Отидете към основна версия

7 915 37

Богомил Манчев пред ФАКТИ: Проектът "Белене" няма технически и финансови проблеми (ВИДЕО)

  • богомил манчев-
  • проект-
  • белене-
  • няма-
  • финансови-
  • технически-
  • проблеми

За тази атомна централа има  натиск и от Брюксел, и от Вашингтон, казва председателят на "Булатом"

Снимка: ФАКТИ

Китай също имат енергийна криза в момента. Те щяха да са партньор на държавата. Аз съм инженерна организация и мога да работя с всеки един от тях-без значение дали изток или запад. Така беше и тогава правителството им беше дало зелена улица. Те се срещаха с министър- председателя преди 5 години, когато бяха последните дни на правителството, преди да се назначи първият служебен кабинет на Румен Радев.
Те дойдоха януари месец въпросната година. Срещнаха се с тогавашния премиер Борисов. И те им дадоха "зелена улица", за да почнат да развиват нещата като стратегически инвеститор. И на тази база се внесе в Народното събрание, че някой има желание да бъде стратегически инвеститор. Вече като беше избрано следващото правителство, 2018 година, юни месец, Комисията внесе в пленарна зала решение, с което дават задължение към Министерство на енергетиката да изготви процедура. В нея мажоритарен дял се дава на стратегическият инвеститор. Миноритарният дял остава на НЕК, който и в момента е собственик на проекта "Белене". Така започна процедурата. В същата тази процедура е написано, че ако в даден момент нашата държава реши, че тя ще бъде стратегическият инвеститор- т.е. ще си го прави проекта изцяло сама, тя прекратява процедурата. И тези участници няма да имат претенции за това, че са харчили пари да готвят някакви документи и предложения към държавата. Не е много ясна ситуацията, ако държавата реши едностранно да прекрати, че ще прави "Белене". И да го прави примерно на 7 и 8 блок, тъй като това е прекратяване на онази процедура. Има хипотеза, в която тези стратегически инвеститори, които са трима, които не са се отказали, биха могли да заведат искове срещу нашата държава- т.е. срещу Министерство на енергетиката. Пак казвам, това е хипотеза. Да им бъдат възстановени средствата за подготовка на нещо, които са харчили, пък то едностранно е прекратено.
Разви се ситуацията със забавяне на този проект. За не знам кой път ще кажа: Проектът "Белене" няма технически и финансови проблеми. Той може да бъде финансиран. Не мога да си представя, че нашата държава не може в рамките на 7 години, за колкото трябва да се построят и включат в търговска експлоатация двата енергоблока, не може да привлече 7 милиарда евро като привлечен капитал. И да добави още милиард и половина към собствения капитал, за да построи тази атомна централа.
Натискът, който идва от Запад- в това включвам и Брюксел, и Вашингтон, е че провеждайки така процедурата, всъщност ние не правим българска централа, а даваме на някой друг.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ енергийният експерт и председател на "Булатом" Богомил Манчев.

В края на 2019 година се появи COVID-19. Те междувременно бяха идвали, правили работни срещи, бяха си направили работни групи, които да направят обвързващите предложения към българската държава. И ние март месец 2020 година влязохме в локдаун. Не само ние.. И в цял свят. Това попречи те да дойдат и да попаднат в т.нар. "стая на данните". Всеки участник имаше отделна стая, където те получават данни, четат ги вътре в стаята. Вадят си каквито са им необходими данни и правят своите търговски предложения към Министерство на икономиката.
Предният президент на САЩ, Доналд Тръмп ,обяви твърди битка с Китай относно кой колко е голям икономически и колко държи в света. И те се противопоставиха на инвазията на Китай от гледна точка ,че са работилницата на света. И COVID-19 показа, че това е вярно. Защото 90 процента от субстанциите за лекарства, коли, или каквото се сетите, се правят в Китай.

Целият разговор може да проследите във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 16 гласа.

Свързани новини