Last news in Fakti

5 Октомври, 2021 18:39 7 886 37

Богомил Манчев пред ФАКТИ: Проектът "Белене" няма технически и финансови проблеми (ВИДЕО)

  • богомил манчев-
  • проект-
  • белене-
  • няма-
  • финансови-
  • технически-
  • проблеми

За тази атомна централа има  натиск и от Брюксел, и от Вашингтон, казва председателят на "Булатом"

Богомил Манчев пред ФАКТИ: Проектът "Белене" няма технически и финансови проблеми (ВИДЕО) - 1
Снимка: ФАКТИ

Китай също имат енергийна криза в момента. Те щяха да са партньор на държавата. Аз съм инженерна организация и мога да работя с всеки един от тях-без значение дали изток или запад. Така беше и тогава правителството им беше дало зелена улица. Те се срещаха с министър- председателя преди 5 години, когато бяха последните дни на правителството, преди да се назначи първият служебен кабинет на Румен Радев.
Те дойдоха януари месец въпросната година. Срещнаха се с тогавашния премиер Борисов. И те им дадоха "зелена улица", за да почнат да развиват нещата като стратегически инвеститор. И на тази база се внесе в Народното събрание, че някой има желание да бъде стратегически инвеститор. Вече като беше избрано следващото правителство, 2018 година, юни месец, Комисията внесе в пленарна зала решение, с което дават задължение към Министерство на енергетиката да изготви процедура. В нея мажоритарен дял се дава на стратегическият инвеститор. Миноритарният дял остава на НЕК, който и в момента е собственик на проекта "Белене". Така започна процедурата. В същата тази процедура е написано, че ако в даден момент нашата държава реши, че тя ще бъде стратегическият инвеститор- т.е. ще си го прави проекта изцяло сама, тя прекратява процедурата. И тези участници няма да имат претенции за това, че са харчили пари да готвят някакви документи и предложения към държавата. Не е много ясна ситуацията, ако държавата реши едностранно да прекрати, че ще прави "Белене". И да го прави примерно на 7 и 8 блок, тъй като това е прекратяване на онази процедура. Има хипотеза, в която тези стратегически инвеститори, които са трима, които не са се отказали, биха могли да заведат искове срещу нашата държава- т.е. срещу Министерство на енергетиката. Пак казвам, това е хипотеза. Да им бъдат възстановени средствата за подготовка на нещо, които са харчили, пък то едностранно е прекратено.
Разви се ситуацията със забавяне на този проект. За не знам кой път ще кажа: Проектът "Белене" няма технически и финансови проблеми. Той може да бъде финансиран. Не мога да си представя, че нашата държава не може в рамките на 7 години, за колкото трябва да се построят и включат в търговска експлоатация двата енергоблока, не може да привлече 7 милиарда евро като привлечен капитал. И да добави още милиард и половина към собствения капитал, за да построи тази атомна централа.
Натискът, който идва от Запад- в това включвам и Брюксел, и Вашингтон, е че провеждайки така процедурата, всъщност ние не правим българска централа, а даваме на някой друг.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ енергийният експерт и председател на "Булатом" Богомил Манчев.

В края на 2019 година се появи COVID-19. Те междувременно бяха идвали, правили работни срещи, бяха си направили работни групи, които да направят обвързващите предложения към българската държава. И ние март месец 2020 година влязохме в локдаун. Не само ние.. И в цял свят. Това попречи те да дойдат и да попаднат в т.нар. "стая на данните". Всеки участник имаше отделна стая, където те получават данни, четат ги вътре в стаята. Вадят си каквито са им необходими данни и правят своите търговски предложения към Министерство на икономиката.
Предният президент на САЩ, Доналд Тръмп ,обяви твърди битка с Китай относно кой колко е голям икономически и колко държи в света. И те се противопоставиха на инвазията на Китай от гледна точка ,че са работилницата на света. И COVID-19 показа, че това е вярно. Защото 90 процента от субстанциите за лекарства, коли, или каквото се сетите, се правят в Китай.

Целият разговор може да проследите във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянец

    13 36 Отговор
    Този с Краси Георгиев са за затвора руски кучета

    Коментиран от #8, #9, #35

  • 2 Само

    14 18 Отговор
    Де тряат нови реактори, щот на баце умния му пробутали морално остарели за неколко милиарда

    Коментиран от #6

  • 3 Спец

    11 19 Отговор
    Руснацити се изтегля от България.Белене никога няма да се осъществи.Русия получи каквото и беше най важно Северен и Южен поток.Американците обещаха да не приемат Украйна в НАТО а руснаците обещаха да напуснат Източна Европа.АЕЦ нов ще има ама не руски.
  • 4 Сух

    34 12 Отговор
    АЕЦ Белене трябва да бъде построена. Това е задължително!

    Коментиран от #17

  • 5 Бамбука

    14 3 Отговор
    Така, поредната...Значи няма гьол, има една сакрална година преди да се назначи служебното правителство преди 5 години на Президента Радев. Големите лъжи вървят с големи кинти. Въпрос - Годишно колко мегавата изнасяте от България ( в частност далаверата Козлодуй ) . Горим за най-евтиния ток за потребление на населението. Колко изнасяте от скъпите централи ТЕЦ Марица ..
  • 6 Сух

    26 4 Отговор

    До коментар #2 от "Само":

    Реакторите не са моралноостарели, напротив.
  • 7 Сандо

    32 7 Отговор
    Ако зависеше от мен,бих пратил всички противници на АЕЦ-Белене на площадката,да работят докато централата започне да произвежда ток.И да бъдат в дочени дрехи или ватенки,да се топлят на вестници за да им дойде ума в главите.И после отсреща - на острова,за да се довърши превъзпитанието им.Не пиша за предателството им,защото за него има други наказания.

    Коментиран от #16

  • 8 Деда ви Кольо

    24 2 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянец":

    б.аламурник защо немците не казват на Меркел че е проруски насторена,защото са добре,а ти лаеш защото си гладен и бос,и такъв ще останеш докато лаеш срещу големите,трябва да работим с всички големи,а не да избираме страни в споровете като естония и литва,ние сме по долу и от тях
  • 9 Кука

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянец":

    като кажеш софиянец е европа те отбягват хората,тоя се и хвали
  • 10 Лъжеш

    4 10 Отговор
    Площадката е счупена
  • 11 Сатана

    28 4 Отговор
    Докато ни управляват Американски марионетки България ще е на дъното. Затворихме 4 блока на АЕЦ Козлодуй заради проклетата Куневица ,дано се пържи в ада дано.
  • 12 JEB

    3 2 Отговор
    хахахха
    като кажете кой ще влиза в затвора заради белене блоковете тогава ще говорим
  • 13 JEB

    5 3 Отговор
    искам да виждам тикви в затвора
    първанов..румен петков..вальо топлото
  • 14 българин

    5 12 Отговор
    Ей, червен боклук, "Нaтиcкът, кoйтo идвa oт Зaпaд- в тoвa включвaм и Брюкceл, и Вaшингтoн, e чe прoвeждaйки тaкa прoцeдурaтa, вcъщнocт ниe нe прaвим бългaрcкa цeнтрaлa, a дaвaмe нa някoй друг., това лъжа ли е бе рубладжиско келеме?!
  • 15 Цар Вул

    4 5 Отговор
    Асен Елегантния и Киро Канадата ще закрият проекта за нула време! кефете им се още.... и нека сменим 4умата с х0лера
  • 16 Alex

    2 8 Отговор

    До коментар #7 от "Сандо":

    ПО полека с пращанията с ватенки и т.н. Аз не искам да дам 7+1,5 + още поне 2 млрд на мафията, ти си ги давай

    Коментиран от #28

  • 17 СТИГА

    3 13 Отговор

    До коментар #4 от "Сух":

    Българите са най-бедни в ЕС!
    С руска енергийна примка на шията!
    Спешно да се довърши газовата тръба до Гърция!

    Коментиран от #18

  • 18 Прав си нооо

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "СТИГА":

    Прав си, но...
    "Който плаща,
    той поръчва музиката"
    А на този хибриден сайт му плащат
    не да образова,
    а да лумпенизира българите!
    Това е простата истина!
  • 19 JEB

    0 2 Отговор
    аз съм грамотен достатъчно
    какъв ти е въпроса ????????????????????????
  • 20 JEB

    1 3 Отговор
    директно разбиваме цяла добруджа природен газ въпроса е приключен
    следя им фалшивите новини от години в ютюбе
  • 21 JEB

    0 2 Отговор
    други някакви въпроси
  • 22 JEB

    0 2 Отговор
    пратете им тигри на тез глупаци ьо
    да измрат като хлебарки
  • 23 Песимист

    2 1 Отговор
    Да, ама не , Големият брат е против!
  • 24 Васил

    3 1 Отговор
    Като няма проблеми какво чакате?
  • 25 ген Столти

    7 5 Отговор
    Богомил Манчев е най-добрият специалист в областа на енергетиката в България.
  • 26 JEB

    0 2 Отговор
    проблеми има василчо проблема
    е че ще връщате парите например
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 12 Отговор
    Фиаското на АЕЦ Белене е руски проблем, докато руската агентура в България не бъде неутрализирана, този воденичен камък ще ни тежи.
    АЕЦ Белене е РУСКИ ГАФ, защото некадърниците са проектирали грешно централата върху тиня и по тази причина навремето ПОЛИТБЮРО на БКП спря строежа, въпреки че беше обявен за НАЦИОНАЛЕН ОБЕКТ...
    Има няколко варианта за ползване на доставеното оборудване освен БеляНЕ, но врътката е, че пусково-наладъчните работи трябва да се извършат от производителя на оборудването или оторизирана от него фирма, защото иначе се губят гаранционните условия. Руските тарикати знаят, че нямаме печеливш ход и спокойно си кютат.
    Всички държави от региона започват ударно изграждане на нови електро-генериращи мощности. Скоро няма да има на кого да продадеш ток и по тази причина енергомафията иска за последно да открадне колкото се може повече от АЕЦ Белене. В доклад на министъра на енергетиката, развитието и опазването на околната среда на Сърбия, Зорана Михайлович, са изброени подробно всички предстоящи обекти за електропроизводство на Балканския полуостров.

    Коментиран от #30

  • 28 Сандо

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Alex":

    А какво ще дадеш,умнико?Има ли изобщо понятие как живеят хората в България или всичко опира до личния комфорт?Хубаво е все пак да си информиран,че при капитализма никой не ти гарантира,че през утрешния ден няма да се превърнеш в просяк и клошар.Така че лиши се днес от нещо,за да си осигуриш бъдещето - но това мислене не е във възможностите на десните.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Доцентът

    13 2 Отговор

    До коментар #27 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Малоумните комунисти за 20 години построиха шест блока от АЕЦ Козлодуй
    а великите демократи закриха четири от тях. В момента те произвеждат най-евтиния ток в Европа. 30 години не стигнаха на европейска и натовска България да построи 2 проектирани вече блока. Ега ти развитието...

    Коментиран от #33

  • 31 Гого

    8 1 Отговор
    Ами да вземат да я построят най после. Видя се провала на избора на зелена енергия като основен енергиен източник. В северно море тази година въздушните течения почти отсъстваха. ВЕИ-тата не работят ефективно. Очевидно зелената енергия може да бъде добавка, но не основна мощност. Газта. И там гръмна балона. В германия всички въглищни централи преработени да работят на газ сега спират и се преоборудват да работят на въглища. Защо ли? Ами газта поскъпна драстично и удариха греда. Такава е и перспективата. Остава водородното гориво, но май ще трябва да мине още време докато водородните реактори заработят. Единствено ядреното гориво не си сменя цената. Няма такова търсене на борсите. Е, и какво излиза, че ако не си направим Белене, трябва да отвворим широко портфейлите за да си плащаме сметките за ток, газ, парно скъпи стоки, защото всичките те се правят с някои от изброените енергийни източници. Де е сега Бойко да ми поговори за гьола.
  • 32 НАРОДА ПОМНИ

    0 4 Отговор
    ЕЕЕЕЕБАХТИИИИ ИИИИИИИИИ АПАШИНААААААААА .....ТОЗИ ДИРЕКНО ЗА АУУУУУШВИЦ......... ТЕ СА МНОГО ЗА ТАМ.......... ТОЙ Е ЕДИН ОТ МНОГОТО........
  • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 10 Отговор

    До коментар #30 от "Доцентът":

    Реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй са дефектни. В този случай за да замажат гафа на братушките, нашите политици разиграха сценката "натиск от Брюксел" и спряха реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй, а ДОСТА ХИТРО Кунева измъкна и пари за това от европейците.
    Помежду-другото, от „Енергопроект” през 1980 г. бе изготвен доклад в 3/три/ тома относно състоянието на енерго-генериращите мощности на България...и перспективите за развитието им..., та от там са тези факти за реакторите ВВЭР-440 на братушките в Козлодуй....

    Коментиран от #37

  • 34 Митко от Неделино

    0 5 Отговор
    Нели Беширова ти видя сметката и сега сънуваш атомни централи.
  • 35 пешо

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянец":

    сигурно и орбан е руско куче, и ердоган...
    как може да сте толкова задръстени, умът ми не го побира! заради два файтона от.пад.ък около жълтите павета, от държавата стана територия, разграден двор.
  • 36 краси

    0 3 Отговор
    Този ни прави на идиоти!Ми като няма финансови проблеми,защо никой не иска да строи?Гнусен комуняга-крадец е този !
  • 37 Баща ти

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И ти си дефектен по рождение,но ето,че функционираш някак си