Отидете към основна версия

1 099 0

Протести обхванаха Италия

  • италия-
  • стачка-
  • протест

Наложи се силите за борба с безредиците да използват сълзотворен газ

Най-малко 11 полицаи са ранени, а няколко демонстранти са арестувани при масовите стачки срещу политиката на икономии на премиера - лявоцентрист Матео Ренци, които обхванаха Италия. Протестите засягат и частния, и обществения сектор.
“Така не става!”. Това е основният лозунг на хиляди стачкуващи италианци по призиви на три синдиката – най-големият ляв профсъюз, по-умерен и по-малка дясна синдикална формация.
Общата стачка срещу трудовата реформа в Италия прерасна в сблъсъци между демонстранти и полиция в Милано. Група студенти, облечени като Дядо Коледа, започнали да хвърлят запалителни бутилки и камъни. Наложи се силите за борба с безредиците да използват сълзотворен газ.
Общо 54 града протестират срещу социалната политика на премиера Ренци, която на практика улеснява уволняването на служители, за да се окуражи наемането на нови.
Междувременно италианските синдикати се договориха с ресорния министър стачката в транспорта да спре в 17 часа, за да могат и демонстранти, и работещи да се приберат по домовете си.
Лявоцентристкото правителство прие реформи в трудовия пазар, за да оздрави вялата икономика и да се привлекат инвестиции.
Протестиращите искат гарантирано право на труд. Синдикатите   критикуват и проектобюджета за 2015-та година заради предвидените 15 милиарда евро икономии и смятат, че мерките за тласък на производството са недостатъчни.

Външният дълг на Италия премина 130 процента от брутния вътрешен продукт. По-задлъжняла в еврозоната е единствено Гърция.
Повечето полети от и за Италия са анулирани или излитат с огромни закъснения.  

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: