Отидете към основна версия

21 Януари, 2015 11:30, обновена 21 Януари, 2015 11:30 1 740 1

Защитата на Големия бариерен риф се нуждае от 643 милиона долара

  • големият бариерен риф-
  • инвестиция-
  • екосистема

Нужна е сигурна инвестиция и постоянен контрол

Големият бариерен риф в Австралия се нуждае от инвестиции в размер на най-малко 643 милиона долара за период от пет години, за да бъде опазен от замърсяване, се казва в доклад, цитиран от Би Би Си.

Изменението на климата и замърсяването на водата действат като "двоен удар" върху здравето на рифа, се казва в доклада, изготвен от няколко групи за управление на природните ресурси.

Докладът призовава за сътрудничество от страна на фермерите и крайбрежните власти.

Рифът, който е основна туристическа дестинация и важно морско местообитание за множество видове, е изправен пред различни заплахи за еко-система.

Покачващите се температури на морската вода и замърсяването от селското стопанство се смятат за едни от най-големите опасности. Сред другите заплахи, описани в последния доклад се подчертава унищожаването на коралите от морски звезди.

Инвестиционният план за регионите на рифа, изготвен от шест групи за управление на природните ресурси, работещи в щата Куинсланд установи, че заливните равнини, техните влажни зони и устия на реки и техните местообитания са най-засегнатите части на еко-система на рифа.

"Управлението, подобряването и защита на рифа не са дейности, които могат да започват и спират, а трябва да се върат постоянно", казват авторите на доклада.

Те призоваха за сигурна инвестиция, както и на всеки пет години да се извършват огледи на бариерния риф.

В доклада също така се разглежда планът на австралийското правителство да защити рифа. В него се обяснява, че много от целите са амбициозни, особено без допълнителни инвестиции.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: