Last news in Fakti

21 Август, 2014 08:50 1 706 0

САЩ направили опит за спасяване на заложници

  • джеймс фоли-
  • барак обама-
  • сащ-
  • спасяване-
  • заложници

Неуспешната операция била проведена в начялото на лятото

САЩ направили опит за спасяване на заложници - 1
Снимка: АП/БТА

Съединените щати са провели мисия за спасяване на американски заложници, пленени от групировката „Ислямска държава в Сирия, но не успели да ги открият. Това се казва в изявление на Пентагона, ден след като джихадисти разпространиха видео, показващо обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоули.

Операцията включвала въздушни и наземни елементи, но приключила неуспешно, защото заложниците не били на определеното място. Мисията била одобрена от президента Барак Обама в началото на лятото.  

Радикалните ислямисти заплашиха, че ще убият още един американски журналист, държан за заложник, ако продължат американските въздушни удари срещу „Ислямска държава” в Ирак.

Същевременно стана ясно, че Пентагонът смята да изпрати още около 300 американски военнослужещи в Ирак по молба на Държавния департамент. Те ще се включат в защитата на дипломатически обекти, информира Франс прес, позовавайки се на високопоставен официален представител.

С новия контингент американските войници и военни съветници в страната ще станат 1 150, две години и половина след изтеглянето на американските части от Ирак.

Освен охраната на американските мисии и дипломатически персонал, те оказват помощ на иракската армия и кюрдските сили в конфликта срещу сунитските екстремисти от „Ислямска държава в Ирак и Леванта”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА