Отидете към основна версия

28 Август, 2014 21:36, обновена 28 Август, 2014 21:36 4 850 19

НАТО: Русия прехвърля войски и техника в Украйна (Обновена)

  • украйна-
  • русия-
  • сепаратисти-
  • донбас-
  • сражения

Ние също така откриваме големи количества модерни оръжия, включително системи за противовъздушна отбрана, артилерия, танкове и бронетранспортьори, които се прехвърлят към сепаратистките сили

Снимки: НАТО

Русия активно прехвърля елитни военни части в Украйна. Последните активно се бият на страната на проруските сепаратисти.

Това става ясно от разпространените от Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, Белгия, нови сателитни снимки. Фотосите показват руските военни сили, ангажирани във военни операции на територията на суверенна Украйна, съобщиха от пресофиса на Алианса.

„През последните две седмици ние отбелязахме значително увеличаване на руската военна намеса в Украйна", каза бригаден генерал Нико Так, директор на Центъра за действие при криза и управление на операции към Съюзното командване в Монс.

„Сателитни изображения публикуван днес предоставят допълнителни доказателства, че руските войници, снабдени с най-модерно тежко въоръжение, действат на територия на суверенна Украйна ", каза висшият военен. Той не пропусна да уточни, че това се отнася специално за военното разузнаване на Русия.

Министерството на отбраната на Русия отрече достоверността на информацията какви подразделения на въоръжените сили уж се намират в Украйна. 

Разпространените сателитни снимки стават факт часове след официален Киев обяви, че проруските сепаратисти с активната подкрепа на руски части са започнали контраофанзива в Донецка област.

Снимките заснети в края на август, показват руски самоходни артилерийски части, които се движат в конвой през украинската провинция и след това подготвят огневи позиции в района на Краснодон.

Холандски бригаден генерал Нико Так заяви, че снимките потвърждават информацията, с която е разполагал Алианса и неговите съюзници са притежавали от седмици от други източници.

Тези най-нови снимки дават конкретни примери за руската активност в Украйна, но са само върхът на айсберга от гледна точка на цялостния обхват на присъствието на руските войски в региона .

"Ние също така откриваме големи количества модерни оръжия, включително системи за противовъздушна отбрана, артилерия, танкове и бронетранспортьори, които се прехвърлят към сепаратистките сили в Източна Украйна", каза бригаден генерал Нико Так. "Присъствието на тези оръжия, заедно с значителен брой руски войници вътре Украйна значително утежняват ситуацията", отбеляза висшият военен.

От друга страна Москва продължава да трупа войски по границата, което е ясно доказателство, че има стратегия за координирано дестабилизиране на Украйна.

"Засилване на руската подкрепа за сепаратистките сили е явен опит да се промени динамиката на сраженията, която в момента е по-благоприятна за украинската армия", каза бригаден генерал Нико Так. Според него Русия има за цел да се удължи този конфликт за неопределено време.

Западни експерти по сигурността смятат, че Кремъл се стреми да създаде нов прецедент по модела на Приднестровието.  

Украинският Съвет за национална сигурност съобщи в Туитър, че град Новоазовск е паднал под контрола на руски войски. Украинските сили сега се прегрупират за защита на ключовия пристанищен град Мариупол, съобщава Ройтерс.

Сепаратистите от Източна Украйна обявиха, че е въпрос на броени дни да освободят Мариупол.

НАТО смята, че над 1 000 руски войници действат на територията на Украйна, съобщи Ройтерс като се позова на офицер от алианса. Те подкрепят сепаратистите и се сражават заедно с тях, е заявил източникът.

Съветът за сигурност към ООН ще се събере на извънредно заседание по украинската криза тази вечер. ЕС заяви, че е изключително притеснен от информациите за руска военна намеса в Украйна.

Постоянният представител на Русия в ОССЕ Андрей Келин заяви, че в Украйна няма руски военни и техника. Келин направи изявлението си след извънредната среща на организацията за ситуацията.

Посланикът на САЩ в Киев Джефри Паят предупреди, че Русия увеличава войските си, които се намесват пряко в боевете на украинска територия. По думите на Паят Москва е пратила в района най-новите си системи за противовъздушна защита, включително ракети СА-22.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: