Last news in Fakti

23 Декември, 2014 20:43 1 749 24

Украйна се отказа от извънблоков статут, иска в НАТО

  • украйна-
  • нато-
  • алианса-
  • извънблоков статут-
  • закон-
  • върховната рада

За влизането на страната в Алианса ще са необходими поне 2 години, смятат експерти

Украйна се отказа от извънблоков статут, иска в НАТО - 1
В сайта на украинския парламент президентът Порошенко е посочен като автор на проектозакона за отмяна на извънблоковия статут. Снимка: АП/БТА

Украйна се отказа от извънблоковия си статут – Върховната рада (парламентът) на страната прие днес съответния закон, който удостоверява намерението на Киев да получи статут на пълноправен член на НАТО, съобщи РИА Новости.

Законопроектът, според сайта на Радата, е бил подкрепен от 303-ма депутати, 8 са гласували „против“. Внесени са изменения в член 11 от Закона за основите на вътрешната и външната политика: формулировката „Украйна се придължа към извънблоковия си статут и неучастие във военно-политически съюзи“ е била заменена със „Сред основните положения във външната политика е членството на Украйна в организацията Северноатлантически алианс“.

Промени има и в Закона за националната сигурност, където се добавя положението, отбелязващо като приоритет в националните интереси интеграцията на страната във всички сфери на Европейския съюз и придобиването на членство в ЕС.

Както по-рано отбеляза председателят на Комитета по въпросите за националната сигурност и отбрана, депутатът от Народния фронт Павел Климкин, въпреки приемането на закона, още не е обсъждан конкретен срок за подаване на заявка от Украйна за встъпване в Алианса. Експерти предполагат, че евентуалното приемане на страната в НАТО ще отнеме не по-малко от 2 години.

Законопроектът за отмяна на извънблоковия статут беше внесен във Върховната рада още през август от премиера Арсений Яценюк. Миналата седмица президентът Петро Порошенко го определи като неотложен за разглеждане, а в сайта на парламента именно държавният глава е отбелязан като автор на документа.

Законът за основите на вътрешната и външната политика в предишната му редакция бе  подписан от бившия президент Виктор Янукович през 2010 г. От 1994 г. Украйна е участник в програмата на НАТО „Партньорство за мир“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 0 Отговор
    Путюшенко евреен! нети ли стана ясно украинците са подло предателско племе ! никъде не ви искат ,Най-добре Путин и Киев да си вземат той винаги си е бил Руски!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 иванов

    3 0 Отговор
    баба меца ще ги тупа
  • 4 onq s konq

    0 1 Отговор
    По точно баба Меца ще я тупат
  • 5 Васил Димчев

    2 0 Отговор
    Те баба Меца я тупаха вече 3 пъти и после ...

    Май битият и е.аният насищане нямат. Да видим последователите на Наполеон, Бисмарк и Хитлер колко ще отнесат.
  • 6 Сульо

    0 0 Отговор
    А чичо Путин питахте ли го какво мисли? А лидерите на Донецката република питахте ли?
  • 7 Киро

    0 2 Отговор
    Ха, и Бисмарк намесили троловете.
    Искаш ли да ти напомня по времето на Бисмарк как завършва "славната" руска епопея?
    А Хитлер и Наполеон са загубили по една единствена причина - и тя се казва КЛИМАТ.
    Последният дори няма загуба срещу пияниците, студът е избил войниците му.

    Така, пияниците за няколко години превърнаха украинците от приятели във врагове. Нека благодарят на джуджето Путлер за постижението.

    Не е случайно, че пиянската държава няма нито една държава приятел, няколкото близки до нея (като Казахстан и Беларус) биват държани с чатал за врата!
    Всеки, освен няколко изрода, като Ким Чен Ун, бяга като от чума, от приятелство с Путанин и компания!
    Скоро ще разберат урока пияниците! Те вече го разбират.

    50 cents, по-известен в Русия като 30 рублей

    Коментиран от #9

  • 8 FCK

    0 2 Отговор
    Всички се страхуват и бягат от руската зараза, който е имал контакт с нея знае за какво става въпрос. Лечението е трудно и продължително, но който успее придобива имунитет завинаги!
  • 9 Хрисофор Карамфилов

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Киро":

    Кирчо климатът е еднакъв за всички. Трябва ли да ти напомням Бородинската битка.Руската армия под ръководството на Кутузов нанася тежки поражения на Наполеон,като тя самата губи 50% от състава си.А Наполеон е пред Москва.Кутузов решава да изтегли армията си от Москва за да не бъде обграден от все още силната френска армия.Кутузов извършва образцов маньовър и затваря южно и западно Наполеон като му препречва пътя на юг.Наполеон прави опит да сключи мир с Русия,но безуспешно.Наполеон тръгва към Смоленск да търси продоволствие,но там отново го чака Кутузов и след последвалото сражение ,Наполеон отново е принуден да отстъпи по разорения смоленски път,ставаѝки лесна плячка на флангови удари от редовната армия ,и партизански отряди.

    Коментиран от #10

  • 10 Киро

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "Хрисофор Карамфилов":

    христофорчо, климатът е еднакъв за всички само в мозъка на глупавия.
    Все едно да изпратиш тунизийци да победят ескимосите на техен терен или обратното.
    И да напомняш и да не напомняш, Кутузов няма победа срещу Наполеон и това е факт! Друг е въпросът, колко е жалко да празнуваш загуба на бойното поле!
    И не ми говори за история, която си прочел през последните 10 минути в уикипедия.

    Така, че, Христофорчо, Наполеон е загубил от студа, не от пияниците.

    Коментиран от #11

  • 11 Хрисофор Карамфилов

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Киро":

    Само глупавия гледа на събития и факти едностранно и пристрастно.
  • 12 Десислава Димитрова

    0 3 Отговор
    съвсем очаквано е украйна да иска нато.след като ти вземат 1/3 от територията със сила ти трябват силни съюзници.още повече че ти вземат територията тези дето прди 20 години ти са гарантирали теритрялната цялост!русия загуби най-естествения си и най-големия си съюзник с действията на путин.жалко и за руснаците и за украинците!
  • 13 До кога

    1 0 Отговор
    Кирчо Не чуваш петела и дори не си в час, а се напиняш да фъргаш култура. Това се чувства още от пъвата дума която написа. Жалкото е че у нас има доста хора от твоятя категория. ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЕДА ! Като бате ти Побойк. От магарщари Кирчо, европейци не става. Затуй чети, запиши и си го скътай на сигурно място за да си припомниш туй що ти пиша. Не се вижда и не се чува из Европа да питат за нас. Кому сме нужни и с какво сме им полезни. Двадесет и пет години сме в регрес и още колко трябва да митат за да разберем, че сме окупирани, не суверанни и ни изтребват като народ Български. От девет милиона днес сме шест. Кирчо помниш ли картата на Европа гдето всяка държава бе представена с най-типичното и характерно за нея? Силна болка, обида и сигнал за отрезвявяне имаше там. Кирчо на кумчо Вълчо в лапите сме и ако не знаем как да се спасяваме, то да се огледаме какво правят другите като: Унгария, Сърбия, Турция и др. казва се по научно му да следваме своите НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ. Да ама кой? Образование, родолубие, всеотдайност, твъдрост, смелост, жертвоготовност, лоялност, трудолубие, постоянство, прозорливост, признателност и мн. мн. още качества са нужни за да бъдеш достоен лидер на РОД И РОДИНА. Да си в служба на народа и земята на Ботев, Левски и много други достойни българи, които са умирали в името на Бъгария. Днес по- скоро виждаме лигитимни измамници, забравили своят НАРОД И РОДИНА. Кирчо, трябва да престанем да чакаме друг да ни оправи, викаме НЕВОЛЯТА или провеждане на нови избори. Да не допоскаме да ни превърнат в добитък, защто гдето има говеда там има и касапи. Помни и не забравяй Кирчо че малко останахме.
  • 14 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор
    НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ.Да ама коѝ. Когато на фалирала Гърция и опростиха половината кредити,и допълнително им отпуснаха нови,ги натиснаха да приватизират 15% от ен. мрежа .гърците скочиха като ранени тигри,вие да не сте го създавали,че да го искате.или даваѝте парите за да ви поддържаме еврото или излизаме от ЕС.и слагаме за вас мита по границите,и още никоѝ не им е взел.В Гърция можеш да видиш къща за гости.Първият етаж е да се хранят гостите,там мъжът ги кани да хапнат,гъркинята на един квадратен метър,на един газов котлон готви 10 вида манджи,дъщеря им е сервитьорка ,а горе се спи.Едно семеѝство работи.Тука колко семеен бизнес се затвори с безумни изисквания 340 височина 16 мивки идр,оправдаваѝки се все с европеѝски изисквания.Е гърците да не са с два чивта.
  • 15 Киро

    0 2 Отговор
    До неграмотните тролове под мене:

    Другари неграмотни тролове, първо се върнете в трети клас, понаучете правопис и тогава се изявявайте по форумите.

    Другарю "чивт", има някои цигански квартали, в които са по-грамотни от вас!
  • 16 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор
    Камък ми падна,като разбрах,че има такова голямо количество,по-грамотни от нас граждани ,населяващи вече цели квартали,села и даже градове.С тях България ще пребъде,и то съвсем скоро.
  • 17 ДТиБ

    0 0 Отговор
    Деси вятър те вее на бял кон. Ще се простудиш, защо не се пребереш у дома и вземеш да подготвиш семената за на пролет. Това е наистина работа за жена.

    Коментиран от #19

  • 18 европеец

    0 0 Отговор
    тия майданутите да вземат да прочетат новата руска военна доктрина, преди да приемат подобни закони))))
  • 19 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "ДТиБ":

    ами пробвай по същество и сте те отве вятъра и теб.аман от путинолюбиви спамаджии!
  • 20 ДТиБ

    2 0 Отговор
    Да Деси, че си шикалка в главата няма никакво съмнение.
    Диагноза -трайно умствено помрачение.
    През Ноемри месец тази година, "The Time"magazine - UK,а по-късно 2000 world media журналисти от цял свят, определиха за най-авторитетен и влиятелен политик за 2014 година, именно В.В.Путин. А една конгресменка от САЩ се изрази така: "нашият президент сравнявайки го с Путин е просто една ОБЕЗЯНА". Ако успееш тях убедиш, че ти, ДЕСИСЛАВА ДИМИТРОВА си права и аз ще се съглася със теб. С мнението на президента на Руссия днес, искат или не иска, са принудени да се СЪОБРАЗЯВАТ и УВАЖАВАТ всички влиятелни дъжавини глави в света. Не може да се скрие и тайната им завист към него, че той е влиятелен, умен, талантив, принципен, последователен, възпитан, уважаващ мнението и интересите на другите. Примери в подкрепа на изброеното до сега от мен, мога да ти приведа много. Но ще ти изброя само страните дето се ориентиаха за сътрудничество с Русия / да там България я няма/: Китай, Бразилия, Армения, Абхазия, Монголия, Индия, Осетия, Сърбия, Киргистан, Узбекистан, Беларусия, Азърбаиджан, Таджикистан, Турция, Израел, Пакистан, Иран, Виетнам,Куба, Чили, Аржентина, Никарагуа, Венецуела, Южна Африка, Малта и мн. др. страни, дори от ЕС като Германия, Франция, Италия, Унгария, защото намират там сигурен честен и надежден партнйор за сътрудничество.
    Обясни ми Деси, защо когато Прзидента Путин пристигайки в София, посрещнат от Първанов и Станишев, спряха на Бул.Витошка в ресторант "Синатра", започнаха откровен дружески братски разговор, а към тях, около 23:00ч. от Челябинск прелетя и се присъедини Медведев и продължиха до 1:30 - 2:00 ч. сутринта. България даде гръб на Русия. Такъв подарък какъвто Русия направи на България тогава, никой никаде по света не е правил. Какво ни накара да бутнем сами канчето си и да откажем 51% от пакета на акциите за газ в полза на България и два допълнителни ядрени генератора при изклучително изгодни условия. Брат на брата, така не дава, както Путин и Медведев просто ни го тикаха в ръцете на сила. За да станем отново най-силните енергийно в Европа след Франция, както бяхме някога. Както казваше Петко Бочаров "Да ама не". "Южния поток" защо Турция го прие а ние не? Защо страним с държава, които носи изгода за страната ни. Сравнявайки в социално отношение, какъв живот жевяхме някога и какъв сега, откровенно ще река: ако това е тя западната ДЕМОКРАЦИЯТА, не благодаря!
    А на тебе Деси няма повече какво да ти пожелая, за новата година виждам че ти, тъй и тъй си, си щастлива.
  • 21 Монго

    0 0 Отговор
    Йенс Столтенберг /това е генералният секретар на НТО/, ето му думите пред норвежката NRK: "Украинците трябва да извършат сериозни реформи, да организират борбата си с корупцията и чак тогава да подадат заявката си за членство в НАТО”. Ти си Деси...
  • 22 Монго

    0 0 Отговор
    НАТО
  • 23 Киро

    0 3 Отговор
    Путанинските тролове се запениха от яд, вече изсипват поредните порции неграмотно написани глупости!

    "партнйор"

    Да бяхте стояли повече в часовете по Български език, комсомолски неграмотни!
  • 24 ДТиБ

    3 0 Отговор
    Кире, що се не сберете с Деси, оти си мязате на акъл идеално.
    И двамката сте горди "боси" и весели самонадейци.
Новини по държави: