Отидете към основна версия

4 358 24

Евтим Костадинов пред ФАКТИ: 57 кандидати за депутати имат съпричастност към ДС ВИДЕО

  • евтим-
  • костадинов-
  • дс-
  • досиета-
  • комисия

22 000 човека са посетили читалнята на Комисията за досиетата за последните 15 години, казва юристът

57 кандидати за депутати имат съпричастност към структурите на Държавна сигурност (ДС). Общо 5250 са кандидатите за депутати, а от тях 2115 се проверяваха. За мен е добре, че тези, които не подлежат на проверка, са повече. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ юристът Евтим Костадинов, който е председател на Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

„Предварителната проверка се прави на база списъците в ЦИК. После ЦИК подава информация към Комисията. Радвам се, че повечето от хората в списъците, са млади хора. Родените след 16.07.1973 година не подлежат на проверка, защото те не са били в тази възрастова граница, че да бъдат засегнати от действията на тайните служби на ДС. Целта на проверката е да може седмица преди вота да имаме резултати и така хората да знаят за кого гласуват“, обясни юристът.

Той добави, че към момента за 57 човека е констатирана съпричастност, но не се знае точно колко от тях ще влязат в парламента.

Евтим Костадинов обяви и как са разпределени те по партии:
„Изправи се България“ - 8 души
„Справедлива Българя“ - 8
„БСП за България“ - 6
„БСД Евролевица“ - 6
„Русофили за възраждане на отечеството“ – 5
„Български възход“ – 4
ДПС – 3
ГЕРБ СДС – 1
Останалите 20 души са разпределени по 1 човек в различни политически партии.

„Когато започнахме работа в Комисията, общественото доверие по този въпрос бе под нулата. Хората дори изпитваха страх да говорят на по-висок тон за Държавна сигурност, за досиета, да прочетат, да се докоснат до досиетата. Не можеха да повярват, че вече имат достъп, че това е възможно“, добави юристът.

Евтим Костадинов припомни, че през годините албанци са идвали два пъти, за да черпят опит как да конструират такава комисия при тях.

„Германия също разкри архивите си, но там никой не роптае. Изучавайки миналото е важно да не повтаряме грешките в бъдещето. Имаше страх в началото, но аз изпитвам удовлетвореност, че 22 000 човека са посетили читалнята на Комисията за последните 15 години“, сподели още Костдинов.

Той също така добави, че темата за ДС винаги е предизвиквала дебати, но до момента не е чул човек, който е обявен за агент, да отиде да съди своя вербовчик.

„Само се казва, че не е вярно“, завърши юристът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.

Свързани новини