Отидете към основна версия

7 315 30

Адв. Велислав Величков пред ФАКТИ: Гешев и Борисов имат сериозни основания да се плашат (ВИДЕО)

  • величков-
  • адвокат-
  • гешев-
  • борисов-
  • барселона-
  • прокуратура

Давността за „Барселонагейт“ или „кюлчета“ не е изтекла, казва юристът

Снимка: Факти.бг

Видяхме Иван Гешев с вратовръзка, която е символна за републиканската партия в САЩ. Но Гешев е главен прокурор на България, не в Щатите. Така че носенето на такава вратовръзка освен да е намек „аз съм техен човек и съм готов да изпълнявам техния поръчки“, което е много грозно, не виждам какво друго може да е. Въпросът е в това, че всички тези, за които говорим – като Гешев и Борисов, са застрашени, според мен. В даден момент, ако има сериозно разследване на главния прокурор, ще е доста интересно. Промените, свързани с разследването на главния прокурор, които предлагат от служебното правителство, които бяха разработени и в екипа на Надежда Йорданова, минаха мониторинг във Венецианската комисия, в Съвета на Европа. Този ход с това, че върховен съдия ще получи наказателен с ранг в състава на прокуратурата, е много сериозен. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ адвокат Велислав Величков от „Правосъдие за всеки”.

„Така че във всичко, което се случва в момента, ако се разследва обективно, може да се открият данни за престъпление от главния прокурор и да се образува производство. Това може да доведе моментално до отстраняването му от длъжността, докато приключи това наказателно производство. Така че Гешев има много сериозни основания да се плаши, но и Борисов има такива, защото давността за „Барселонагейт“ или „кюлчета“ не е изтекла“, добави адвокат Величков.

Попитан за профила на възможните потенциални заместници на Иван Гешев, адвокат Величков каза, че най-вероятно ще се търси някой, който ще е нещо средно между образите на Борис Велчев и Сотир Цацаров.

„Интелигентен, високопрофесионален, неконфликтен, неагресивен, дипломатичен, който отново ще обслужва. Тоест, ще имаме отново избирателно действие на прокуратурата и пълна неефективност. Все още не знаят кой ще е, но търсят. Но може и да се стигне до това, което предлагат от ДПС. Главният прокурор да се извади от състава на Висшия съдебен съвет и да се превърне в лице, което има само функции като методическо ръководство. Така фигурата му ще стане безгласна и вече няма да има почти никакво значение. Няма да е тази всевластната и безотчетна фигура, която страхува всички в момента“, добави юристът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 29 гласа.

Свързани новини