Отидете към основна версия

31 645 59

Доц. Огнян Боюклиев пред ФАКТИ: Русия в момента физически ликвидира логистиката на зърно от Украйна (ВИДЕО)

  • огнян-
  • боюклиев-
  • зърно-
  • сделка-
  • русия-
  • украйна-
  • ес-
  • африка

Да, ние трябва да помагаме на Украйна, но не трябва да бъде за сметка на родните производители, казва икономистът

Снимка: Факти.бг

Международните цени на зърното се очаква, че ще се вдигнат. Това, което прави Русия в момента, е, че физически ликвидира логистиката на зърно от Украйна. Руснаците в момента физически унищожават складовете за зърно. В същото време пристанището в Констанца е задръстено и то отпреди да спре тази зърнена сделка. Това го знам от колеги от Румъния. Ако международната цена се вдигне, и локалните цени ще се вдигнат. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.

„Ние правихме солидарност и имаше коридори за износ на това зърно, но слънчогледът от Украйна ни удари много силно. Ние се радваме като потребители, че олиото не поскъпна, но трябва да кажем, че у нас имаме много скъпа реколта. Чух икономисти да говорят, че дизелът пада, газта пада, торовете падат - значи трябва и зърното да поевтинее. Но не е така. Земеделието не е процес от днес за утре. Посято е през миналата година в края, а тогава цените на газта и торовете бяха други. Селскостопанската година започва на 1 октомври и завършва на 1 октомври след година. Просто преди година имаше други цени на дизела, на газта и торове. Цената на производството у нас сега е по-висока. И сега нашите производители трябва да продават на загуба“, обясни гостът.

„И какво беше у нас? Пристига един камион без документи или с някакви ефективни документи в мелницата и казва, че вози първокласно зърно, а и го продава на безценица, много по-евтино. Икономиката е сложно нещо, ако няма ред и контрол. Стига се до лоши моменти. Да, ние трябва да помагаме на Украйна, но не трябва да бъде за сметка на родните производителите. Зърното е базова стока и целият свят реагира, когато има трусове. Прекратяването на сделката е голям проблем. Пристанищата са под обстрел, как ще ги възстановят. Ние сме и в икономическа война. Русия какво прави. Отива там, където може изнесе руско зърно. След като не може в ЕС да вкара зърно и торове, отива към Африка. Запълват се различни пазарни ниши“, каза още Боюклиев.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 30 гласа.

Свързани новини