Отидете към основна версия

1 683 10

Телата от масовите гробове край Донецк са вече близо 400

  • трупове-
  • тела-
  • донецк-
  • украински военни-
  • сепаратистите-
  • ейнарс граудинш-
  • масови гробове

Украински военни плячкосвали домове и подлагали жените на групови изнасилвания, твърди латвийски правозащитник, потресен от разказите на местните

Снимка: АП/БТА

Около 400 неразпознати тела се намират в моргите на Донецк, в близост до които по-рано бяха открити масови гробове на избити мирни жители, съобщи латвийският правозащитник Ейнарс Граудинш за „Российская газета". Той разкри, че е посетил две от тези места заедно с група експерти от ОССЕ от Франция, Германия, България, Великобритания и други страни, придружавани от представители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики.

Труповете около шахтата „Комунарска“ лежали под тънък слой пръст и били в напреднал стадий на разложение. При село Нижная Кринка била разкопана само една могила. На експертите било предложено да присъстват на изравянето на телата, но поради ограниченото си време те не могли да останат. Освен това в зоната действали и украински снайперисти, подчертава Граудинш.

Според правозащитника, броят на неразпознатите тела ще расте успоредно с ексхумациите от намерените общи гробове. Цифрата 400 преди това беше спомената и от представители на сепаратистите. Местни жени разказали на латвиеца, че домовете им били разграбени, а хора от украинските сили се редели на опашка пред пощата, за да изпратят „плячката“ у дома си. Наемници от украинските батальони "Азов" и "Донбас" подлагали всички жени по селата на групови изнасилвания, без да пожалят 12-годишни деца и възрастни.

На 23 и 28 септември проруските бунтовници съобщиха за няколко масови гроба, открити край Донецк, където, според местните жители, са заровени граждани, убити от военни от Националната гвардия на Украйна, които били базирани в Нижная Кринка от април до средата на септември. Киев категорично отрича тези подозрения.

Специалният представител на ОССЕ за борбата с търговията с хора Мадина Джарбусинова по-рано заяви, че не е изключено телата да са оставени без вътрешни органи, които са били иззети за нелегална продажба.
Помимо этого, ему сообщили, что бойцы АТО переправляли по почте награбленные в деревне ценности.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: