Last news in Fakti

26 Декември, 2014 10:00 7 833 25

Украйна 2014 г. – Жребият е хвърлен

  • украйна-
  • протест-
  • ес-
  • петро порошенко-
  • русия-
  • донецк-
  • крим

В края на декември украинският парламент – Върховната Рада, реши страната да се откаже от своя статут на необвързана с военни и други блокове, като с това трасира пътя за бъдещо членство в НАТО

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако вярваме на летописците сутринта на 10 януари на 49 г. пр. н. е. е била студена и мъглива. Легионите на Гай Юлий Цезар са строени и очакват своя пълководец. Пред редиците от новобранци и ветерани верен на стила си пълководецът произнася: „Жребият е хвърлен”. Минути по-късно Цезар преминава малката гранична река между Галия и Италия – Рубикон, за да предопредили съдбата не само на Рим, Западна Европа, а на цялото Средиземноморие. Без тази кратка фраза на Цезар и последвалите събития Европейската цивилизация може би поела по друг път...

Над 2 хилядолетия по-късно хиляди украинци показаха, че са готови на всякакви саможертви, за да гарантират интеграцията на страната си в Европейския съюз.

Всичко започна през вечерта на 21 ноември 2013 г. Десетки жители на Киев се събираха на Площада на независимостта (Майдан Незалежности – известен в България като Майдана).

Причината е, че броени дни преди срещата във Вилнюс на ЕС за Източното партньорство с бившите съветски републики правителството на тогавашния премиер Никола Азаров внезапно обявява, че

Украйна замразява подготвеното за подписване Споразумение за интеграция с ЕС

и ще търси по-близки отношения с Русия.

Организирани през социалните мрежи, тогава на площада излизат близо 2 000 души. Мнозина започват да им носят топли дрехи и одеяла, започват да пристигат журналисти и обществени дейци.

Протести не стихват седмици по-късно. В студените януарски дни на 2014 г. над Майдана се носи усещането, че „Жребият е хвърлен”.

Западните медии предават репортажи с обикновени украинци от протестите, от които става ясно, че те са излезли на протест, защото са избрали европейското бъдеще на Украйна.

Никой не подозира, че в края на февруари

Майдана ще се окъпе в кръв,

а бягството на тогавашния президент Виктор Янукович в Москва с помощта на руската армия, Украйна ще навлезе в най-критичната фаза от съществуването си като независима държава от 1991 г. насам.

Над сто души бяха убити, повечето от които от полицейски снайперисти, в Киев по време на демонстрациите на 21 - 22 февруари за оставка на президента Виктор Янукович. Мнозина украинци смятат, че отговорността за тези убийства пада върху силите за борба с масови безредици „Беркут”, които бяха създадени от бившия президент Виктор Янукович.

В памет на жертвите улица „Институтская”, която излиза на Майдана, беше преименувана неофициално на „Героите от небесната стотня”.

Украинците обаче показаха, че са готови за ЕС. След консултации между политическите сили и протестиращите беше начертана пътна карта за изход от кризата, която включваше избиране на нов държавен глава и парламент.

В средата на март с

подкрепата на изпратени от Кремъл специални части в Крим се проведе референдум,

на който живеещите на полуострова руснаци гласуваха за отделянето от Украйна. По този начин Москва анексира Кримския полуостров с малко над 2 милиона души население.

Референдумът беше заклеймен като незаконен от целия Западен свят. Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че никога няма да признае легитимността на вота.

Този референдум не може да се тълкува като израз на свободната воля на хората, обитаващи Крим - поради простата причина, че това допитване нито беше законно, нито пък независимо и свободно. Набързо спретнатият референдум не бе предходен от обществено-политическа дискусия по темата, затова пък се проведе в присъствието на въоръжени руски армейски части и свързаните с тях "сили за самозащита" на Крим, коментира АП.

Гласуването се проведе по добре познатия ни сценарий, приложен от Сталин

след Втората световна война в окупираните Източна и Централна Европа - верни на Кремъл хора, разчитащи на военната мощ на Москва, инсценираха някакви подобия на избори, които трябваше да легитимират експанзионистичната политика на Кремъл, коментира „Дойче веле”.

Не на последно място германският канцлер Ангела Меркел определи допитването като "анексия" от Русия. Русия "задигна" Крим от Украйна, допълни тя. Не трябва да позволяваме това да продължава, категорична бе Меркел. Тя заедно с президента Барак Обама постави активна политика за налагане на санкции на Русия и подкрепа на Украйна.

Путин не спря с Крим и продължи да подкрепя сепаратистите в Източна Украйна.

В богатия на въглища и стомана район на Донбас се води въоръжен конфликт, в който само по официални данни загиналите са почти 5000 души, а ранените наближават 10 000 души.

На 17 юли 2014 г. над Донбас е свален самолет на „Малайзия еърлайнс“.

Той извършва редовен международен полет по линията Амстердам - Куала Лумпур. Загиват всички 298 души на борда (283 пътници, 15 членове на екипажа). Малко по-късно е съобщено, че са открити останките на самолета близо до село Грабово в Донецка област. Районът е под контрола на руските сепаратисти. Първоначално в руските социални медии се появяват клипчета, които показват радващи се местни хора от свалянето на украински самолет. След като се появяват съобщенията, че сваленият самолет е пътнически и не е украински се правят опити клипчетата да бъдат свалени от глобалната мрежа.

Останките и телата на загиналите се намират на територия, контролирана от проруските бунтовници. През първите дни след инцидента те не дават възможност да се изследват черните кутии и въобще да се направи независимо международно разследване за свалянето на самолета. На 22 юли черните кутии все пак са предадени на холандското правителство.

Междувременно в западната преса се появиха информации, че пари, кредитни карти и други ценни вещи на мъртвите пътници са разграбени от бойци на терористичните проруски формирования, които контролират района.

Според Съвета по национална сигурност на САЩ самолета е свален от проруските въоръжени формирования. Москва отхвърля обвиненията и опитва да стовари вината на Киев. Според разследване на Федералната служба за разузнаване на Германия, самолетът е бил свален от проруските сепаратисти.

Порошенко като символ на интеграцията на Запад

Украинците обаче дадоха ясен сигнал, че „жребият е хвърлен” и техният път е към по-тясна интеграция със Запада. На проведените в края на май президентски и местни избори в Украйна Петро Порошенко спечели вота за държавен глава на първия тур. На второ място е Юлия Тимошенко с 12,4%. Трети е кандидатът на Радикалната партия Олег Ляшко с 8,7%. Гласуването се проведе при ясните демонстрации на провокации на проруските сепаратисти, които се опитаха да затворят със сила избирателните секции в Донецка област.

От своя страна Виталий Кличко спечели убедителна победа в кметските избори в Киев. 57,4% от гласувалите в столицата на Украйна избраха бившия боксьор и лидер на партия УДАР за градоначалник.

Парламентарният вот през октомври отново препотвърди волята на украинците за интеграцията в ЕС.

Блокът на президент Петро Порошенко получи 132 мандата. От тях 63 са по пропорционалната система, а 69 по мажоритарния вот. Народният фронт на премиера Арсений Яценюк - с 82 мандата: 64 пропорционални и 18 мажоритарни. Самопомощ на кмета на Лвов Андрий Садовий е представена с 33 мандата от тях 32 пропорционални и 2 мажоритарни, проруският Опозиционен блок на Юрий Бойко - 29 (27 пропорционални и 2 мажоритарни), Радикалната партия на Олег Ляшко ще има само 22 пропорционално избрани депутати и Отечество на Юлия Тимошенко 19 (17 пропорционални и 2 мажоритарни). Резултатите показват, че силната само преди година проруска Партия на регионите на Виктор Янукович вече е само блед спомен, отколкото активен играч.

Изборът на Арсений Яценюк за премиер и формираната от него коалиция само препотвърди готовността за реформи и оттласкване на Киев от орбитата на Москва.

В края на декември украинският парламент –

Върховната Рада, реши страната да се откаже от своя статут на „необвързана" с военни

и други блокове, като с това трасира пътя за бъдещо членство в НАТО.

Приетите промени бяха гласувани от 303-ма депутати, със 77 повече от минимума, необходим да бъде приет закона. Законопроектът беше внесен от президента Петро Порошенко, коментира „Ройтерс”.

Радата измени законите „За основите на вътрешната и външната политика" и „За основите на националната сигурност на Украйна".

С това Украйна се отказва от неутралитета, който Украйна прие през 2010 г. след натиск от Москва, когато президент беше Виктор Янукович.

Руският външен министър Сергей Лавров нарече решението на Радата „контрапродуктивно” и заяви, че то ще засили напрежението.

Решаването на конфликта в Източна Украйна е възможно единствено въз основа на мирния план, съгласуван в Минск. Това заяви украинският президент Петро Порошенко.

Планът беше изработен през септември от Контактната група за Украйна, в която влизат Украйна, Русия, ОССЕ и представители на югоизточните региони. Той определя механизма за прекратяване на огъня между Киев и сепаратистките региони. Неговото изпълнение е възложено на ОССЕ. Споразуменията се съботират от Москва, която продължава да въоръжава и подкрепя сепаратистите.

Все още не е ясно кога Украйна ще подаде молба за членство в НАТО. Междувременно Киев подписа Споразумението за асоцииране с Европейския съюз. Беше договорено зоната за свободна търговия да влезе в сила от 1 януари 2016 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 007

    3 1 Отговор
    Никого няма да заблудите с подобни поръчкови статии.

    Коментиран от #13

  • 2 внимавайте какво си пожелавате

    0 0 Отговор
    Да не стане:
    „Жребият е хвърлен”. Минути по-късно Путин премина Днепър,
    /реката която българските ханове пресичаха многократно начело на конницата на път за Европа и обратно/
  • 3 Бат Ставри

    3 0 Отговор
    Статията е толкова сляпо тенденциозна, че направо подценявате аудиторията си. Имам чувството, че направо е писана in the American Embasy...
  • 4 tedavenger

    1 0 Отговор
    Тази статия ми отвори очите. Досега бях останал със съвсем друго впечатление. Колко съм бил заблуден.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Димитър Димитров

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "tedavenger":

    Не ти е отворила очите!!! А ти ги е затворила още повече!!!
  • 6 Димитър Димитров

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "tedavenger":

    Това всъщност е американска ПРОПАГАНДА!!! Платена от американското посолство в България!!!
    YANKEE GO HOME!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 потърпевш

    2 0 Отговор
    Тежко им горко на украинците като влязат в ЕС.Тия американци ще им вземат всичко,ще им унищожат икономиката,и всичко хубаво каквото са постигнали до сега,и историята ще им подменят ,и образованието им ще унищожат,абе хора, какви ценности,има демокрацията,какво хубаво са направили до сега ,само празни приказки и лъжи .

    Коментиран от #10

  • 9 Живеещ там

    3 0 Отговор
    Жребия е хвърлен, ама за какво? Просто едни крадци и манипулатори се смениха с други и всичко си върви както преди, даже стана и по-лошо, защото тия сега бързат да се накрадат, просто не знаят колко време още ще ги търпят хората. И ще си вървят майдан след майдан и нищо няма да се промени. Манталитета на украинците е такъв и много ще им пречи да се променят по-бързо. След 100 години може и да станат членове на НАТО и Евро съюза. Но какво ще спечелят от това - като нас - едно голямо НИЩО. А да . може да си оправят пътищата поне.
  • 10 запознат със ситуацията

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "потърпевш":

    много комунистически коментар. Когато вярваш на щуротии, лесно е да те манипулират. И руснаците го умеят и американците. Та украинците за това са на тоя хал
  • 11 долуубийци

    0 2 Отговор
    докато в българия има русофилчета и други платени миньони на кремъл, никога няма да станем модерна и просперираща държава!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 западняк

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "007":

    руснаците са най простия народ в европа,след това сме ние.всички умни хора са на запад от българия,долу русия,свобода за украйна
  • 14 onq s konq

    0 2 Отговор
    Да предположим че Европа и САШ са кофти места със много неравноправие и "неэдравословна демокрация".И питам аэ-ЭАЩО МИЛИОНИ БЪЛГАРИ ОТИДОХА ДА РАБОТЯТ ТОЧНО ТАМ/ВКЛЮЧИТЕЛНО И ФРОНТМЕНА НА БЕСЕПАРСКИТЕ АНТИМИТИНГИ-МИШО ШАМАРА/,А НИТО ЕДИН НЕ СБЪРКА ДА ОТИДЕ В "БРАТСКА РУСИЯ"?!...питам и отговор не ща:)
  • 15 дедо Мунчо

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "заплата":

    Чети си за нецензурните думи в първи клас или за убийството в София - пак от същия сайт :)
  • 16 агент07

    3 0 Отговор
    От тук нататък украинците ги чака само едно - да го д...т на американците и еврпейците, както нас ни издокараха....

    Коментиран от #17

  • 17 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "агент07":

    Понеже си менте-агент,нормално е да си "иэдокаран".Ако беше 007,нещата щяха да стоят по съвсем друг начин!
  • 18 BOBI62

    4 0 Отговор
    По-добре русофилче , отколкото ХАМЕРИКАНСКА подлога !!! Дреме им на Американците за нас БЪЛГАРИТЕ , та те ще ни подарят на Турция без окото им да мигне щото това е тяхната маша на Балканите и арабския свят и за Украинците им е все тая ама пък що да не ги контролирати тях. Те може да нямат петрол но са житницата на Европа . А кой командва парада ? Който контролира храната и енергийните ресурси . Аз лично предпочитач да съм русофилче - не ми се носи ФЕС !!!
  • 19 BOBI62

    4 0 Отговор
    п.п. А и като чета статията и коментарите на разбиращите под нея виждам , че тва руснаците наистина били много прости бе . Това целия свят да ги гледа под лупа кво правят в Украйна , пък те да вземат да свалят точно тогаз пътнически самолет . Що ли ??? И кой ли ще има полза от това ??? Ма тва щото са много прости сигурно тия Руснаци а , то ние БЪЛГАРИ , Руснаци и други развиващи се народи да не сме като хамериканците ?
  • 20 мики

    1 0 Отговор
    оооо боже блажени са вероишчите, само лъжи и лъжи и пак лъжи в българския печат, нищо вярно няма ,искат пресайденяване към нато само бандеровците а руско говорящите не искат да чуят товаса подготовка на гражданска война и нато да докарат войски и атомно оръжие да срине украйна и дая направи като България постояно съм там и това го говорят те, да станат като нас роби на 5 човека които ни управляват и то от америка
  • 21 европеец

    2 0 Отговор
    прочетох първите няколко реда, няма смисъл да чета нататък - светло европейско бъдеще... бла,бла,бла.... агресивна русия.... бла,бла,бла.... лош диктатор янукович.... бла,бла,бла... велики сегашни украински политици.... бла,бла,бла.... Нищо ново, обикновена европейска пропаганда пратена отвъд океана, игнорираща всички и всякакви реални факти. Да бяха поне веднъж написали противоположното мнение! А, Венци, ПОНЕ ВЕДНЪЖ няма ли да публикуваш другото мнение? нали сте "независими"
  • 22 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор
    скъпи комунистически носталгици ,скъпи путиновисти,харесва ви не харесва ви тва е положението!нормалния свят знае на какво е способен другаря путин като ученик на другаря сталин и няма да допусне грешките от преди втората световна война!комунизма и тоталитаризма са обречени на изчезване от европа,както и мизерията.вие като носители и на двете имате избор да се промените или да изчезнете заедно с тях!
    за самолета и за руската експанзия в крим и донбас в статията е казано всичко ,нормално е хора с вашето ниво да вярват на казионните руски медии регресирали до нивото на съветската телевизия от 80 те и да не вярват на дойче веле или снн ,нормално е да вярвате на нереформираната макар и преименувана кгб ,но да не вярвате на немските или американски служби.ваша си работа ,докарвайте си москвичите и ладите ,живейте си в съборетините с кенеф на двора, никога неизмазвани и непочиствани,това си е ваш избор,но моля ви не гледайте в канчето на тези дето не живеят като вас и най-важното не се опитвайте да пипате в това канче ,то не е за вас!
  • 23 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор
    ето и как се говори по руските медии за конфликта в украйна:
    https://www.youtube.com/watch?v=6bpBS9FQwmE
    https://www.youtube.com/watch?v=xOPeH1VgAUU
  • 24 гост бг

    2 0 Отговор
    украински ,обречени сте на глад и мизерия никога не сте били добре и няма да бъдите ! Защото сте предателско племе! какво нато и ЕС ви гони !

    Коментиран от #25

  • 25 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "гост бг":

    много бих искал и сред нас да има такива патриоти като тези украинци,когато говориш против тях ти би ли могъл да сториш това за страната си безкористно? https://www.youtube.com/watch?v=kkTJRyfowA0