Отидете към основна версия

1 686 0

Изоставеният имигрантски кораб Езадийн достигна Италия

  • кораб-
  • имигранти-
  • италия-
  • без екипаж-
  • езадийн

Плавателният съд бе ескортиран от италианските военноморски сили

Снимки АП

Корабът, който вчера бе открит да плава към бреговете на Италия без екипаж и повреден двигател, е пристигнал в италианското пристанище Кориляно Калабро, заявиха от бреговата охрана, цитирани от Би Би Си.

По-рано, спасители се качиха на Езадийн, на борда на който по първоначални данни имаше 450 имигранти, които в последствие се оказаха 360.

Корабът, който плава под флага на Сиера Леоне, загубил мощност в бурното море край югоизточното крайбрежие на Италия.

Само два дни по-рано общо 796 имигранти бяха спасени от друг товарен кораб, намерен изоставен без никакъв екипаж край италианските брегове.

 

Брегова охрана на Италия съобщи в туитър, че Езадийн е пристигнал на пристанището малко преди 23:00 часа местно време.

Командирът на брегова охрана в Кориляно Калабро, Франсеско Пероти, заяви пред Би Би Си, че всички мигранти на борда са от Сирия. Сред тях има много жени и деца. Някои от жените са бременни.

Той заяви, че някои от тях са били взети с автобуси и откарани до други части на Италия.

Той определи физическото състояние на имигрантите като относително добро след тридневното им изпитание.

По-рано командирът на брегова охрана Филипо Марини заяви пред репортери, че Езедийн е теглен от исландски кораб, който е част от граничен контрол на мисията на ЕС "Фронтекс" (Европейска агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните-членки на ЕС).

Смята се, че 73-мтровият плавателен съд е отплавал от Турция, въпреки че по-ранните доклади предполагаха, че е тръгнал от Кипър.

Говорителят на "Фронтекс" Изабела Купър заяви, че имигрантите са били жертви на контрабандисти, които използвали алтернативен маршрут от  обичайната от Либия.

"Това, на което сме свидетели в момента е откриването на нов миграционен маршрут, по който контрабандистите купуват стари товарни кораби за скрап, заминаващи от Турция", каза тя и добави: "Този път е по-дълъг и таксите, налагани от контрабандистите са около три пъти по-високи от таксата, налагана от контрабандистите от Либия." 

Италия се изправя пред сериозна ситуация, в която трябва да се справя  с масивна вълна от имигранти - много от тях от Близкия изток и района на Африканския рог, които се качват на лодки и кораби с надеждата да стигнат Европа където да обърнат нова страница в живота си.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: