Last news in Fakti

22 Август, 2014 09:22 2 486 3

САЩ: Ислямска държава е най-голямата заплаха

  • ислямска държава-
  • джеймс фоули-
  • джеймс фоли

Белият дом беше принуден да признае за провала на мисия за спасяването на отвлечения Джейм Фоули и други американци в Сирия

САЩ: Ислямска държава е най-голямата заплаха - 1
Снимка: АП/БТА

Джихадистите от Ислямска държава са най-голямата заплаха за САЩ в наши дни. Това предупреждение отправи държавният секретар на САЩ Чък Хейгъл, цитиран от Си Ен Ен.

Чък Хейгъл не пропусна да отбележи, че въздушните удари на САЩ са попречили на напредването на джихадистите в Ирак, но това не намалява опасността от тяхното прегрупиране.

От своя страна председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси, който участва в пресконференцията на Чък Хейгъл, ясно даде да се разбере, че милициите на „Ислямска държава“ няма как да бъдат спрени, ако не се атакуват техните бази в Сирия. Изказването на висшия американски военен показва дълбокото разделение между Държавния департамент и Пентагона за хода на военната операция в Близкия изток. В момента се провеждат въздушни удари в Ирак, а военните настояват за разширяване на операцията и в Сирия, отбелязва АП.

„Разглеждаме всички възможности“, отбеляза Демпси пред репортери.

Изказването на Чък Хейгъл за надвисналата над САЩ опасност от Ислямска държава идва дни след разпространените в социалните мрежи кадри от екзекуцията на американския журналист Джейм Фоули, отбелязва Би Би Си.

Главният прокурор на САЩ Ерик Холдър от своя страна не пропусна да припомни, че страната има дълга памет, когато се захване да разследва убийство.

Той коментира предприетите стъпки за откриването и наказването на виновниците за екзекуцията на американския журналист.

Държавният департамент забрани на висшите си дипломати да участват в предизвикателството със заливане с вода.Това съобщи говорителят на Държавния департамент Мари Харф.Според ведомството не е етично частна благотворителна дейност да се рекламира чрез официални средства за комуникация. 

Целта на инициативата е да се съберат средства за асоциацията ALS, която полага усилия в борбата с болестта на Шарко. Това е рядко заболяване, характеризиращо се с бавно и прогресиращо отслабване функцията на периферните нерви. 

От своя страна Белият дом беше принуден да признае за провала на мисия за спасяването на отвлечения Джейм Фоули и други американци в Сирия.

Джихадистите са поискали откуп от $132 млн. за свободата на американския журналист. Официалните власти са отказали да платят откупа, а семейството на фотографа не е успяло да събере исканата сума.

Терористите от групировката пък се похвалиха, че са пленили още четирима чуждестранни граждани, с което броят на заложниците достигна 20 души.

Информирани източници уточняват, че са похитени две италианки, японец и датчанин. Имена не са посочени. Италианският в. „Република" припомня, че в края на юли в Алепо бяха отвлечени две италиански доброволки - Ванеса Марзуло и Грета Рамели.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грета Георгиева

    6 1 Отговор
    Абсолютен цинизъм са твърденията на американските военни, че Ислямска държава са заплаха само за тях , защото истината е че те заплашват целият свят , а пък политиците на САЩ са виновни за да ги има .
  • 2 Autohouse Randm

    1 4 Отговор
    charshafite sa teroristi po rojdenie.VIVA USA
  • 3 nakata88bg .

    1 1 Отговор
    когато ислямисти направиха преврат в Иран - бяха лоши, когато ислямисти воюваха в афганистан - те бяха добри, когато ислямисти воюваха в чечня - те отново бяха добри, когато ислямисти отново воюваха в афганистан - те вече бяха лоши, когато ислямисти воюваха в ливия - те бяха добри, когато ислямисти воюваха в сирия - те отново бяха добри, когато същите ислямисти преминаха граница и влязоха в ирак - вече станаха лоши! Хмммм...... само на мен ли нещо ми убягва логиката на хамериканците?!