Отидете към основна версия

6 018 3

Рамзан Кадиров обяви Ходорковски за свой враг заради карикатурите на Мохамед

  • михаил ходорковски-
  • рамзан кадиров-
  • чечня-
  • "шарли ебдо"-
  • карикатурите-
  • пророка мохамед-
  • шарли ебдо

Повод е призивът на бившия шеф на ЮКОС всички медии да публикуват сатиричните рисунки на пророка

Чеченският лидер Рамзан Кадиров

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров обяви в своя профил в Инстаграм шефа на петролната компания ЮКОС Михаил Ходорковски за свой личен враг след призива му медиите да публикуват карикатурите на пророка Мохамед, съобщи агенция РБК. Кадиров се надява, че ще се намерят хора, които да принудят Ходорковски да даде отговор.

Според чеченския лидер, бизнесменът Ходорковски, който след излизането си от затвора живее в Швейцария, се е обявил за враг на всички мюсюлмани по света. Следователно, и за мой личен враг, констатира Кадиров.

„Уверен съм, че в неговата любима Швейцария ще се намерят хиляди спазващи закона граждани, които ще призоват укриващия се престъпник да даде отговор. И ще поставят остро и строго своето искане“, казва се в изявлението на Рамзан Кадиров.

По-рано и председателят на парламента на Чечня - Дукуваха Абдурахманов, направи аналогично изказване, характеризиращо постъпката на Ходорковски като „цинична жажда да се прослави с темата за гибелта на френските журналисти“. Бившият шеф на ЮКОС е отказал да коментира.

В своя акаунт в Туитър след нападението в редакцията на „Шарли Ебдо“ Михаил Ходорковски написа: „Ако журналистите са достойна общност, утре не бива да има издание без карикатури на пророка“. Той също така изрази съболезнования към близките на загиналите, напомняйки, че терорът не е решение на проблема.

Тази тема в момента е сред най-горещите по света. Много издания и агенции се отказаха да препечатват карикатурите – например „Ню Йорк Таймс“, „Уолстрийт Джърнъл“, „Ройтерс“, АП. Те се мотивираха с това, че принципите им не позволяват да публикуват материали, оскърбяващи религиозните чувства. В същото време „Гардиън“, „Таймс“ы „Ел Паис“ и други публикуваха сатиричните рисунки.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини