Отидете към основна версия

3 374 13

Димитър Гърдев пред ФАКТИ: Защо лобистка фирма организира посещението на наша делегация в САЩ... (ВИДЕО)

  • димитър-
  • гърдев-
  • денков-
  • тагарев-
  • борисов-
  • габриел-
  • сащ-
  • визита

Това бе опит на „Продължаваме промяната“ да се покажат и да придобият някаква легитимност в Щатите, казва гостът

Снимка: Факти.бг

Премиерът Денков обяви, че няма да пътува за САЩ, но защо в последния момент отпадна и министърът на отбраната Тодор Тагарев като част от делегацията на България. Оправданието е, че Тагарев имал по-важни задачи… Какви по-важни задачи имаш от това да се срещнеш с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, примерно, или с военния министър. Има нещо много сбъркано в организацията на това посещение. И Борисов ги критикува, а след това започнаха и други атаки. И така подготовката катастрофира. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ международният анализатор Димитър Гърдев.

„Но тук има и друг въпрос. Защо бе използвана лобистка фирма, която да организира това посещение, а визитата не се придвижва по каналния дипломатически ред. Ще ви кажа. Това бе опит на „Продължаваме промяната“ да се покажат и да придобият някаква легитимност в САЩ“, добави гостът.

„Но и каква целта на едно такова посещение. От всяко едно такова посещение трябва да има резултат, трябва да се върнем със споразумения, нали това ще е оценката за командировката. Кой в правителството е пряко отговорен за външната политика? Това е Мария Габриел! Какво е направила? Нали тя е човекът на Борисов в кабинета. И какво се случва, използваме лобистка фирма, а нямаме пряко договаряне, след като имаме ясна дипломатическа линия с Щатите“, каза още Гърдев.

Припомняме, че лидерът на ГЕРБ Борисов заяви, че правителствената делегация трябва да "не си приписва успехите на парламента". Борисов нарече готвената визита на проф. Денков "безцелно и скъпо посещение", а отговорът на Денков бе, че това е ''сериозен опит да се осуети възможността за директни контакти между мен и САЩ''. В неделя Денков обяви, че той самият няма да бъде част от българската делегация.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 20 гласа.

Свързани новини