Отидете към основна версия

1 759 24

Украйна се отказа от извънблоков статут, иска в НАТО

  • украйна-
  • нато-
  • алианса-
  • извънблоков статут-
  • закон-
  • върховната рада

За влизането на страната в Алианса ще са необходими поне 2 години, смятат експерти

В сайта на украинския парламент президентът Порошенко е посочен като автор на проектозакона за отмяна на извънблоковия статут. Снимка: АП/БТА

Украйна се отказа от извънблоковия си статут – Върховната рада (парламентът) на страната прие днес съответния закон, който удостоверява намерението на Киев да получи статут на пълноправен член на НАТО, съобщи РИА Новости.

Законопроектът, според сайта на Радата, е бил подкрепен от 303-ма депутати, 8 са гласували „против“. Внесени са изменения в член 11 от Закона за основите на вътрешната и външната политика: формулировката „Украйна се придължа към извънблоковия си статут и неучастие във военно-политически съюзи“ е била заменена със „Сред основните положения във външната политика е членството на Украйна в организацията Северноатлантически алианс“.

Промени има и в Закона за националната сигурност, където се добавя положението, отбелязващо като приоритет в националните интереси интеграцията на страната във всички сфери на Европейския съюз и придобиването на членство в ЕС.

Както по-рано отбеляза председателят на Комитета по въпросите за националната сигурност и отбрана, депутатът от Народния фронт Павел Климкин, въпреки приемането на закона, още не е обсъждан конкретен срок за подаване на заявка от Украйна за встъпване в Алианса. Експерти предполагат, че евентуалното приемане на страната в НАТО ще отнеме не по-малко от 2 години.

Законопроектът за отмяна на извънблоковия статут беше внесен във Върховната рада още през август от премиера Арсений Яценюк. Миналата седмица президентът Петро Порошенко го определи като неотложен за разглеждане, а в сайта на парламента именно държавният глава е отбелязан като автор на документа.

Законът за основите на вътрешната и външната политика в предишната му редакция бе  подписан от бившия президент Виктор Янукович през 2010 г. От 1994 г. Украйна е участник в програмата на НАТО „Партньорство за мир“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Украйна 2014 г. – Жребият е хвърлен

    Ако вярваме на летописците сутринта на 10 януари на 49 г. пр. н. е. е била студена и мъглива. Легионите на Гай Юлий Цезар са строени и очакват своя ...
    26.12.2014
    7 844
    25
Новини по държави: