Отидете към основна версия

2 446 17

Борислав Сандов пред ФАКТИ: Хубаво е, че лидерската среща днес беше публична (ВИДЕО)

  • борислав-
  • сандов-
  • пп-
  • дб-
  • герб-
  • кабинет-
  • разговори-
  • лидерска среща

В ПП-ДБ сме твърди, че няма да подкрепим кабинет с първия мандат на ГЕРБ, каза бившият екоминистър

Снимка: Факти.бг

Хубаво е, че лидерската среща днес беше публична, беше пред медиите, пред обществото, за да няма никакви спекулации, каквито през последните две седмици вървят, че се правят някакви скрити договорки. Ние имаме много ясно изразена позиция за законодателната програма и за възможността да има правителство. Този разговор днес за сътрудничество между най-големите две парламентарни групи разби тезата, че има спекулации, и доказа, че има чисти отношения и това е държавническото поведение. Коалицията ПП-ДБ показа, че е на високо ниво, защото колеги защитиха възможността да има ротация на председателя на Народното събрание и така да тръгне целият процес по функциониране на работата на парламента. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Борислав Сандов от „Зелено движение“, част от „Демократична България“.

Попитан за предложения бюджет от служебния кабинет, той каза, че вижда в него заложен един огромен дефицит и едни огромни заеми.

„Убеден съм, че двете най-големи парламентарни сили в Народното събрание ще намерят решение и друга форма на този бюджет, защото те ще се стремят към бюджет с 3% дефицит. Това е важно като условие, защото така ще се изпълни задължението ни за влизане в еврозоната, така ще покажем, че имаме стабилност, и че ще се стремим да имаме по-малко заеми. Това, разбира се, ще е за сметка на по-добро планиране на бюджета, съкращаване на капиталови разходи“, добави Сандов.

На въпрос, че днес Бойко Борисов спомена, че има очакване да види поименно проектоправителство с втория мандат, но преди той да предложи кабинет с първия, Сандов обясни, че това ще се обсъжда.

„В ПП-ДБ сме твърди, че няма да подкрепим кабинет с първия мандат на ГЕРБ. Факт е, че това беше нещо ново с имената на хората. Но е важна и програмата, зад която застават тези хора, когато се говори за правителство. Не може просто да събереш едни хора и ги включиш в едно правителство, чиято програма не е ясна. Аз не бих участвал в такова правителство, чиято програма не знам. Ако заложените програми не съвпадат с моите виждания, как да работя. Аз не бих поел такава отговорност за тебе. Така че за персонификация може да се говори, когато се види управленската програма, когато се види скрепено споразумение между двете най-големи групи. Те гарантирано да кажат, че това е правителство, примерно, с кратък срок, но ще свърши това и това“, сподели още бившият екоминистър.

Попитан дали допуска, че е възможно Асен Василев и Кирил Петков до оглавя такова правителство, той каза, че още не се водят такива разгори вътре в партиите.

„Ако се стигне до втория мандат какво ще стане, сега е много ранна фаза да се говори. Не сме говорили в коалицията за конкретиката за ниво Министерски съвет и по-назад за заместник-министри. Плюс това ГЕРБ, ако решат да подкрепят такова правителство, няма да е безусловно. Днес ГЕРБ отвориха вратата в посока на този разговор именно да видят нещо от другата страна, защото ние не бихме влезли в тайни уговорки с ГЕРБ. Единственото, което можем да предложим и което сме правили в 48-то Народно събрание още от самото начало, е да има публични разговори по политики, след което да се мине към персонификация. И това се случи в доста справедлив процес между от участниците. Днес много неща се вадят на преден план и ни завладява злободневието, а не се говори за реалните въпроси“, каза още Сандов.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.

Свързани новини