Отидете към основна версия

2 224 21

Иван Демерджиев пред ФАКТИ: Сменяме ръководители в „нашето МВР“, за да правим избори (ВИДЕО)

  • иван-
  • демерджиев-
  • австрия-
  • мвр-
  • избори-
  • бежанци

Усилията, които ние полагахме и разследвахме ежедневно мигранти, даваха резултат, обяви бившият вътрешен министър

Снимка: Факти.бг

Сменяме ръководители в „нашето МВР“, за да правим избори. Не може ръководство, което сменя хора в МВР, за да прави избори, да говори за реформи. Това не са реформи, а безпринципни смени. Случва се точно това, което се чуваше в записа на Националния съвет на „Продължаваме промяната“. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ адвокат Иван Демерджиев, бивш вътрешен министър.

„Трябваше над 60 милиона евро да получим повече за границата, повече от това, което ни се полагаше като квота, за да подобрим инфраструктурата. Очакваше се сумата да достигне до 200 милиона евро – включвайки и други програми, а първите 60 млн. евро бяха договорени и отпуснати. С тези пари трябваше да се изгради техническото обезпечаване на най-трудната гранична линия, която е около 110 км. Говорим за датчици, за камери, които да сигнализират на граничните полицаи да действат, но нищо не се случи“, каза още гостът.

„По време на служебния кабинет предложихме да се създаде една оперативна група, която да следи и да работи в синхрон за борба с международните престъпни групи, занимаващи с трафик на емигранти. Имаше среща с анализатор на Европол, всички служби у нас присъстваха. Към тази група трябваше да се присъединят представители на всички европейски държави. Групата беше създадена и ситуирана в МВР. От там нататък на едно от последните заседания на Европейския съвет също е дискутирана тази група за границите и за борба с миграция. Лошото е, че след това не е направена нито една стъпка по развитието на дейността на тази група. Усилията, които ние полагахме и разследвахме ежедневно мигранти, даваха резултат, а статистиката ясно показваше, че е бройката на преминаващите през България намалява. Вътрешният министър на Австрия в разговор с мен споделяше, че тази статистика е добра. При новия кабинет не се е запазила тази статистика и има отстъпление по темата. Австрия е била много принципна към България, а нещата се свеждат до това, че има отстъпление, а няма надграждане в работата на тази група“, каза още бившият вътрешен министър.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.

Свързани новини