но всеки добър пример е шанс това нещо да се случи. Всеки пример за адекватен политик е шанс да изберем политическа класа, управленци, които да променят тази среда. Свързани са нещата, трябва малко усилие от гражданите - повече контрол и внимание след изборите за това дали общественият договор - договорът, който са сключили със своите политически представителите, се спазва", посочи политикът.

"И предизборната им програма не беше ясна. Ние всъщност имаме "котка в чувал" - тоест не знаем какво имаме. Единственото, което беше ясно заявено, са въпросите от референдума. Те са реперът, който им дава облик. Нищо повече", заяви Лалов по адрес на първата политическа сила - "Има такъв народ".

"Българските граждани заслужаваха промяна, която започваше от това да се направи публичен дебат между избраните в парламента политически сили. Публичен дебат! Никакви срещи по кабинети, в които закрито или открито си говорят, а една част е пред медиите, друга част е извън медиите и общественото внимание. Защо е това? В крайна сметка доверието с избирателите означава ясен разговор - на висок глас, пред микрофоните", смята политикът, който в момента е общински съветник в Столичния общински съвет от "Демократична България".

"Отговорността за политическата ситуация е на избирателите - на тези, които са излезли и са гласували, но още повече и на тези, които са си останали по домовете и не са гласували. Представителите не могат да надхвърлят мандата, който им е даден от гражданите, представителите не могат да бъдат по-различни от гражданите, от техните потребности, от това да защитават едни или други интереси. И ако сега не сме доволни, че имаме тези политически сили, в това съотношения в парламента, да пробваме отново и да видим дали можем да разместим пластовете. Едни казват, че няма да се промени нищо. Напротив! Когато имате сегашната политическа ситуация и сте видели ясно поведението на едни или други политически сили, това е аргумент в едни нови избори да промените или да потвърдите своя избор. Ако ще потвърждаваме до безкрай този избор, с това съотношение - отново ГЕРБ ще е там някъде почти на върха, отново ще имате БСП, която изпада, но крепеше статуквото и го създаде толкова силно, отново ще имате шоу политика", обясни Лалов.

"На бягството от ясен дебат гражданите трябва да обърнат внимание", коментира отново той поведението на "Има такъв народ".

"Политиката не е търговски отношения, за да има търговска тайна. Не са тайни отношения. В случая говорим за бъдещето на всеки един българин и той има право да знае за какво се разбират политическите представители. Адски ми липсва това нещо и аз настоявам за него", категоричен бе представителят на "Демократична България".

"Време е политиците да разберат, че ще влизат в обяснителен режим, ще се обясняват на гражданите, а не на различни политически опоненти, които ги заливат с помия, но във връзка с такива неща - на гражданите. Това означава да показваш своя образ, да показваш своята устойчивост на едно или друго поведение", допълни той за това, което се изисква от един съвременен политик.

Лалов бе категоричен, че докато не се изяснят нещата около образователните квалификации на кандидата за премиер на "Има такъв народ" - Пламен Николов, той няма място в политиката.

"Служене, отчет, публично говорене, ясно говорене, спазване на думата, всички тези неща къде ги виждаме на политическия терен? Малки изключения има, но отсреща са Борисов и Трифонов, които ни говорят от дивани, автомобили, без журналисти или с журналисти, които са им симпатични", констатира политикът.

Водещата Лили Маринкова повдигна темата за заявката на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, че Бойко Борисов ще бъде проверяван и викан за следствени действия. Според нея тази заявка е за опипване на почвата - какви реакции ще предизвика в България и Европа. А както е известно на всички, от Европейската народна партия веднага се впуснаха в защита на Борисов. "Надявам се, че всяка заявка, че законът ще бъде прилаган, включително от министъра на вътрешните работи, когато я прави, мотивът за нея е наистина необходимостта от правилно приложение на закона, а не опипване на почвата. Никакви заявки от Народното събрание, никакви реакции от Европа не бива да ни плашат, когато сме наясно, че ще прилагаме закона по ясен и категоричен начин. Най-добрата защита за едни действия е истината - когато покажеш фактите, ясно установени, когато покажеш лицата, които имат отношение към тези факти, тогава всичко ще бъде наред. Дори да има някаква мимолетна реакция, тя бързо ще намери своето затишие, защото ако Борисов е правил нередни неща, а за това имаме основания да се съмняваме огромна част от българските граждани, той трябва да понесе отговорност", отговори Методи Лалов на разсъжденията на водещата.

"Кога Борисов ще бъде разследван ясно и точно за всички тези изпълнения, които гледахме? За записите, на които чуваме неговия глас и неговите изказвания, в които чуваме как той разпорежда къде да влезе една институция и къде да не влезе. Тези неща, за съжаление, ги имаме от десетките години. Помните онзи запис с "Ало, Ваньо". Получиха ли отговор тези случаи? Не. Но няма и как, когато имате Цацаров и Гешев. За това, когато политически сили като "Демократична България" заявяват, че първата стъпка за отпушване на обществената система е премахване на хората, които пречат институциите да функционират, а именно Гешев и Цацаров, няма какво да се изненадват хората. Това не е реваншизъм, не е фиксация.

Вие виждате огромна разлика в момента. Виждате в Министерството на икономиката Кирил Петков - един човек, действащ при същите закони, при същата обществено-политическа среда, обаче действащ в обществен интерес, до какво доведе. До какви случаи, до какви последици... Спестени средства, разкриване на безобразно високи възнаграждения, отпуснати милиарди в кредити, които са отпуснати на "свои хора". Не че не го знаехме това и преди него (б.р. преди Кирил Петков), но сега го разбираме по институционален начин. По същия начин и Прокуратурата ще заработи, когато го няма Гешев, който да всява страх в редиците ѝ. С човек с неговото поведение, с неговото милиционерско разбиране - не по-малко просташко от това на Борисов, няма как институцията Прокуратура да работи като хората", каза Методи Лалов от "Демократична България", уточнявайки, че в Прокуратурата работят и добри кадри, които обаче се страхуват.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    66 24 Отговор
    Като свалим Гешеф

    Коментиран от #27

  • 2 Активист на БКП

    79 27 Отговор
    Другарят Борисов задължително до живот в затвора !!!🎃🇷🇺
  • 3 Майна

    70 13 Отговор
    Няма да се случи с това правителство на ИТН
  • 4 ИСТИНАТА

    63 17 Отговор
    Мутрите от Герб и мутрите на СЛАВУЦА чалгаря нямат разлика! Около първите са мутри осъждани като Стъки Георги Валентинов, Даниел Илиев( вижте снимките им прегърнати) а мутрите около втория са подобни наркопласьори като Емо черния, Миро пашата , Данчо пръча. Напишете в Гyгъл Слави Трифонов Емо черния Миро пашата и ще се ужасите. Едно и също са тиквата и чалгата
  • 5 Търновец

    63 9 Отговор
    Момчил Иванов на правосъдието? Вие шегувате ли се? Бивш Костовист , директор на Спортни имоти при СДС , изгонен заради злоупотреби. Адвокат и бивш кандидат за общински съветник в Търново от Синята коалиция. Боже , смили се над България. Чалгаря явно съвсем умишлено прави да ни хване носталгия за управлението на Борисов

    Коментиран от #6

  • 6 Стоян

    35 5 Отговор

    До коментар #5 от "Търновец":

    И на мен ми се реве, споко...
  • 7 Методи уважавам те като съдия

    44 13 Отговор
    И бивш председател но забрави вече за разследване на Борисов и махане на Гешев с този министър на правосъдието. Та същия преди месеци афишираше в града близки отношения с Гешев и че се познавали лично като юристи...- Момчил Иванов? Добре ли прочетох ? Моля ви кажете истина ли е? БЛИЗКИЯ до всички Гербаджии в град Велико Търново и най вече до Бившия общински съветник от Герб и направен от Борисов шев на НАП в града Ивайло Здравков. Може да бъде забелязан често и в компанията на кмета Даниел Панов който е и областен председател на Герб за региона...Голямо изчeгъртaне на Гешев и Борисов ще падне с този министър на правосъдието...Сега разбирам колко прав е бил Васил Божков за yчиндолския чалгар
  • 8 Ръмпези

    51 15 Отговор
    ОЩЕ ОТ ВРЕМЕТО НА "АЛО ВАНЬО "- БАРЦЕЛОНСКИ Е ЗА ЗАТВОРА...УЧИНДОЛСКИЯ МАСУР НИЩО НЕ СМЕЕ ДА КАЖЕ СРЕЩУ БАРЦЕЛОНСКИ....
  • 9 Бах

    39 12 Отговор
    Разследване ще има рано или късно , но много външни хора са Му набрали , Та разследване се прави при жив ТОЛУП.
  • 10 БКП=герп+сдс

    36 9 Отговор
    +дпс.

    В България прокуратура, съд и милиция са една Организирана престъпна групировка на държавна хранилка!
    Няма такава държава!
  • 11 ККК

    27 9 Отговор
    Пинокио кога ще бъде разследван

    Коментиран от #30

  • 12 Перо

    31 12 Отговор
    В един месец има основания,толупа да получава всеки ден призовки!
  • 13 начо

    14 13 Отговор
    Льолев питай каскета
  • 14 Хуарбуса

    38 7 Отговор
    Методи приятелю...С този министър на правосъдието и този на МВР който бе гласен и за премиер и поради масовото недоволство оттеглен Петър Илиев, Гешев и Борисов няма да бъдат пипнати. Но запомнете едно, ако искате си го запишете днес 3 август какво ви пиша!!!? Чалгаря ще свърши по зле от Борисов. Мисли си че като го наби на народа и зад него е задкулисието никой няма да го докосне каквото и да направи...Но народния гняв е неудържим и ни Гешев , ни Доган и Пеевски биха го спасили...
  • 15 А бе

    24 4 Отговор
    Лалушка, ти нали беше юрист? Нас ли питаш,Смехурко?
  • 16 Прокуратурата

    14 11 Отговор
    е гласена да оплесква всички важни дела. Не дължали резултати на обществото. А от има такъв крачун не желаят да се фокусират върху проблема.
  • 17 Бойко

    15 14 Отговор
    Ама ти е хубаво по Околовръстното, Тракия, Марица, Струма, нали знаеш как да разследваш таралеж!!!
  • 18 Ба6ко

    9 13 Отговор
    В затвора
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 jorj

    20 25 Отговор
    Тралала, Борисов има само една къща наследството в Банкя, такива като теб и ИСКАЩИТЕ разследването му сте за разследване!!! Рашковеца е за разследване, не се прави на селски тарикат, да търсиш под вола теле!!!! Комунистическата наглост е безгранична!!!!!

    Коментиран от #38

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Дийп Ханал

    15 21 Отговор
    Народа не ще сеирите Ви,кажете как ще управлявате за се повиши жизнения стандард,че народа изнемогва след Радев само пепел остана.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 666

    13 36 Отговор
    Ще разследват Борисов когато вкарат Радев в затвора за шпионаж и неговия гестаповец Рашков докаже имотите си. Разбра ли скапан комунист

    Коментиран от #48

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Чергалана

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    На този комуняга дядо му е докарал циганите в Самоков, ако знаете как самоковлии искат да го разследват този ..........
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Анджело

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "ККК":

    Кой той? Борисов ли?
  • 31 Киро Салама

    6 2 Отговор
    на куково лято , когато нареди Арменския поп
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 cpv

    16 4 Отговор
    Лалов,това може да стане когато станеш главен прокурор,но това никога няма да стане,затова си мечтай...!
  • 34 томка бикова

    8 11 Отговор
    След 6 месеца Той /Шефа боко от Банкя/ няма да ви разследва - с Гешо Каскета ще ви набута в следствените арести и там ще си ближете .....!
  • 35 соломон

    16 5 Отговор
    Това болезнено амбициозно момче много дразни по следните причини.Имаше големи възможности като председател на най големият съд в държавата да прави много неща но не би Напусна и сега е едно плямпало .На умрялото куче нож вади .ББ не на власт и няма да бъде.След 10 г ало Ваньо с настоящото законодателство знае че никой съдия няма да го осъди.Тогава защо вдига шум.Този човек е болезнено амбициозен ,но не му вярвам като човек а следователно като политик.Убеден съм ,че много други мислят така Дано прочете това и да знае че звучи фалшиво.
  • 36 .......

    22 1 Отговор
    Румен Петков за кабинета на ИТН: Лакомия и зависимости, жалко и страшно е!
  • 37 далавераджия

    15 7 Отговор
    Лалов а теб кога ще те разледват докато беше председател на СРС за далаверите и некадърността си
  • 38 ОК...!

    9 9 Отговор

    До коментар #20 от "jorj":

    Борисов имал само една къща...!НО...!С натъпкани чекмеджета от пачки-евраци...!Ох...искам и аз да имам такава...,,САМО една къщичка"...😉😂🤣👏👍🤣😝😂😂...!!!
  • 39 Отцепник

    9 8 Отговор
    Ха, песовете на бай Прокопи надигат вой .Не им дадоха постове в правителствеото и Прокопи озверя! Якооооо
  • 40 Ммм...да

    11 8 Отговор
    Сретан Йосич не е забравил,как Толупа му прибра едни милиони и го прати в изгнание.

    Коментиран от #49, #51

  • 41 Българин

    9 5 Отговор
    "Десен политик" интервюиран от комунистически журналист и това ако не е майтап е жалко.
  • 42 Отговор

    6 6 Отговор
    Никога, при наличието на комуниста Цацаров и милиционера Гешев! Таралежите се раждат без бодли!
  • 43 Bulgarian BG

    2 4 Отговор
    Има много отговорни честни и почтени хора в България ,но ДС и неговите формировнования /групировките ВИС ,СИК ,ТИМ/ и някои зависими от тях държавни и общински служители няма как толкова бързо да се преборят с тази без принципна мафия ,която е завладяла всички структори на властово и икономическо управление. Единствената почтена и реформаторска партия на която може да се разчита за промяна е Демократична България.
  • 44 има начин

    5 2 Отговор
    Защо тия въобще трябва да се разследват??? Да си припомним едно изказване на добрия аркадаш на Бойко - Реджеп Ердоган: "Защо трябва да ги държа и храня в затворите през следващите години?"
    Те така...
  • 45 ДЪРТ

    6 2 Отговор
    като пръдне гогутка и цъфнат налъмите в турските бани тогава...
  • 46 Голем смях

    7 2 Отговор
    А Петър Младенов кога ще го разследват за ...да дойдат танковете.А гурото ви Иван Костов каго ще го разследват за съсипията на България.За продажбата на БТА Балкан за ...един лев,за харизването на Кремиковци ,за харизванито без пари на Нефтохима..Сигурно си бил кирлив сополанко и не помниш.Но комунето Христо Бойкикиев помни.
  • 47 Когато РАДЕВ бъде

    5 5 Отговор
    разследван за укриване на престъпници в ПРЕЗИДЕНТСТВОТО!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 България

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "Ммм...да":

    се слави с простотията на ПРЕДАТЕЛИТЕ си !
  • 50 браво бе

    1 2 Отговор
    модернатор да не спиш с главата бе
  • 51 ДЪРТ

    5 1 Отговор

    До коментар #40 от "Ммм...да":

    сретан помни и все у бугарете сме с къса памет не помниме и преди 10годин как ни онодеха
  • 52 Ганю

    5 4 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува, че щели биле да вкарат Бойко в затвора!
    Те ако трябва да го вкарат в затвора, то трябва да е затова, че не е крал, че не се е облагодетелствал и че вдига много високо летвата за тия, които ще управляват след него! То ако имаше нещо, за което да се притеснява, той щеше да се държи смирено, по отношение на враждебно настроените към него партии, но както виждаме, поведението му не е такова!
  • 53 Иво

    5 3 Отговор
    Скоро ще видим разследването срещу Радев и неговите корумпирани "съветници" Гешев го чака с нетърпение в прокуратурата.
  • 54 Нали

    2 2 Отговор
    няма ценз за тази длъжност Гешев какво има да се умува,може би по този казус трябва парламента да го освободи.При толкова кадърни юристи да не могат да отстранят един дефектен няма как да няма начин ,ДЕРЗАЙТЕ!
  • 55 Кога ще

    2 2 Отговор
    видим прословутия списък с 38-те магистрати и политици ,недекларирали имоти и сметки в чужбина? Докога Гешев ще живее в Държавен имот ,НАЛИ НЕ СА СОЦИАЛНО СЛАБИ,защо ще му плащаме ние масрафа?????????
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 ВСИЧКИ

    1 1 Отговор
    това питаме??????КОГА??????ЧАКАМЕ ВЪЗМЕЗДИЕТО.
  • 58 ХАИРЛИЯ ДА Е

    2 1 Отговор
    ТИ КОЙ БЕШЕ БЕ ДОРИ И ЗА СЪДИЯ НЕ СТАВАШ АМА ЧЕ ШРОТ