Отидете към основна версия

1 872 5

10-ма сгазени във Франция от човек, крещящ „Аллаху акбар”

  • нант-
  • сгазени-
  • баничарка

Нападението беше извършено само часове след друг подобен инцидент.

Най-малко десетима души бяха ранени, от които пет са в тежко състояние, след като шофьор на бяла „баничарка” се врязал в разхождащи се на коледен базар хора. Инцидентът е станал в понеделник вечерта във френския град Нант, предаде АП.

Петима от пострадалите, които са в тежко състояние,  са настанени в реанимация на местната болница. Сред тях е и шофьорът, уточнява изданието 20 минути.

Очевидци разказват, че нападателят е извикал „Аллаху акбар”(Бог е велик!). След инцидента той сам се е наръгал с нож в гърдите.  Полицията е евакуирала коледния базар. Мястото на инцидента се охранява. Полицията не разкрива мотивите на нападателя. 

Това е вторият подобен инцидент за последните дни във Франция.

В неделя около 20 часа развилнял се шофьор прегази най-малко 11 души във френския град Дижон. Двама от ранените са в критично състояние. Поне дузина пешеходци се бяха разминали само с уплаха при инцидента.

Очевидците описват нападателят около 40 години, облечен в традиционна арабска одежда – джалаба. Той е газил пешеходците с викове на арабски „Аллаху акбар“ (Бог е велик).

Пешеходци са станали мишена на нападателя на пет различни места в града, в рамките на половин час. След това шофьорът е задържан от полицията. Мъжът бил психически неуравновесен. Медицински източници съобщиха, че той дори се е лекувал в болница. Свидетели разказват пред местни медии, че при задържането си мъжът е крещял, че е действал заради децата на Палестина. Все още няма твърди данни, че задържаният е ислямист. От прокуратурата в Дижон отказват коментар за инцидента.

Нападението беше извършено само часове след друг подобен инцидент. Нападател, който също крещеше „Аллаху акбар“, рани трима полицаи с нож преди да бъде застрелян от силите на реда в полицейско управление близо до град Тур.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: