Отидете към основна версия

1 488 3

Ердоган печели на първи тур президентските избори в Турция (обновена)

  • турция-
  • президентските избори-
  • ердоган

След заемането на поста на държавен глава той ще съсредоточи в ръцете си още повече власт

Снимка: АП/БТА

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е много близо до победата на първите преки президентски избори в страната. Той печели с 52,1% подкрепа от избирателите, според резултатите от преброяването на 99% от гласовете, съобщи "Ройтерс". Основният опонент на Ердоган, Екмеледин Ихсаноглу, е получил 38,8%, а за кюрдския кандидат Селахатин Демирташ са гласували 9,1%. Избирателната активност на първите преки президентски избори в страната е около 70-75%. Право на глас във вота имаха 52,7 милиона души. Засега няма сигнали за съществени нарушения в изборния процес.

По-рано през деня, още след преброяването на 43% от гласовете, стана ясно, че Ердоган е получил 56,4% подкрепа от избирателите, което означава победа още на първия тур, коментира „Ройтерс“. Главният съперник на Ердоган – единният кандидат на опозицията, 71-годишният Екмеледин Ихсаноглу, по първоначални данни бе получил 35% от вота на отишлите до избирателните урни. Третият конкурент за поста беше съпредседателят на прокюрдската Демократична народна партия Селяхатин Демирташ, който на този по-ранен етап бе събрал около 8% от гласовете.

Поддръжниците на Ердоган са доволни от икономическия прогрес на страната, осъществен при управлението му. Сега той обещава Турция да влезе сред 10-те най-големи икономически сили в света. Противниците му го критикуват за авторитарния подход и отдалечаването от светските идеали на основателя на модерната турска република Мустафа Кемал Ататюрк. След като бъде избран за президент, Ердоган ще съсредоточи в ръцете си още повече власт. Неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието обеща да поиска промяна в конституцията, за да се дадат повече пълномощия на държавния глава.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ердоган обяви нова ера за Турция

    "Днес приключваме една и влизаме в нова ера", заяви новият турски държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, който вчера спечели първите в стра ...
    11.08.2014
    1 842
    0
  • Пред ерата на султаната на Ердоган

    За първи път от обявяването на Турция за република в страната пряко ще се избира президент. Около 52 млн. избиратели ще гласуват за 12-ия държа ...
    10.08.2014
    5 903
    5
Новини по държави: