Отидете към основна версия

2 486 52

Пламен Данаилов пред ФАКТИ: Трябва да имаме ясна политика за демографията в България, защото се топим! (ВИДЕО)

  • пламен-
  • данаилов-
  • демография-
  • магнитски-
  • списък-
  • сащ-
  • избори-
  • емисии

Ако прокуратурата реши да се задейства, има за какво да се хване и да започне да работи по втория списък „Магнитски“, каза той

Снимка: Факти.бг

Трябва да имаме ясна политика за демографията в България, защото се топим! По последните данни смъртността у нас е около 150 000 човека за 2021 година, а живородените деца са под 60 000. Само за тази година сме 90 000 разлика в минус. В тези числа не слагаме миграцията на българи, които напускат. В България по статистика и прогнози на ООН в края на века ще бъдем под 3 милиона души. Представяте ли си как ние ще изчезнем, ако не обърнем внимание на този проблем сега и не го поставим като приоритет за всички политици. Трябва ни цел поне 100 000 новородени деца. Ние няма как да го постигнем, ако не направим така, че да се полагат максимални грижи за новите родилки, ако не се обърне внимание на инвитро процедурите. В България има няколко стотин хиляди човека, хиляди семейства, които не могат да имат деца. Това трябва да стане държавата политика. А парите, които ще вложим за справяне с демографията, ще са най-добре инвестираните пари. Няма по-добра инвестиция от тази да се инвестира в човешкия капитал, в здравеопазване и образование. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Пламен Данаилов от „Има такъв народ“.

В коментар за списъка „Магнитски“, той каза, че е важно българската прокуратура да си вземе поуки. „Ние няма как да повлияем на страна като САЩ. За да влезе някак даден човек в списъците, техните интереси по един или друг начин са били накърнени. В първия списък нямаше конкретика, но в този, който е сега, има конкретни числа, с конкретни събития за лицата, които са в този списък. Ако прокуратурата реши да се задейства, има за какво да се хване и да започне да работи по втория списък“, каза той.

Попитан дали у нас има порочни схеми в търговията с въглеродни емисии, като се визира мащабната акция в страната с участието на европрокурори, той каза, че това е изключително доходоносен бизнес.
„Цената на емисиите в един мегават в Европа е в пъти по-висока отколкото в Щатите. Причината е в това, че цената на емисиите в Европа се търгува на фондова борса като финансов инструмент. В САЩ не е такъв механизмът. Там държавата го налага като политика и цената се определя с решение на Сената. След това се задължава правителството да събира тази такса или данък, зависи как се погледне. А в Европа цената е качена на фондова борса, където има всякакви финансови спекуланти, казвам го в добрия смисъл думата, но все пак те се опитват изкарат пари от това. Без да са производители и без да търпят негативи. В себестойността в момента на един мегават електроенергия емисиите са около 250 лева. Просто се отваря такава възможност дадени хора да печелят от търговията. Представете си за какви суми става въпрос, когато говорим за милиони мегавати произведена електроенергия. Най-накрая този начин на формиране на цената на електроенергията го плащаме ние, хората. Дали през покупката в магазина, или през тока в сметката в края на месеца и т.н.“, каза още той.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.

Свързани новини