Отидете към основна версия

2 877 31

Стоил Цицелков пред ФАКТИ: Промяната на изборния закон 6 месеца преди вот е погазване на правилата на ЕС (ВИДЕО)

  • цицелков-
  • избори-
  • цик-
  • обществен съвет-
  • депутати-
  • стоил цицелков

Партиите не разбират ли, че така отблъскват и собствените си избиратели, казва експертът

Снимка: Факти.бг

Машините са защитени, ползват се в силиконовата долина в Калифорния в САЩ. Партиите не разбират ли, че така отблъскват и собствените си избиратели. След толкова говорене 50% от хората мислят, че хартиените бюлетини са манипулация, а другите, че машините са някакви мадурки. Самата промяна на изборния закон 6 месеца преди избори е погазване на правилата на ЕС. Това каза пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ и предаването „Разговор“ Стоил Цицелков, член на Обществения съвет към ЦИК.

„В момента партиите показват, че те силово могат да променят изборните правила. Промяната в Изборния кодекс се превърна в някакъв вид пазарлък. Вижте, с машини експериментираме от 2014-а“, обясни той.

Цицелков попита също - избирателите страх ли ги е от Обществения съвет към ЦИК? Както е известно, правната комисия в парламента прие на първо четене закриването на съвета.

„Проблемите не са в технологията. Давам ви пример. На изборите през април миналата година, когато ГЕРБ загуби от ИТН, в 29 РИК в София имаше машини и хартия заедно и 90% сбъркани протоколи. Това е показателно“, добави Цицелков.

Според него депутатите няма как да закрият Общественият съвет, защото той не е на бюджет, а независим орган. „Общественият съвет не може да бъде закрит. Ние нямаме заплащане, а отделяме от времето си. Като цяло структура като Общественият съвет към ЦИК е изискване и на ЕС. Скоро разбрах, че от Брюксел са им дръпнали ушите на нашите партии, когато са разбрали за готвената и приета промяна. Няма аргументи, за да решат да ни закрият. Председателят на правна комисия Радомир Чолаков ни сравни с квази обществена организация от времето на комунизма. Тома Биков пък каза, че ГЕРБ биха имали по-добър резултат, ако се гласува с хартия. И БСП се казва, че ще им се вдигне вота. Неверни твърдения“, завърши Цицелков.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.

Свързани новини