Last news in Fakti

28 Август, 2014 20:53, обновена 28 Август, 2014 22:17 4 840 19

НАТО: Русия прехвърля войски и техника в Украйна (Обновена)

  • украйна-
  • русия-
  • сепаратисти-
  • донбас-
  • сражения

Ние също така откриваме големи количества модерни оръжия, включително системи за противовъздушна отбрана, артилерия, танкове и бронетранспортьори, които се прехвърлят към сепаратистките сили

НАТО: Русия прехвърля войски и техника в Украйна (Обновена) - 1
Снимки: НАТО

Русия активно прехвърля елитни военни части в Украйна. Последните активно се бият на страната на проруските сепаратисти.

Това става ясно от разпространените от Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, Белгия, нови сателитни снимки. Фотосите показват руските военни сили, ангажирани във военни операции на територията на суверенна Украйна, съобщиха от пресофиса на Алианса.

„През последните две седмици ние отбелязахме значително увеличаване на руската военна намеса в Украйна", каза бригаден генерал Нико Так, директор на Центъра за действие при криза и управление на операции към Съюзното командване в Монс.

„Сателитни изображения публикуван днес предоставят допълнителни доказателства, че руските войници, снабдени с най-модерно тежко въоръжение, действат на територия на суверенна Украйна ", каза висшият военен. Той не пропусна да уточни, че това се отнася специално за военното разузнаване на Русия.

Министерството на отбраната на Русия отрече достоверността на информацията какви подразделения на въоръжените сили уж се намират в Украйна. 

Разпространените сателитни снимки стават факт часове след официален Киев обяви, че проруските сепаратисти с активната подкрепа на руски части са започнали контраофанзива в Донецка област.

Снимките заснети в края на август, показват руски самоходни артилерийски части, които се движат в конвой през украинската провинция и след това подготвят огневи позиции в района на Краснодон.

Холандски бригаден генерал Нико Так заяви, че снимките потвърждават информацията, с която е разполагал Алианса и неговите съюзници са притежавали от седмици от други източници.

Тези най-нови снимки дават конкретни примери за руската активност в Украйна, но са само върхът на айсберга от гледна точка на цялостния обхват на присъствието на руските войски в региона .

"Ние също така откриваме големи количества модерни оръжия, включително системи за противовъздушна отбрана, артилерия, танкове и бронетранспортьори, които се прехвърлят към сепаратистките сили в Източна Украйна", каза бригаден генерал Нико Так. "Присъствието на тези оръжия, заедно с значителен брой руски войници вътре Украйна значително утежняват ситуацията", отбеляза висшият военен.

От друга страна Москва продължава да трупа войски по границата, което е ясно доказателство, че има стратегия за координирано дестабилизиране на Украйна.

"Засилване на руската подкрепа за сепаратистките сили е явен опит да се промени динамиката на сраженията, която в момента е по-благоприятна за украинската армия", каза бригаден генерал Нико Так. Според него Русия има за цел да се удължи този конфликт за неопределено време.

Западни експерти по сигурността смятат, че Кремъл се стреми да създаде нов прецедент по модела на Приднестровието.  

Украинският Съвет за национална сигурност съобщи в Туитър, че град Новоазовск е паднал под контрола на руски войски. Украинските сили сега се прегрупират за защита на ключовия пристанищен град Мариупол, съобщава Ройтерс.

Сепаратистите от Източна Украйна обявиха, че е въпрос на броени дни да освободят Мариупол.

НАТО смята, че над 1 000 руски войници действат на територията на Украйна, съобщи Ройтерс като се позова на офицер от алианса. Те подкрепят сепаратистите и се сражават заедно с тях, е заявил източникът.

Съветът за сигурност към ООН ще се събере на извънредно заседание по украинската криза тази вечер. ЕС заяви, че е изключително притеснен от информациите за руска военна намеса в Украйна.

Постоянният представител на Русия в ОССЕ Андрей Келин заяви, че в Украйна няма руски военни и техника. Келин направи изявлението си след извънредната среща на организацията за ситуацията.

Посланикът на САЩ в Киев Джефри Паят предупреди, че Русия увеличава войските си, които се намесват пряко в боевете на украинска територия. По думите на Паят Москва е пратила в района най-новите си системи за противовъздушна защита, включително ракети СА-22.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    2 11 Отговор
    за съжаление европа и нато освен констатации ,няма да направят нищо и украйна ще загуби битката с големи жертви и територялни загуби ,а злото за пореден път ще пусне черната си сянка над източна европа.ако прецедента с отцепването на източна украйна мине без намесата на нато ,ще се отворят нови рискови зони за подобни прецеденти .

    Коментиран от #2

  • 2 ivo

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Десислава Димитрова":

    СМЕРТ ФАШИЗМУ! МЕРКЕЛ КАПУТ!
  • 3 Марти

    6 0 Отговор
    Хахах много сте смели Европейците ама като налапате руската п.шка отново след 70години пак ще се давите и ще ревете ;)

    Коментиран от #7

  • 4 аз

    5 0 Отговор
    „ООН не може да потвърди постъпилите на 28 август съобщения за наличие на руски войски в Украйна“, заяви Стефан Дюжарик, представителят на генералния секретар на ООН.
  • 5 Димитър

    5 0 Отговор
    То и в Ирак имаше оръжия за масово поразяване, а какво стана....
    Монумент на Амераканската + НАТО некадърност. Жалкото е че все невинни хора страдат.
  • 6 Сульо

    5 0 Отговор
    Какво прави НАТО в Украйна, тез хора съвсем изперкаха. Да ходят да трепят народите в Африка и Азия не им се меся, но тук са много близо.
  • 7 Десислава Димитрова

    1 7 Отговор

    До коментар #3 от "Марти":

    ти азиатец ли си?

    Коментиран от #8

  • 8 Монго

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Десислава Димитрова":

    Доколкото знам от там сме дошли. Що ти привърженик на афтохтонната теория ли си...

    Коментиран от #10

  • 9 павлик морозов

    4 0 Отговор
    РУСИЯ НЯМА АБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО С ВОЙНАТА В УКРАЙНА . # СРЕЩУ УКРАИНЦИТЕ ВОЮВАТ РУСКИ ВОЕННИ КОИТО СА В ОТПУСК . # ВСЕКИ САМ ИЗБИРА ДАЛИ ДА ПОЧИВА ПРЕЗ ОТПУСКАТА ЗАД ГРАНИЦА (на Камчия например). # КОГАТО СЕ ВЪРНАТ ПУТИН ЩЕ ГИ НАКАЖЕ С МЪМРЕНЕ, ЧЕ СА ИЗЛЕЗЛИ В ОТПУСК С ОРЪЖИЕ !
  • 10 Десислава Димитрова

    1 6 Отговор

    До коментар #8 от "Монго":

    от къде сме дошли незнам ,но от поколения живеем в европа ,а въпросния индивид говори за европейците в трето лице!ти европеец ли си или азиатец?

    Коментиран от #11

  • 11 Монго

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Десислава Димитрова":

    Ми попитай европейците за какви ни смятат и искат ли ни в Европа-та

    Коментиран от #12

  • 12 Десислава Димитрова

    1 6 Отговор

    До коментар #11 от "Монго":

    кво да ги питам?ние сме в европа ако не си забелязал.3 млн. българи работят извън бг в европа ,като от тази година имат правата на местните,а през следващите 6 българия ще получи нови 13 млрд. от европа.това че ти нямаш самочувствие на европеец е наш проблем ,а не европейски.проблема с организацията на нашата страна си е българска отговорност и ние трябва да си го решим.другите бивши соц. държави направиха именно това,а ние чакаме някой да дойде да ни оправи,като наследство от миналите ни оправяния!

    Коментиран от #16, #17

  • 13 maikel 260

    3 0 Отговор
    idialno daje rusnatcite napravo da otidat v kiev y da gi razbiat kato bitalsite ve
  • 14 nakata88bg .

    3 0 Отговор
    "Снимките заснети в края на август, показват РУСКИ самоходни артилерийски части...." - как разбраха че са руски? това да не е поредните снимки с коментар на Псака "на всички ние е ясно, че това са руски танкове! не сте ли го чели в фейсбук и твутър?!"
  • 15 Монго

    2 0 Отговор
    Със сигурност руснаците пращат военна техника в помощ на опълченците. Но тези спътникови снимки са за простия среден американец и други подобни европейци. И двете страни много добре знаят кога над тяхната територия преминават съответно шпионските спътници на другата . Не вярвам Путин да е толкова тъп, че да нареди "спонсорската" военна техника, като на парад за снимка от спътника, та това си е чиста селфи . Едно елементарно скриване под раститерност и тези снимки са безполезни. Да, американците могат тогава да използват инфрачервените сензори на сателитните си "фоточабаджаци", но тогава снимките щяха да бъдат...съвсем други
  • 16 Монго

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Десислава Димитрова":

    Задачка закачка за Десито . В клипа, който ще предоставя украинците твърдят, че са унищожили руско БМД заедно с 5 от любимите и руски диверсанти /десантчици/. В началото на клипа върху унищожената машина има знак, той е на определена военна част. Аз ще подскажа на Десито на кое военно формирование е този знак-той е на двайсет и...някоя аеромобилна бригада на украинските военни сили. Т.е. те показват своя "сбита" техника и я представят за руска. Та въпроса ми е, коя е тази 20-сет и някоя украинска бригада. Е Деси, искаш ли да участваш в "Стани богат". Ето го и клипа: http://vk.com/video-72144850_1699687...1d39736aa64427
  • 17 Монго

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Десислава Димитрова":

    Извинявам се, че използвам чужда информация без разрешението на източника и...
  • 18 Монго

    2 0 Отговор
    Предоставения от мен линк в пост 16 не се отваря. Предоставям същия по "друга линия"-http://vk.com/video-72144850_169968755?list=8d4c1d39736aa64427
  • 19 баба Люга

    0 0 Отговор
    Веднъж на 100г се пробват, ядат голям бой и си мирват на г*зовете. Като знаят, че ще ядат бой, защо се пробват не разбирам. Русия просто ще си направи учение с тях :)
Новини по държави: