Отидете към основна версия

1 226 14

Проф. Велислав Минеков пред ФАКТИ: Системата на работа на театрите е унищожаваща и се нарича делегиран бюджет (ВИДЕО)

  • велислав минеков-
  • театър-
  • бюджет-
  • министрество на културата-
  • пари-
  • директори

Просто директорите имат определени права, с които могат да извършат чудеса или изключително съмнителни действия, казва гостът

Снимка: Факти.бг

Системата на работа на театрите е унищожаваща и се нарича делегиран бюджет. Казано на ашлашки език – столче, левче. Който сяда на стола, става левче като субсидия от Министерски съвет. Субсидиите биват различни, но за държавните институции са 1:3, а в националните до 1:6, 1:7, 1:8. Това е основната грешка, приета преди години. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ проф. Велислав Минеков, бивш служебен министър на културата.

„Аз събрах още 2021 година директорите на държавните институти, които са 52. Само ще вметна, че във Франция са 42. И тогава с директорите си поговорихме за две основни щети, които се случват – едното е наредба №4, която регламентира изборите на директори в държавните институции, а другото са делегираните бюджети. Разговорът по Наредба №4 не беше добре възприет от поканените директори, но по отношение на „играта“ със субсидията от министерството и делегирания бюджет имаше едно разбирателство, че вече се изнемогва. Просто театрите се превръщат в едни частни предприятия, които трябва да мислят за пари“, добави гостът.

„Театрите трябва да мислят какво ще има на сцената, за да може публиката да дойде и да се запълни до последното място. Но така стигаме до така наречените „мечки“ - известните актьори, които обикалят театрите в страната, защото са популярни. След това стигаме до изпълнения на рок състави и естрадни певици в опера. И това днес няма спиране, ако не се вземе решение на ниво министерство и с няколко големи промени в Закона за културата“, сподели още Минеков.

„Като министър получих сигнал за Плевенския театър и директора Васил Василев, който сега е в Народния театър. Държавата плаща по 14 лв на всеки продаден билет и поради тази причина има бум на гастролиращи постановки в цяла България. Аз помолих одиторите в Министерството на културата да направят проверка и те казаха, че всичко е нормално. Виждаме сега в Разград и Смолян – нещата са на кантар между законното и незаконното. Просто директорите имат определени права, с които могат да извършат чудеса или изключително съмнителни действия. И сега системата се разплете, защото има хора, които са получили големи пари, но са били заплашвани. Тези хора се оплакали в полицията и така всичко се разплете“, сподели още гостът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини