Отидете към основна версия

1 579 4

Украинският премиер поиска присъединяването на страната към НАТО

  • арсений яценюк-
  • нато-
  • украйна

Арсений Яценюк внася законопроект за отмяната на неутралния статут на страната

Снимка: БТА/AP

Украинският премиер заяви, че ще поиска от Върховната рада (местния парламент) да отмени статута на неутралитет на Украйна и да определи нейния път към членство в НАТО, съобщи Би Би Си.

Правителството на Арсений Яценюк ще внесе законопроект в парламента, според който статутът на неутралитет на страната ще трябва да бъде отменен. По време на заседание на правителството Яценюк заяви, че основна цел пред страната продължава да е влизането в Европейския съюз. Според него новият проектозакон ще забрани на Украйна членството във всеки блок, който пречи по пътя на нейното европейско развитие. В това число влизат и всякакви икономически или военни съюзи с Русия.

„Правителството на Украйна ще внесе във Върховната рада проектозакон за отмяната на неутралния статут на Украйна и нейното връщане по пътя за членство в НАТО. Приемането на този законопроект ще рече, че на страната ще й бъде забранено да членува в Митническия съюз и Евразийския съюз, които не са нищо друго освен опит за възраждане на Руския Съветски съюз.“

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: