Отидете към основна версия

1 938 19

Путин: Войната трябва да спре, за да се подготвят хората за зимата

  • владимир путин-
  • източна украйна-
  • украйна-
  • преговори-
  • петро порошенко

Руският президент призова за незабавно спиране на огъня и за уреждане на държавността в Източна Украйна

Снимка: АП/БТА

Президентът на Русия Владимир Путин смята, че властите в Украйна трябва да започнат преговори по въпросите на държавността в югоизточната част на страната. Той заяви, че не се надява на скорошно разрешение на кризата, защото там започва предизборна кампания и всеки ще се стреми да демонстрира мускули, но все пак някаква договореност за евентуално мирно разрешаване на конфликта е била обсъждана с президета Порошенко.

В интервю за руския Първи канал Путин заяви, че незабавно трябва да се пристъпи към съдържателни преговори – не по технически въпроси, а за политическата организация на обществото и държавността в размирните региони за безусловно гарантиране на законните интереси на хората, които живеят там.

Той призова възможно най-скоро да се прекратят военните действия в Украйна, за да се подсигури подготовката за зимата. „Според мен, освен Русия, никой вече не мзисли за това – първото необходимо условие е да се прекратят бойните действия, незабавно да започне възстановяване на инфраструктурата, попълване на необходимите запаси, извършване на необходимите ремонти и подготовка за есенно-зимния сезон“, заяви Путин, цитиран от "Интерфакс".

"Ако някой разчита, че ще обстрелва градове и села в Югоизточна Украйна, а опълченците няма да реагират и само ще чакат обещаните преговори, то тези хора се намират в плен на някакви илюзии“, коментира държавният глава на Русия.

В интервюто Путин заяви, че той и президентът на Украйна Петро Порошенко имат споразумение за мирното разрешаване на ситуацията, макар и отбелязвайки в същото изречение, че той е дошъл на власт в хода на "въоръжен преврат": "Струва ми се, че това е много добър урок за всички нас за това тази трагедия да приключи възможно най-бързо, при това по мирен път, чрез преговори - и за това впрочем ние се договорихме с Пьотр Алексеевич, както и за това никога да не се повтарят такива грешки, каквито бяха извършени в Украйна в хода на въоръженото завземане на властта. Именно то е първопричината за случващото се в момента“, цитира РИА "Новости" думите на Путин.

Руският президент отказа да направи прогноза кога ще свърши кризата: “Това в значителна степен зависи от политическата воля на днешното украинско ръководство“, изтъкна той. 

По-късно прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков разясни предизвикалите спорове думи на Путин за „държавността в Източна Украйна“. Ставало дума за инклузивни преговори вътре в самата Украйна, а не за придаване на държавен статут на източните части на страната и създаването на Новорусия като отделна държава.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания