Отидете към основна версия

7 804 25

Адвокат Велислав Величков пред ФАКТИ: Горанов е закачен на каишка и сега Борисов се налага да се обяснява (ВИДЕО)

  • велислав-
  • величков-
  • магнитски-
  • горанов-
  • борисов-
  • божков-
  • василев-
  • цветан

Вторият списък „Магнитски“ някак ни казва, че нивото се качва в политически план и може да се стигне до върховете на политиката, обяви юристът

Снимка: Факти.бг

Горанов продължава да бъде закачен на каишка и сега на неговия лидер Борисов му се налага да обяснява, че не го е познавал много добре. Чували сме, че на финансовите министри в подобни правителства, както бе това първо правителство на ГЕРБ, им викаха още конселиери. Такава май е била и ролята, която е изпълнявал Горанов. Какво наблюдавахме после при Васил Божков... Оказа се, че само прокуратурата не е разбрала много по-рано какво и как ще се случи, за да може Божков да напусне България. Същото се случи и с Цветан Василев. Спогодба за правна помощ със Сърбия имаме, но прокуратурата не иска да го чуе и разпита. В същото време пращаме хора в Дубай, а с тях нямаме правна спогодба. Значи там, където може да се чуе Василев, не пращаме хора, а в Дубай, където няма как да се стигне до разпит, пращаме. Как ви звучи това? Явно някой съзнателно не иска да чуе какво биха казали двамата бежанци - Цветан Василев и Васил Божков. Докато те двамата са извън България, какво се случва. Дали няма грабежи в особено големи размери, дали не се завзема бизнесът на тези хора. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ адвокат Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“.

Попитан да коментира думите на вицепрезидента Илияна Йотова, че се очаква продължение на списъка „Магнитски“, той каза, че сигурно ще има, но това ще стане след изборите.

„Има обаче градация в списъка „Магнитски“. Първо чухме за хора на влиятелно ниво какъвто политик беше Пеевски, а сега виждаме ниво финансов министър. Вторият списък „Магнитски“ някак ни казва, че нивото се качва в политически план и може да се стигне до върховете на политиката. Предупреждават ни да вземем съответните мерки. САЩ, Великобритания и ЕК ни казват с тези списъци да си преведем системната на правораздаването в съгласие с европейските норми. Те не искат от нас някакви действия - дали ще ги разследваме, това си е наша работа. Те искат от нас такова правосъдието, което ще спре тази порочна система и практика, при която едни крадат, а други ги пазят, но всички заедно са свързани във властта. Защото тази порочна практика е против и техните финансови интереси, на Европейски съюз, на Великобритания…“, каза още юристът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 30 гласа.

Свързани новини