Last news in Fakti

24 Август, 2014 18:16 2 159 5

Порошенко обяви мащабна програма за превъоръжаване

  • украйна-
  • парад-
  • порошенко

Във военния парад в столицата участваха стотици военни и техника, включително военнослужещи от антитеростичната операция

Порошенко обяви мащабна програма за превъоръжаване - 1
Снимки: АП/БТА

Над 2,2 милиарда евро за превъоръжаване на армията през следващите три години обеща да отпусне украинският президент Петро Порошенко, предаде Би Би Си.

Обещанието беше дадено по време на речта на държавния глава при откриване на военния парад за националния празник на страната.

Украйна отбелязва Деня на независимостта на фона на продължаващите боеве в източната част на страната.

Тази война не беше по наша инициатива, а ни беше натрапена отвън. Нашият избор е мирът и прилагането на мирния план за Донбас, който разработих през юни, не пропусна да отбележи Порошенко.

Във военния парад в столицата участваха стотици военни и техника, включително военнослужещи от антитеростичната операция в Югоизточна Украйна. Началото на честванията беше с молитва в памет на загиналите, както и за убитите при протестите срещу бившия президент Виктор Янукович през зимата.

Анализатори отбелязват, че на парада е можело да се видят над 40 вида бойна техника като реактивни системи за залпов огън "Град" и "Смерч", БТР-и, комплекси за противовъздушна отбрана, ракетни комплекси "Точка-У" и "Оса" и много други.

Президентът Петро Порошенко не пропусна да благодари за подкрепата от Европейския съюз, САЩ и другите държави.

По време на първата си визита в Киев от избухването на конфликта канцлерът на Германия Ангела Меркел обеща подкрепа за украинското правителство на Арсений Яценюк, коментриа АП.

Пакетът включва заем от 500 милиона евро за решаването на проблемите с енергийното и водното снабдяване. С други 25 милиона евро Берлин ще подкрепи построяването на приемни центрове за бежанците от Източна Украйна.

Бунтовниците в Донецк прекараха през центъра на града десетки пленени правителствени войници като пародия на военния парад в Киев в чест на Деня на независимостта, съобщи Ройтерс. Агенцията се позоваха на очевидци. Сепаратистите събрали военнопленниците на централния градски площад и колоната преминала под скандирания "Фашисти!".

В поздравлението си президентът на САЩ Барак Обама е уверил Петро Порошенко в подкрепата на Америка и е отбелязал, че последната година е била както окуражаваща, така и сложна за Украйна.

От генералния щаб на украинската армия съобщиха, че 720 военни са загинали, а над 2 600 са ранени от началото на антитерористичната операция срещу прорурските сепаратисти. Близо половината от жертвите и ранените са дадени само за последния месец.

Жители на Донецк съобщиха за трима загинали при продължаващия обстрел на града.   


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинист

    4 0 Отговор
    Много интересен гей-парад си спретнаха хохлонациките! Къде иначе човек да види музейни експонати, карани от хомосексуални укропитеки, в центъра на града?!?
    Да, 720 загинали и 2600 ранени бойни хохло-п....аси, иска им се в Генщаба на Незалежната. Реалните загуби на бандеровците са 8200 убити и 11700 ранени. От къде точно крадливото Валцман/Порошенко ще извади 2 милиарда евро за славната си гей-армия? Лични средства, или освен топлата вода ще спре и тока на укропите?!?

    Коментиран от #4

  • 2 Харалампи

    5 0 Отговор
    С тези пари Порошенко може да обнови оборудването в собствените си заводи но не и да превъоръжи армията. На парада техниката е 100% руско производство или въобще е руско ноу-хау. Само екипажите в унищожените танкове, БТР-ри и самолети са повече от посочените от Порошенко 720 убити! Защо Порошенко не споменава че всъщност бойните действия основно се водят от наемници платени от украинските олигарси? Загубите в жива сила надхвърлят 7000 по най-непредубедените наблюдатели. Кога самият Порошенко ще бъде изправен пред съдът в Хага? Украинската армия по негова заповед използва авиация, артилерия и тежка бронетехника против цивилни граждани. Документирани са и факти за използване на забранени боеприпаси като фосфорни бомби, касетъчни бомби и иглени заряди. Или слугите на Америка могат да убиват мирни граждани безнаказано?
  • 3 Десислава Димитрова

    1 7 Отговор
    Бунтовниците в Донецк прекараха през центъра на града десетки пленени правителствени войници като пародия на военния парад в Киев в чест на Деня на независимостта, съобщи Ройтерс. Агенцията се позоваха на очевидци. Сепаратистите събрали военнопленниците на централния градски площад и колоната преминала под скандирания "Фашисти!
    след тази информация местните путиновисти са получили неочаквана ерекция!за останалите хора това е акт на силно ограничени и определено ненормални!
  • 4 nakata88bg .

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Путинист":

    що?! може наистина да са 720 загинали украински войници - доста от частите воюващите на изток не се водят като войници - това са частни армии на олигарси, доброволци (като десен сектор) и европейски наемници. Истинските украински войници воюващите на изток, по документи се оказват че си стоят по базите. Когато някое украинско подразделение бива унищожено - по документи се оказва че никога не е съществувало. Някои убити биват погребани в безименни общи гробове и по документи се водят безследно изчезнали - няма тяло, няма загуба. Затова въобще няма да се учудя, че от над 8000 загинали, правителство да признае (чети - да обезщети) само 720 семейства.....

    Коментиран от #5

  • 5 Путинист

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "nakata88bg .":

    То прочетеш ли малко от хохловската пропаганда, излиза че не само гей-армията им не търпи поражение след поражение, и въобще нямат убити, даже обратното бойно-п....ските им редици се увеличават ежеминутно!
    Според официалните бандеровски документи в Укропия война не се води, така че е невъзможно да има убити укропитеки!
Новини по държави: