Last news in Fakti

10 Август, 2014 19:15 1 464 3

Ердоган печели на първи тур президентските избори в Турция (обновена)

  • турция-
  • президентските избори-
  • ердоган

След заемането на поста на държавен глава той ще съсредоточи в ръцете си още повече власт

Ердоган печели на първи тур президентските избори в Турция (обновена) - 1
Снимка: АП/БТА

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е много близо до победата на първите преки президентски избори в страната. Той печели с 52,1% подкрепа от избирателите, според резултатите от преброяването на 99% от гласовете, съобщи "Ройтерс". Основният опонент на Ердоган, Екмеледин Ихсаноглу, е получил 38,8%, а за кюрдския кандидат Селахатин Демирташ са гласували 9,1%. Избирателната активност на първите преки президентски избори в страната е около 70-75%. Право на глас във вота имаха 52,7 милиона души. Засега няма сигнали за съществени нарушения в изборния процес.

По-рано през деня, още след преброяването на 43% от гласовете, стана ясно, че Ердоган е получил 56,4% подкрепа от избирателите, което означава победа още на първия тур, коментира „Ройтерс“. Главният съперник на Ердоган – единният кандидат на опозицията, 71-годишният Екмеледин Ихсаноглу, по първоначални данни бе получил 35% от вота на отишлите до избирателните урни. Третият конкурент за поста беше съпредседателят на прокюрдската Демократична народна партия Селяхатин Демирташ, който на този по-ранен етап бе събрал около 8% от гласовете.

Поддръжниците на Ердоган са доволни от икономическия прогрес на страната, осъществен при управлението му. Сега той обещава Турция да влезе сред 10-те най-големи икономически сили в света. Противниците му го критикуват за авторитарния подход и отдалечаването от светските идеали на основателя на модерната турска република Мустафа Кемал Ататюрк. След като бъде избран за президент, Ердоган ще съсредоточи в ръцете си още повече власт. Неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието обеща да поиска промяна в конституцията, за да се дадат повече пълномощия на държавния глава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Valentin Waltschew

    2 1 Отговор
    прекрасно ... сега ще наблюдаваме как Турция ще бъде изгонена от НАТО понеже е открито анти-Израел, и не позволява на Кюрдите да бъдат независими, а сега е модерно да се създават нови държави всяка седмица и всеки месец. Независим Кюрдистан ще доведе до нахлуването на Исламистите на ИСИС от северен Ирак и Сирия ... и Ердоган ще има проблеми, които той сам си нанесе на главата с неговите про-Исламистки позиции. Точно Исламистите ще го погубят. Ако си играеш с огъня, ще се изгориш ...

    Коментиран от #2

  • 2 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Valentin Waltschew":

    Само да не изгорим, ние комшиите от него..., преди него.
  • 3 Пламен Бакърджиев

    1 0 Отговор
    Ние изгоряхме ище в 1990. После горяхме 1997. Горим откакто сме в ЕС. Вече няма кой да ни спасява. БЪЛГАРИЯ се разпада отвътре. Протестите бяха напразни. Всичко се контролира отвън.
Новини по държави: