Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Март, 2022 13:06 3 485 61

Те убиват най-вече деца: използва ли Русия в Украйна коварните мини пеперуда?

  • цивилни жертви-
  • украйна-
  • русия-
  • деца-
  • жертви-
  • война-
  • военни престъпления-
  • пеперуда-
  • мини-
  • играчки

Те убиват и осакатяват най-вече деца, защото приличат на играчки

Те убиват най-вече деца: използва ли Русия в Украйна коварните мини пеперуда? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Мини пеперуда - дали наистина руснаците прилагат това коварно оръжие, както се твърди в някои медии и в социалните мрежи? Тези малки и международно забранени мини се използват главно срещу цивилното население, обяснява Карло Масала, военен експерт в Университета на Бундесвера в Мюнхен.

Какво показва проверката на фактите

Ето какво установи нашата проверка на фактите: досега няма категорични доказателства, че Русия използва в Украйна мините пеперуда, известни още като "убийци на деца", "играчки на смъртта" и "зелени папагали". Посочените дотук "доказателства" не са от Украйна, а и се оказват много стари.

Мините пеперуда са вид противопехотни мини, които се разпръсват с помощта на касетъчни бомби. Името идва от формата им, чието предназначение е да се приземят меко и да се разпръснат на колкото е възможно по-голяма територия. Те се изсипват с помощта на специални метални контейнери от самолети или хеликоптери, но може да бъдат изстреляни в голямо количество и чрез артилерийски снаряди или гранатомети. Известни са два модела: американският BLU-43/В и съветският PFM-1, използвани съответно във Виетнам и в Афганистан.

Тези мини са особено коварни поради това, че по форма и направа не се разпознават веднага като оръжие или взривоопасен предмет, а приличат по-скоро на играчка. Освен това те не детонират още при първия контакт, а реагират едва след неколкократен натиск.

В Афганистан съветските мини PFM-1, които са почти точно копие на американските, убиха и осакатиха много хора, най-вече деца - защото децата често ги мислят за играчки. През 1997 това доведе до подписването на Конвенцията от Отава, която забранява използването на противопехотни мини и разпорежда тяхното унищожаване. Този международен договор е подписан от 164 държави, но Русия и Украйна не са сред тях.

От военно-стратегическа и военно-тактическа гледна точка мините пеперуда не носят никакво предимство, казва военният експерт Карло Масала. Според него те са насочени единствено срещу гражданското население, а така нарушават и Женевската конвенция за защита на цивилното население.

Информации за предполагаемо използване на мини пеперуда се появиха в няколко новинарски сайта и в Туитър, като в повечето случаи се позоваваха на един постинг във Фейсбук от украинската главна прокурорка Ирина Венедиктова от 26 февруари.

Венедиктова предупреждава за използването на такива мини, като информацията ѝ идвала от украинската армия. През следващите дни и седмици се появявиха още публикации по темата, но те не съдържаха нищо ново, цитираха същите източници и публикуваха една и съща снимка. Дори авторитетното американско издание "Форбс" написа в своя онлайн публикация, че в района на Мариупол са били използвани руски мини пеперуда, позовавайки се на Червения кръст. Конвой на Международния комитет на Червения кръст наистина се натъкнал на мини, но говорител на организацията заяви пред ДВ, че не може да дава подробности за тези мини. "Всички обстоятелства, свързани с конфликта, Червеният кръст обсъжда поверително със страните в конфликта", каза говорителят.

Засега няма благонадеждни доказателства

При проверка на снимката се оказва, че тя е поне отпреди шест години. Няма други снимки, които да показват мини пеперуда от сегашните райони на бойни действия в Украйна. Пред ДВ това потвърдиха и от разследващата платформа "Белингкат". Многократно документирано е обаче, че руснаците са използвали касетъчни бомби - например в Харков.

В обобщение може да се каже, че досега няма благонадеждни доказателства за използването на мини пеперуда в Украйна. Но не е съвсем изключено руската армия да ги е използвала - особено като се има предвид, че и тя, и съветската армия никога не се проявявали особени скрупули при използването на противопехотни мини. Досега единствен източник на това твърдение е главната прокурорка на Украйна, а преди да има потвърждение от независим източник или благонадеждни фотографии, не може да се направи окончателно заключение.

Автор: Вулф Вилде


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не ви ли писна

    67 10 Отговор
    Не бе, кадировците ги нижат на шиш бебетата а Путин ги яде за закуска!

    Коментиран от #12

  • 2 провинциалист

    61 7 Отговор
    Не, руснаците за украинските деца залагат капани, за да ги хващат и после ги ядат живи.
  • 3 АХЪ

    73 8 Отговор
    ТАКИВА МИНИ СА ХВЪРЛЯЛИ НОВИТЕ НИ ПРИЯТЕЛИ ПРЕЗ ВСВ

    Коментиран от #5

  • 4 Теле

    47 1 Отговор
    Да питаме денис
  • 5 Гост

    50 0 Отговор

    До коментар #3 от "АХЪ":

    Дядо ми е разправял за химикалки , запалки ....през ВСВ , разхвърляни случайно по пътя , но след като няколко ,,любопитни,, са отишли при св.Петър , никой не ги е поглеждал повече . А сега ...???
  • 6 Теле

    48 2 Отговор
    Кажи бе сорос, денис де
  • 7 Не, че нещо но

    42 2 Отговор
    само БГ Донче веле ли пишат за войната. Дфуги източници няма ли да ни представите???

    Коментиран от #47

  • 8 Д'мин

    40 2 Отговор
    По Ей Би Си Нюз- снимка на част от падналата Точка в Донбас а под нея тема-Руския обстрел на 20 км. от натовска държава поставя много въпроси пред Байдън! Толкова за щатските медии!
  • 9 Теме

    5 1 Отговор
    Цумичка гумичка
  • 10 00014

    39 2 Отговор
    Може ли да се падне под дъното? Отговорът е Дойче веле. Там работят "журналисти". Да има някой, който още да уважава тази професия?
  • 11 Цитат

    21 6 Отговор
    Не знам дали използват пеперуди но петата колона в Русия ще бъде премахната със съответните закони и нормативни актове.С либерастията там ще приключат веднъж завинаги.
  • 12 дааа

    7 26 Отговор

    До коментар #1 от "не ви ли писна":

    Кадировците се крият по мазетата.Страшните брадати туземци танцуващи лезгинка в центъра на Москва и държащи в страх и ужас руския народ ,за украйнците са просто клоуни с бради.
  • 13 100 %

    34 2 Отговор
    ПРОПАГАНДА !!!
  • 14 Да,.........

    28 4 Отговор
    Убиват ги разфасоват , приготвят и хапват за закуска. Няма нищо по-хубаво от месо на пеленаче. Ах тази руска мечка.
  • 15 Донецк терористичен Акт

    33 7 Отговор
    Загинали 21 човека, включително деца в центъра на Донецк от нацистите. 7000 хиляди чуждестранни студенти, жив щит за Азов, Десен Сектор, Свобода, Торнадо, Айдар. Обстрелван лагер на смъртта от Русия, където са обучавани чуждестранни наемници и англосаксонските им инструктори. Масови гробове на мирни цивилни, които са срещу нацистките главорези,включително лекари и сестри. Училища и болници, църкви , жилищни блокове, детски градини от които нацистите обстрелват руски военни.. Пуснати на свобода затворници с тежки ефективни присъди, раздадено оръжие в Киев. Стрелба по всеки цивилен, бягащ към хуманитарните коридори осигурени от Русия.

    Коментиран от #24

  • 16 Иванушка  🇷🇺

    37 6 Отговор
    ".... няма доказателства, че Русия използва в Украйна мините пеперуда..." - като няма доказателства, защо е това заглавие бе Дойчн Фейк ?
  • 17 наблюдател

    33 5 Отговор
    Това е изобретение на братята американци,приложено над София.

    Коментиран от #57

  • 18 едно-на-нула

    35 2 Отговор
    А, днес са мини.
    Вчера беше химическо оръжие.
    Утре ще е ядрено, нали?
    И разбира се, само за да убиват мирни деца и жени.
    Абе те нали емигрираха?
  • 19 1111111

    28 3 Отговор
    минават се всякакви граници. това, което се пише не са просто лъжи, това е пристъпно. имайте някакви граници на приличие.
  • 20 спрете да пишите глупости

    25 2 Отговор
    никой не ви вярва
  • 21 Lssah

    24 1 Отговор
    Като чета насам натам руснаците само деца са убили... То останаха ли деца там
  • 22 ДВ=пропаганда

    28 1 Отговор
    Знаете ли откъде идва фразата "играчка-плачка"?
    Според това, което аз знам е от мините, приличащи на играчки, които са хвърляни от американците над София по време на втората световна война. Много български деца и дори големи хора са пострадали от тези гадости.
    Американски патент с две думи...
  • 23 аха и в оcраинa

    15 3 Отговор
    вече са на минус седем милиона деца
  • 24 ШАЛТЕТО

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "Донецк терористичен Акт":

    Вие четете и гледате но павианите не могат!На павиан му дай банан!
  • 25 Бие те критическата

    16 2 Отговор
    Автор,гледал си само Рамбо,когато си бил асоциално заключен вкъщи от половонеопределените си родители
  • 26 kjl

    22 1 Отговор
    Очаквам скоро да прочета статия, как руснаците пият кръв и ядат деца в танковете. После се събличат голи и бягат в транс с автомати в ръка.
  • 27 Хе хе

    29 2 Отговор
    Факти бт, вече се оляхте с антируската пропаганда.
  • 28 То доказателства няма

    19 1 Отговор
    Ама ние все пак да вземе някакво съмнение
    Категорично доказателство че дребни мини играчки са ползвали американците по време на бомбардировките на София има. Много деца са били осакатени тогава
  • 29 Жив ДВ да не напусне България

    16 2 Отговор
    Заменете Русия със Сащ и Украйна със останалите десетки държави масово заливани с бомбени кили и ще видите истината, която терористите от Зелето са преиначили по техния терористичен стандарт.
  • 30 Теодоро

    17 2 Отговор
    Мазен Пасквил.. СЛАВА НА РУСИЯ
  • 31 Посетител

    12 2 Отговор
    Пореден фейк. Показаните по-рано синьо-червени "тик-так" с перки са фойерверки, т.нар. пеперуди, някакви... Първоначално ги описваха като маяци...
  • 32 евлампи

    16 2 Отговор
    Поредната ЛЪЖА на сороските медии. Добре сте научили похватите на Гьобелс!!!
  • 33 тиквофантомник

    13 2 Отговор
    Чета им коментарите на DW.За да бъдат по-добре подготвени и по-истински да попрегледат около 600 кинопрегледа на техните "учители" от Втората световно война..А казват,че крушката си нямала опашка.Май някое от децата на Гьобелс е оживяло.

    Коментиран от #38

  • 34 Гост

    12 1 Отговор
    В следващата статия да не пропунете, да "проверите", дали руснаците не са използвали напалм в украйна! И направет точна сметка, толкова кила напалм, толкова човека може да изгори, пък ако са деца, умножено по 1,5.
  • 35 Теле

    12 0 Отговор
    Вулф вилде, те тоеа е денис бе пичове
  • 36 Гръч

    14 1 Отговор
    Не можете да ни излъжете, придобихме голям боен опит от ковид измамата
  • 37 Читател

    14 1 Отговор
    Нима американците не са пускали подобни над София през Втората световна война? А... простете. На тях им е позволено - те са демократични убийци на деца :)

    Коментиран от #42

  • 38 Теле

    12 0 Отговор

    До коментар #33 от "тиквофантомник":

    Вече съм сигутен, гьобелс е клониран от менгеле
  • 39 Детееп

    9 1 Отговор
    Сорос е. деца.
  • 40 гост

    15 0 Отговор
    Дойче веле моля покажете цирковете по американските бензиностанции със съответния коментар.
  • 41 Много сила тез бе бе бе

    3 5 Отговор
    Руските стойкаджии не могат да разберат че каквито и играчки да имаш на земята битката е едно на едно и ти отнасят главата..всичките картечници на украинците са със оптика..руските шофьорчета ще продължат да мрат в големи количества докато има руснаци в Украйна
  • 42 Индианец

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от "Читател":

    Таз мина е противопехотна..туй нещо отгоре се върти и задейства детонатора докато пада..ако има някоя на земята тя е неизбухнала и не е добре да се бара никак
  • 43 Авесега

    6 0 Отговор
    Това не бяха ли на Мак Доналдс играчките?

    Коментиран от #49

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 SDEЧЕВ

    10 2 Отговор
    НАЧИН ЗА НАСАЖДАНЕ НА ФАЛШИВИ НОВИНИ ОТ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ. ПУБЛИКУВАШ ЗАГЛАВИЕ В КОЕТО ИМА ТВЪРДЕНИЕ ИЛИ ОБОСНОВАНО ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ И ПОСЛЕ В СТАТИЯТА СЕ САМООПРОВЕРГАВАШ И СИ ИЗМИВАШ РЪЦЕТЕ ,НО ПОВЕЧЕТО ХОРА ЧЕТЪТ САМО ЗАГЛАВИЯТА И ИНФОРМАЦИЯТА ЗА ДЕТЕУБИЙЦИТЕ СЕ НАСАЖДА В МОЗЪЦИТЕ НА БЕЗМОЗЪЧНИТЕ. ДОЙЧЕ ВЕЛЕ БРАВО ДОБРИ СТЕ --- СЛАБ 2
  • 46 И замирисааа на...

    8 1 Отговор
    ...-Зелева Чорба...,от Дойче-Зеле...!!!
  • 47 Д-р Йозеф

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Не, че нещо но":

    Най-доброто, какво искане още!
  • 48 Стоян Александров

    5 2 Отговор
    Z. Абееее има ли някой който яече да ×Ви вярва на лъжливата и цешенасочена пропаганда ? Всичко тук е измама. Добре, че гледам русска тв и русски сайтове. Там е инфото. Тези тук гледам само да видя още ли толйова жалки. Да живее Братска Руссия и нейния войн ДРУГАРЯ ПУТИН - НАШИЯ ПСВОБОДИТЕЛ. УРААААААААА...Z
  • 49 абе ще има

    0 5 Отговор

    До коментар #43 от "Авесега":

    да ги търсиш на Макдоналдс играчките,ама като дойдат руснаците тука ще ти предлагат само тези,пък ако ти харесва....
  • 50 Украинец

    8 2 Отговор
    "повечето случаи се позоваваха на един постинг във Фейсбук от украинската главна прокурорка Ирина Венедиктова от 26 февруари.....При проверка на снимката се оказва, че тя е поне отпреди шест години."

    Като сте почнали защо не кажете и къде е направена въпросната снимка а именно в Донбас и че тези мини са разхвърляни от украинските нацисти там.

    Ето как работи нацистката пропаганда на украинците - зверствата които те правят ги приписват на руснаците. Избитите цивилни които искат да напуснат местата на сражения от нацистите се приписват на руснаците а това че нацистите сами взривиха жилищен блок не се пуска по "независимите" медии. Вчерашния обстрел на центъра на Донецк от нацистите също се крие.

    Гьобелс ряпа да яде спрямо сегашната пропаганда и цензура.
  • 51 Дойче Веле - пропаганда

    9 0 Отговор
    Мръсотия!!! Адови изчадия
  • 52 Тошко

    2 7 Отговор
    Путин е военноПрестъпник!
  • 53 Смех

    7 0 Отговор
    Демек, съветската армия не е имала скрупули да ги използва, но американската армия е имала скрупули? Че защо са ги разработвали тогава?
  • 54 Путинофил и антиваксър

    0 7 Отговор
    Фейсбука ми е прозореца към света, Коцето Копейкин ми е пример в живота!
  • 55 Играчка Плачка

    9 0 Отговор
    17 април 1944 г. София е бомбардирана от 350 американски бомбардировача Б-17 в 11,45 ч. , придружени от 100 изтребителя Р-47 „Тъндърболт“ и Р-51 „Мустанг“. Хвърлените бомби са около 2500, убити са 128 души, ранени са 76 души. Отново са хвърлени „минни сюрпризи“ във формата на детски играчки !
  • 56 Чики-Рики

    3 0 Отговор
    Това е в стила на ,,Бандеровците,,!
  • 57 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "наблюдател":

    Колкото е истина това, толкова да е здрав Путин!

    Коментиран от #59

  • 58 Дрогирани

    2 0 Отговор
    Гледах един руски военен да показва ампули с някакво ужким обезболяващо "Налбук", открито в големи количества в изоставени позиции на украинската армия. Много лесно се пристрастявал човек към него. Възможно е в армията и милициите им да са бая дрогирани.
  • 59 Цитат

    4 0 Отговор

    До коментар #57 от "Българин":

    Ноември 1943г. част от бомбите падат около гара "София-Север" /Военна рампа тогава/. Такива играчки са намерени в района на квартал "Надежда"..Хората са бягали по полето в посока сегашната база "Илиянци" с кой каквото е грабнал в последния момент-някои дори с печки?В основно училище "Неофит Рилски"/54-то/ е била разквартирувана малка немска част.Малките мини са във формата на писалки и при отваряне късат пръсти и нанасят и по-тежки поражения.Властта предупреждава но след няколко дни.Още искаш ли?
  • 60 Олга

    3 0 Отговор
    Именно Русия преди дни давала предупреждение и описание на тези мини, с които бил заминиран Мариупол.
    Сигурно вече няма смисъл да се учудват хората с нормална нравствена ориентация на тези, които я загубили отдавна и живеят в паралелния свят на лъжата и подлост. Тези от DW.
  • 61 еижежш

    4 0 Отговор
    На запад не разбраха , че Путин прави това , което каза. Военна операция с определени цели. Щади местното население . Мразя Путин , но фактите не се променят от чувствата.
Новини по държави: