Отидете към основна версия

835 5

Проф. Маргарита Младенова пред ФАКТИ: Формулата на бюджета работи за големите театри, но е непосилна за малките (ВИДЕО)

  • маргарита-
  • младенова-
  • театър-
  • бюджет-
  • пари

Откакто се въведе тази методика за образуване на бюджет, тази формула съдържа в себе си всичко това, което тлееше, развивало се и изкушавало явно директори да търсят обиколни пътища, казва гостът

Снимка: Факти.бг

Знам какво е нашето битие в театър „Сфумато “ и то няма нищо общо с всичките тези неща, за които се говори сега. И това е така, защото аз имам по-голямо доверие в творческата част. Навсякъде, където има театър, се акцентира върху правенето, върху смисъла, върху срещата със зрителите, а не това как да се изкара субсидията, как да се заработи бюджетът. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ театралът проф . Маргарита Младенова - основател, заедно с Иван Добчев , на Театрална работилница „Сфумато ”.

„В последно време чувам мисли, че реформата е започнала прекрасно, а в последно време видите ли някак са почнали да се измятат, да се изкорестяват нещата. Тази тенденция, в тази прекрасна наша система и реформа, да имаме изкупителни жертви 5-6 директори, които вероятно са и виновни, независимо дали от недоглеждане, дали от друго са нарушили някъде нещата, но това за мен отново е замитане на истината под килима“, сподели още тя.

„Истината е, че откакто се въведе тази методика за образуване на бюджет, тази формула съдържа в себе си всичко това, което тлееше, развивало се и изкушавало явно директори да търсят обиколни пътища. Системата на финансиране на театрите гръмна. За дефектите на тази методика не можем да си затваряме очите и да казваме, че ги няма. Основният дефект се състои в простия факт, че субсидията се образува върху всеки лев приход. С този чисто пазарен код, който се заложи в методиката, стана така, че директорът трябва да се грижи за всеки лев и стол. Просто формулата зависи от количеството приходи – това е проблемът. Трябва да има и други критерии, които да образуват цялата методика. Това е бомбата със закъснител, която сега гърми. Не оправдавам, нито обвинявам, но тази формула на бюджета работи за големите театри, но е абсолютно непосилна за един куп малки театри. Всеки лев приход за големите театри образува един бюджет в София, но същият тези лев умножен по 3-4 в един малък град, който е обезлюден, в който няма публика... Какво е? А трябва да има театър, защото училищата намаляват, в църквата никой не влиза, останаха читалищата. Театърът като живо изкуство е необходим за децата, за хората в даден град. Е, какво да правя тези малки театри, как да оцеляват…“, каза още проф. Младенова.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини