Отидете към основна версия

2 035 17

Любомир Стефанов пред ФАКТИ: Имаме нужда от нови лидери, които да взимат непопулярни решения (ВИДЕО)

  • любомир-
  • стефанов-
  • политолог-
  • кабинет-
  • парламент

Президентът даде знак, че ако партиите се разправят в парламента, ще забърза процедурата, казва политологът

Снимка: Факти.бг

Ситуацията, в която се намираме, е необичайна, но сами сме докарали в нея. Тя не се случва по силата на нещо си. Президентът даде знак, че ако партиите се разправят в парламента, ще забърза процедурата. Затова ми се струва, че трябва да бъдем търпеливи. На партиите най-малко им харесва това, защото партиите трябва да направят лидерски модел на поведение, а такова липсва в българската политика. Имаме нужда от нови лидери, които да взимат непопулярни решения, а не само такива, които ще се харесат на тяхната партийна база. Трябват такива, които ще се харесат на по-широка публика. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговори“ политологът Любомир Стефанов.

Попитан за това, че в публичното пространство бяха хвърлени имена за премиер и министри от страна на ПП-ДБ, той каза, че това е абсолютно публична провокация.

„Това бе ход на Борисов, който той използваше преди, а сега се пуснаха имената в ход срещу него. Това беше чиста провокация. Имената бяха изнесени чрез периферни говорители. В момента ПП и ДБ играят нещо подобно срещу Борисов, използвайки неговите похвати. Но техните доброжелатели ги вкараха в още по-тежък режим на обяснение и работа. Въпросът е да не се подадат напрежението. И искам да отбележа, че се развива една неприлична динамика партиите да си говорят през медиите, а не в кафенето, в ресторанта на парламента, в пленарна зала, където са. Виждаме да си говорят през телевизионните студия“, обясни той.

Относно референдума на „Възраждане“ дали ще изиграе ролята на ускорител да се направи кабинет, той каза, че предстои да видим.

„Преди изборите „Възраждане“ имаха една пресконференция, на която Костадин Костадинов каза, заканвайки се на ЦИК, че ако партията му няма 550 000 гласа на изборите, значи изборите са манипулирани. Видно е, че „Възраждане“ няма 550 000 гласа, но не чувам някой да говори от „Възраждане“, че изборите са нередовни. „Възраждане“ събират страховете на хората и тук ми се ще Конституционния съд да се произнесе дали тази формулировка на този въпрос на референдума е легитимен. Какво означава „да запазим българския лев“? Това означава да не приемем еврото. Аз нямам съмнения какво ще изберат българските граждани, но Костадинов разчита именно на това, че Европейският съюз в един момент, ако референдумът стане факт, може да ни пита какво правим. И той ще използва това, за да каже, че видите ли ЕС ни кара. Това ще бъде поредният епизод, който ще бъде разгърнат, защото това е неговата реторика. Така че партиите трябва да си изиграят тук хода добре, да защитят върховенството на закона. Грешка на всички партии е това, че остават „Възраждане“ да правят каквото си искат“, добави той.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини