26 Септември, 2014 10:29 6 559 7

И ФБР знае кой е джихадиста Джон

  • джеймс фоули-
  • джихадист джон-
  • джихад-
  • фбр-
  • ислямска държава

Разузнавателните служби на Острова са открили, че неосъществената рап-звезда Абдел-Маджид Абдел Бари е вероятният извършител на екзекуциите

И ФБР идентифицира убиеца на американците журналисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф, така и на хуманитарния работник от Великобритания Дейвид Хейнс. Това стана ясно от пресконференцията на директора на ведомството Джеймс Коми.

Подробности кой се крие зад маската на главореза не бяха представени, разкрива Ей Би Си.

Все още не е ясно дали в момента се планира и провежда операция по залавянето на джихадиста.

Изказването на Джеймс Коми става на фона на очакваното днес гласуване в британския парламент на участието на страната във водената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава. Допълнителна интрига внесе новоизбраният иракски премиер Хайдар ал Абади, който по време на визита си в Ню Йорк за годишната среща на ООН, заяви, че метрото във Франция и САЩ е обект на терористична заплаха. Властите на Голямата ябълка предприеха огромна полицейска операция и успокоиха, че няма конкретни данни за готвено терористично нападение.

Седмици по-рано британските медии писаха, че разузнавателните служби на Острова са открили, че неосъществената рап-звезда Абдел-Маджид Абдел Бари е вероятният извършител на екзекуциите.

23-годишният лондончанин се криел под псевдонима „джихадистът Джон“.

Разкриването на неговата самоличност станало възможно чрез разпространеното в социалните мрежи от Ислямска държава шокиращи видеа. На тях се вижда как екстремист, който говори с лондонски акцент, обезглавява Джеймс Фоули, Стивън Сотлоф и Дейвид Хейн. Благодарение на клиповете в социалните мрежи британските спецслужби са сравнили гласа и специфични биометрични данни като вените по ръката, за да открият убиецът.

Преди да се присъедини към джихадиститие в Сирия през миналата 2013 година Абдел-Маджид Абдел Бари беше изгряваща рап-звезда, чийто парчета се въртяха по клубовете и радиостанциите на Острова.

Самият Бари не може да се оплаче от тежък живот, защото живее в един от най-шикозните квартали на Лондон Мейда вейл. Все пак семейството отдавна е забъркано с радикалния ислям. Британските таблоиди припомнят, че бащата на Бари – Адел Абдел е бил екстрадиран в САЩ по обвинение, че е организирал редица атентати срещу американските посолства в Африка през 90-те години на миналия ХХ в.

Миналата седмица 54-годишният му баща, Адел Абдел Бари се призна пред федерален съд за виновен за заговор за убийството на американци, както и за участието си през 1998 г. в организаираните от Ал Кайда атентати срещу посолствата на САЩ в Кения и Танзания, при които бяха убити 224 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дошо

    0 0 Отговор
    Ми като знае да го хванат и да му отрежат главата

    Коментиран от #2

  • 2 Десислава Димитрова

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дошо":

    няма да му режат главата,но ще го застрелят или ще бъде взривен при самолетна атака.американците в това отношение са много сериозни ,англичаните също!
  • 3 Монго

    2 0 Отговор
    Деси, + от мен. Предполагам, че си на около 40-те. Малко хора знаят един факт, далечната 1974 г. Ливан, ислямска радикална групировка взима за заложник посланика на тогавашния СССР /още "Хизбула" не беше създадена/. Условието е, освобождаване на техни заложници, или посланика-гергьовденско агне. Седем дена след ултиматома, следва ултиматум от руска страна, съпроводен с един чувал /в него е главата на един от ръководителите на въпросната ислямистка групировка/. Следва контра предложение от русите, или ни връщате човека, или всеки ден ще ви връчваме чувал. Резултата е мигновен-руския посланик е освободен. По това време "Делта форс" са сукалчета, единствено "Дувдеван" / в превод-вишна/ можеха да се сравняват с руснаците.
    П.П. Ако Деси /Стояне/ те интересува кои са "Дувдеван"-чичко "Гугъл" ще ти каже.../това съм го работил над 15 години/...

    Коментиран от #7

  • 4 Монго

    1 0 Отговор
    Деси /Стояне/...далеч си от тези неща...
    П.П. Ако желаеш "среща"[email protected]това е Email.bg-ла ми.
  • 5 Монго

    3 0 Отговор
    Деси /Стояне/, дадох ти имейла си...,още нямам отговор от твоя страна...
  • 6 slein

    1 0 Отговор
    FBR знае к... ми. Сега ще си измислят поредната жертва за въздушна атака.
  • 7 Десислава Димитрова

    0 8 Отговор

    До коментар #3 от "Монго":

    ти си от израелските вишни?какво общо има операцията на гру и израелските дувдеван с операциите на гру свързани с освобождаването на съветския посланник?освен това през 1974 вишните не са съществували.демек ти си от гру в група за убииства и ще ми покажеш ,колко си голяма работа?демек да си мълча тука щото си много опасен!!!