Отидете към основна версия

5 143 107

Огнян Дъскарев за ФАКТИ: Опасявам се от още по-големи военни престъпления на Путин

  • огнян дъскарев-
  • русия-
  • украйна-
  • западният свят-
  • запада-
  • санкции-
  • военни престъпления

"В Русия положението е много тежко", обобщи публицистът ситуацията на територията на агресора

Огнян Дъскарев, снимка: ФАКТИ

"Аз мисля, че Путин нападна, защото Западният свят е прекалено политкоректен". Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ преводачът, публицист и литератор - Огнян Дъскарев, по повод престъпната руска инвазия в суверенна Украйна.

"Бях много приятно изненадан от самото единство на Западния свят в момента - включая и Америка - който разбира каква страшна опасност е това и че това не е нещо, което се случва всеки ден. Голяма, пълномащабна война в Европа не е имало от от Втората световна война, като се изключат и войните в Югославия. Това е много опасно поради много простата причина, че едната от двете воюващи страни е най-голямата ядрена сила след Съединените щати. Радвам се, че Западният свят разбира това нещо и се обедини, защото в случая няма друг начин", коментира Дъскарев.

"В Русия положението е много тежко. Чейндж бюрата са затворени, защото вече няма за какво да работят. А този, който иска да тегли от влога си в твърда валута, може да тегли само по курса на самата рубла за деня. Тоест самите санкции удрят много лошо", каза още публицистът.

"Днес ЕС излезе с нови санкции против Русия. Несъмнено такива тежки санкции не са били налагани, аз поне след Втората световна война не си спомням такива тежки санкции. Да видим дали ще проработят", отбеляза той.

"Китай и Индия изглежда, че подкрепят Русия. При самото последно гласуване в ООН се въздържаха. Китайците заемат някаква полу позиция, странна позиция", маркира Огнян Дъскарев две от малкото страни, които все още не са заклеймили руския агресор категорично.

"Това, което ми се струва, че ще се случи е, че скоро войната по някакъв начин ще бъде разрешена. Колкото и лоша и кървава да е тя, мисля, че все пак ще бъде разрешена по някакъв начин и ще спрат военните действия. Засега няма никакъв резултат от самите преговори. Дано това, което казвам, да не е пожелателно мислене, защото всеки иска тази война да спре. Аз мисля, че скоро, до около месец най-много, ще спре войната. Путин ще иска да излезе с някаква чест и достойнство от тази война, доколкото се може да се каже, че има чест и достойнство. Смятам, че неговата цел е да вземе Донбас и да превземе и Киев, защото това е с огромно символично значение. Ако това стане, мисля, че ще спрат военните действия", прогнозира Дъскарев.

Попитан от водещата Лили Маринкова кои страни биха били възможни посредници за мир между суверенна и агресора - Руската федерация, публицистът отговори по следния начин:

"Китай, както и Индия, са възможни миротворци. Особено Китай има влияние върху Путин. Макрон би могъл да направи нещо, както и Израел. Щатите и Англия си отрязаха пътя за такива преговори, защото се изказаха много остро към Путин. И с право, разбира се. Мисля, че Китай, Индия, Франция, Турция и Израел ще участват в една "Кръгла маса" с Русия и Украйна и ще се постигне нещо. Ще има ефект, защото засега като че ли никой няма кой знае каква изгода от това, което се случва в момента, а Украйна никаква. Там положението е много лошо".

"Тъй като войната не се развива както би искал президентът Путин, затова се опасявам да не се ожесточи и да извършва още по-големи военни престъпления", изрази свое опасение той.

"Пак ще кажа, мисля, че той (б.р. президентът на Руската федерация Владимир Путин) иска да вземе Донбас, вече е взел Крим, да ги откъсне от Украйна и да останат само Западна и Южна Украйна. Относно съдбата на Одеса - в тази част на Украйна не знам какво ще се случи и дали Путин ще успее да направи този коридор, който сега се старае да направи - от Крим до Мариупол. Той затова сега толкова яростно атакува Мариупол и положението там е ужасно - за да направи един коридор по брега на Азовско море. Този коридор стратегически ще бъде много важен, защото ще свърже Крим с Донецк и Луганск. Предполагам, че това също е една от неговите цели и мисля, че след това ще спре", прогнозира отново Огнян Дъскарев.

Запитан за предстоящото посещение в България на Лойд Остин, министър на отбраната на Съединените американски щати, публицистът коментира така:

"Министърът на отбраната на САЩ иска да се увери, че сме много твърди поддръжници на НАТО",

"Ще има нов баланс на силите", каза Дъскарев относно бъдещите временна, след края на руската военна агресия в Украйна, а след това добави: "Мнозина говорят, че глобализацията вече няма да е такава, каквато беше досега, но аз не съм убеден, че това ще бъде така".

"Цялата политическа класа на Съединените щати, за щастие е абсолютно като едно. Не знам някой виден американски политик, който да не се противопоставя на тази агресия. Има няколко много влиятелни журналисти, които заемат малко по-средна позиция. Но като цяло политическата класа на САЩ сега е изцяло против Путин. Не си спомням републиканци и демократи да са били така обединени след 11 септември".

"Руснаците се обединяват зад Путин. Това е самата истина и това е нормално, защото Русия е много силно изолирана. И с право. Има и съпротива, но мнозинството е с Путин", каза публицистът в края на своето участие във ФАКТИ.

Целия разговор между Лили Маринкова и Огнян Дъскарев можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 52 гласа.

Свързани новини