Отидете към основна версия

15 664 16

Кувейт вдига тройно цените на дизела и керосина

  • кувейт-
  • дизел-
  • керосин

В страната орязват енергийните субсидии

Кувейт увеличи тройно цените на дизела и керосина, съобщи Ройтерс.

Това е първото подобно увеличение в цената на горивата в страната. В момента местното правителство задвижва реформа, която трябва да ограничи енергийните субсидии в страната, за които ежегодно се изразходват милиарди от държавния бюджет. Реформата трябва да ограничи и прекомерното изразходване на енергийните запаси в Кувейт.

Правителството вече е приело доклад от комисия към Министерството на тока и водата, според който цените на дизела и керосина трябва да се вдигнат тройно. Това ще рече, че цените при всички доставчици на едро и бензиностанции ще скочат от 19 цента на литър до 59 цента. Увеличението няма да засегне цената на бензина, която остава 22 цента на литър.

Въпреки солидните залежи на петрол и сериозните нива на бюджетен излишък в Кувейт, Международният валутен фонд алармира, че до края на десетилетието страната може да изпадне в дефицит, ако не ограничи все по-повишаващите се нива на държавни разходи. Това прави съкращаването на енергийните субсидии твърде важно, тъй като годишно те поглъщат по $ 18 млрд. от държавния бюджет.

Местната информационна агенция Куна съобщи, че държавният министър на планирането и развитието Хид ас Сабеех е заявил, че правителството планира да отмени и субсидиите на керосина за чуждестранните авиокомпании, които изпълняват по около 5000 полета на година до Кувейт.  Според министъра на горивата Али ал Омаир орязването на субсидиите за дизел ще спести на държавния бюджет средно $ 1 млрд. годишно. Финансовият министър Минас Ал Салех алармира още през април, че ако цените на петрола продължат да поддържат нива от $ 100 за барел, Кувейт ще отчете дефицит от $ 2.3 млрд. в периода 2017-2018 г.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини