Отидете към основна версия

29 728 37

Ислямисти обезглавиха американски журналист, пуснаха видео с екзекуцията (видео)

  • обезглавиха-
  • журналист-
  • сащ-
  • ирак-
  • "ислямска държава"-
  • джеймс фоли-
  • барак обама

Джеймс Фоли изчезна в Сирия през ноември 2012 г.

Снимки: АП/БТА

Бойците на организацията „Ислямска държава“ (доскоро наричащи се „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ - ИДИЛ) обезглавиха американския журналист Джеймс Фоли, чиито следи преди около 2 години се загубиха в Сирия и от 2012 г. бе обявен за безследно изчезнал, съобщи „Ройтерс“. Видео, наречено „Послание до Америка“ (A Message To America), на което е записано изявление на Фоли и е заснета екзекуцията му, бе разпространено днес в социалните мрежи и YouTube.

Ислямистките бойци призовавават САЩ да изведат войските си от Ирак, в противен случай щели да убият още един пленен от тях журналист – Стивън Джоел Солтоф от „Тайм“. Мъж с маска, който говори английски с британски акцент, заявява, че животът му ще зависи от следващите крачки на президента Обама, като държи пленник (вероятно Солтоф), коментира „Ройтерс“.

В своето предсмъртно обръщение фотографът на свободна практика Джеймс Фоли обвинява за гибелта си американските власти. „Призовавам своите приятели, семейството си и любимите ми хора да въстанат срещу моите реални убийци – правителството на САЩ. Всичко, което ще се случи с мен, е резултат от самовлюбените им престъпни действия. Моето послание към родителите ми: запазете достойнството си и не приемайте никакви компенсации за моята смърт от хората, които забиха последния гвоздей в ковчега ми, започвайки неотдавна военна кампания в Ирак“, заявява той. Фоли казва също, че съжалява, че е американец. Видеото завършва с кадри как мъж с глава, покрита с черно, му отрязва главата.

По-рано представители на „Ислямска държава“ заплашиха да удавят Америка в кръв и да атакуват нейни граждани, ако САЩ не прекратят авиоударите по позициите им в Ирак.

Американските власти вече потвърдиха автентичността на видеото, съобщи АП. Семейството на Фоли също е потвърдило гибелта му. Майка му Дайан Фоли написа в сайта за негова подкрепа: „Никога не сме се гордели с Джим повече, отколкото сега. Той отдаде живота си, за да разкаже на света за страданията на сирийския народ“. Жената апелира от името на всичките си близки похитителите да пощадят живота на останалите заложници. „Както и Джим, те в нищо не са виновни. Те не контролират политиката на американското правителство по отношение на Ирак, Сирия или която и да било друга част на света“, добавя тя.

Днес се очаква президентът на САЩ Барак Обама да направи специално изявление във връзка с екзекуцията на журналиста.

Фоли бе похитен на 22 ноември 2012 г. от неизвестни въоръжени мъже. В продължение на 5 години преди това той отразява събитията в Близкия Изток за медии като GlobalPost, NBC News и PBS NewsHour. Той беше пленен в Либия, където е държан около месец. Екзекутиран е в Ирак.

Стивън Солтоф пък изчезва в северна Сирия през юли 2013 г., преди това е работил в Либия и Йемен.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини