Отидете към основна версия

8 477 47

Филип Попов: ВЕЦ на Дунав ще произвежда чиста енергия 24/7 (ВИДЕО)

  • филип попов-
  • вец-
  • река дунав-
  • дунавска стратегия-
  • бсп

Проектът би спомогнал и за енергийната независимост в страната. Румъния вече е демонстрирала интерес

Още в края на миналия век е заговорено за изграждане на ВЕЦ на река Дунав, но тогава са били различни технологии. В момента технологиите много са напреднали, ревизирахме тази идея още по време на кампанията 2020-'21 година. България е страна членка по Дунавската стратегия от повече от 15 години, страните, които са в Западна Европа - Германия, Австрия, по поречието на река Дунав, тези региони са изключително развити за разлика от нас и съседна Румъния. По тази стратегия това, което се е измислило е велоалея от Видин до Силистра и обратно. Това каза в студиото на ФАКТИ депутатът от "БСП за България" Филип Попов.

"Реализирането на тази идея действително залегна в управленските приоритети на евентуалния бъдещ кабинет, за стартиране на проучване за възможността за изграждане на такъв ВЕЦ, това означава 24 часа 7 дни в седмицата произвеждане на чиста, зелена енергия. Означава и спомагане за енергийната независимост на България и изравняване на дисбаланса в развитието на регионите", обясни Попов.

"Паралелно с тази идея е договорено с Европейската комисия 50% от всички проекти за България да отидат в Северна България, довършването на пътя Видин - Ботевград, стартиране на проучване за тунел под Петрохан, 37 милиона за изграждането на безмитна зона, индустриална зона във Видин, така че тя да бъде конкурентноспособна.

Това е едно богатство на България - река Дунав, то трябва да бъде оползотворено, разбира се, при спазване на всички изисквания законодателни за околна среда, а и доколкото ми е известно от Румъния към България има няколко писма изпратени във връзка със стартирането на този проект за изграждане на ВЕЦ", каза той.

Целия разговор с Филип Попов гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 25 гласа.

Свързани новини