19 Януари, 2015 13:13 3 977 7

Кадиров говори пред 800 000 на антикарикатурен митинг в Чечня

  • чечня-
  • митинг-
  • протест-
  • карикатурите-
  • пророка мохамед-
  • рамзан кадиров-
  • "шарли ебдо"

В протестната акция са се включили и представители на Православната църква

Стотици хиляди се събраха в столицата на Чечня – Грозни, за да протестират срещу публикуването на карикатури на пророка Мохамед, съобщи Би Би Си. Според РИА "Новости" става дума за 800 000 души. Агенцията се позовава на данни от руското Министерство на вътрешните работи. По-рано бе анонсирано, че участниците в митигна може да надвишат 1 милион и по този повод в републиката бе обявен неработен ден, а занятията в училище бяха отменени. Инициатор за провеждането на акцията е местното духовенство. По два лъча хората се стекоха на главния площад в града, където е разположена централната джамия на града, известна като „Сърцето на Чечня“. Там пред множеството говори главата на републиката Рамзан Кадиров. Участие в проявата взеха и представители на Православната църква.

Точно в 12.30 ч. митингът приключи, след което на площада пред джамията започна колективна молитва.

Събирайки се в центъра на Грозни, народът ще покаже на целия свят, че ние няма да позволим шеги с исляма, няма да позволим да се обиждат чувствата на мюсюлманите“, написа по-рано в социалните мрежи Рамзан Кадиров.

Радио "Говори Москва" по време на проявата се затрудни да определи числеността на митинга, говорейки от „десетки хиляди“ до „стотици хиляди“. „Хората продължават да прииждат. Усещането е, че цяла Чечня е тук“, съобщи в репортажа си радиото.

Участниците в митинга държаха в ръце знамена на Чечня и Русия, плакати с надписи „Ние обичаме пророка Мохамед“ и „Ислямът е религия на мира и съзиданието“ (на английски), съобщават кореспондентите на местната медия „Кавказки възел“.

Ние никога и на никого няма да позволим безнаказано да оскърбява нашия пророк. Аллах акбар!“, заяви пред множеството Кадиров. Той каза още, че мюсюлманите в Русия няма да позволят да бъдат използвани за дестабилизиране на ситуацията в страната. „Ние винаги сме били надеждни защитници на Русия и днес сме в състояние да дадем отпор на всеки враг на нашето отечество“, цитира РИА „Новости“ думите на чеченския лидер.

Ислямът е религия на мира и съзиданието. Той учи да живеем в мир и съгласие с всички народи в нашата страна, с хора от различни вероизповедания. Ние съблюдаваме тези принципи, заложени в свещения Коран... В Русия са създадени идеални условия за вярващите: има хиляди джамии, ислямски институти. Ние сме за взаимно уважение на културите и религиите, за стабилност в нашето отечество Русия. Аллах акбар!“. След изявлението на Кадиров многохилядното множество също започна да скандира и в небето полетяха множество балони с форма на сърца, предава "Говори Москва". "Онези, които рисуват карикатури на нашия пророк, обиждат нашата религия, а следователно и мен“, заявил е пред медията участник в митинга.

Мюфтията на Чечня Ислаим Бердиев призова на митинга да бъдат прокълнати онези, които са против исляма, но няколко минути след това увери, че „мюсюлманин никога няма да оскърбява другите“.

На митинга са присъствали и представители на Православната църква, духовни лица от Таджикистан, арабски шейх, главата на Съвета на мюфтиите от Руската федерация Равил Гайнутдин и .н. „Днес заедно с вас казваме „не“ на злото, което се мъчи да разпространи Западът и да внесе раздор между нашите религии“, заяви православният епископ Варлаам пред събралите се хора от Чечня и съседните републики Дагестан и Ингушетия.

По случай проявата днес такситата в Грозни работят безплатно до 15 ч. местно време. Още на 17 декември Рамзан Кадиров проведе съвещание на високо ниво за подготовката на масовата акция в столицата на Чечня. Повод за митинга бяха неотдавнашните събития във Франция, когато 12 души от редакцията на сатиричния седмичник „Шарли Ебдо“ бяха разстреляни от ислямисти, заради карикатури на пророка, публикувани в списанието. В първия си брой след атентата то отново излезе с карикатура на Мохамед на корицата и бе разпродадено в 7-милионен тираж в цяла Европа.

В Чечня публикациите бяха определени като „предизвикателство“, а Рамзан Кадиров нарече свои лични врагове всички онези, които подкрепят „правото“ на френското издание да оскърбява религиозните чувства на 1,5 милиарда мюсюлмани. Пож този повод турският премиер Ахмет Давутолгу изрази мнение, че свободата на словото не означава свобода да обиждаш.

Митинг под наслов "Ислямът против тероризма" вече се проведе в събота в съседна Ингушетия. В него, по официални данни, са се включили 20 000 души. Протестни акции срещу публикуването на карикатури на пророка Мохамед се проведоха и в редица африканки страни - Мавритания, Алжир, Мали, Сенегал, а в хода на протестите 8 християнски църкви бяха опожарени в Нигер. Днес обаче АФП съобщи за 45 подпалени християнски храмове само в столицата Ниамей.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ани

    2 0 Отговор
    Уважението към различните от нас е задължително ако искаме да живеем в мир !!!
  • 2 аз

    2 1 Отговор
    Абе я не се засягайте.Това си беше чиста реклама на едро-от 60000 тираж стигнаха до 7 мил.Не забравяйте,че краварите ръчкат по всякакъв начин хабибитата,за да започнат масова война срещу мюсолманите,които не са с тях и в тази война ще бъде въвлечена Европа,защото им се е наг.зила
  • 3 Чоки

    0 1 Отговор
    Опитвам се да бъда толерантен, освен към екстремизма на Путин и радикалният ислям в Африка, но да гледам бели хора като на снимката да се правят на свине - това е богохулство.
    Белият човек трябва личност. Личност означава да си гледа кефа и живота как може, не да се тълпи като стадо !

    Коментиран от #7

  • 4 миседниш накура

    2 0 Отговор
    тия вече с това шарли се оакаха като бели мечки с разтройство-никой не иска да обиждат религията му.що не кажат как реваха когато мадона скъса в ефир снимката на папата,тогава да не би мюсюлманите да я скъсаха??????? християнин съм но тези безбожници ще бъдат съдени от Бог пък било той да се казва Христос,Аллах,Буда или там още какви имена има
  • 5 mediator37

    2 0 Отговор
    Някои кръгове постигнаха целите си.

    Коментиран от #6

  • 6 миседниш накура

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "mediator37":

    също като с кулите близнаци стана
  • 7 европеец

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Чоки":

    "да си личност означава да си гледаш кефа" Точка. Нямам коментар. Време е да купувам билет и да се махам от тоя държава
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания