Отидете към основна версия

2 042 5

Великобритания се включва във въздушните удари срещу джихадистите

  • парламент-
  • великобритания-
  • удари-
  • въздушни-
  • ислямска държава

Очаквано парламентът гласува за включването в коалицията срещу Ислямска държава

Камарата на представителите на британския парламент  гласува с мнозинство от 481 гласа в подкрепа на резолюцията на кабинета за нанасянето на въздушни удари по цели на джихадистите от "Ислямска държава" в Ирак, съобщи Би Би Си.

 "За" бяха 524 депутати, а "против" гласуваха едва 43-ма.

В резолюцията, гласувана на извънредно заседание на парламента по искане на премиера Дейвид Камерън, който се обърна към депутатите с емоционално изявление, се казва, че Лондон няма да изпраща сухопътни части на иракска територия и ще се ограничи с удари по въздуха. Атаки няма да бъдат нанасяни по базите на джихадистите в Сирия. В подкрепа на документа се изказаха депутати от Консервативната партия, от редиците на лейбъристите и либералните демократи. Дебатите преди вота продължиха седем часа.

Точен срок за начало на ударите не се посочва, но според информации на медиите британската военна авиация може да започне бомбардировките в течение на 24 часа

Решението беше очаквано, предвид факта, че включването на Великобритания в оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу ислямистите се ползва с подкрепата и на трите водещи партии в страната - управляващите консерватори и либерални демократи и основната опозиционна сила - лейбъристите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: